A tudósok figyelmeztetnek: így nézhet majd ki az ember 3000-ben

A kutatók létrehozták a Mindy nevű groteszk modellt a 800 év múlva kinéző emberről formázva.

Forrás: Híradó.hu2022. 11. 05. 17:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok ember számára egy pillanat, amikor nincs a szeme előtt a telefonja vagy a laptopja, egy egész életnek tűnhet – írja a Híradó.hu a Daily Mail alapján. Egy rémisztő modell azonban arra ösztönözhet, hogy kevesebb időt töltsünk az eszközeinkkel.  

A kutatók létrehozták a Mindy nevű groteszk modellt, amely szerintük bepillantást enged abba, hogyan nézhet ki az ember kevesebb mint 800 év múlva a technológiától való függőségük következtében.

A görnyedt hátú, széles nyakú, karmos kezű, sőt még egy második szemhéjpárral is rendelkező Mindy a 3000-es évek embere lehet.

„Tudományos kutatásokat és szakértői véleményeket vetettünk össze, majd egy 3D-s tervezővel együttműködve megalkottuk a jövő emberét, akinek a teste fizikailag megváltozott az okostelefonok, laptopok és más elektronikai eszközök következetes használata miatt” – magyarázta a modellt megalkotó cég.

A modell szerint az évekig tartó okostelefon és képernyő bámulása görnyedt testtartást eredményez. Miközben kezünk karom alakúvá fog formálódni az okostelefonok markolása miatt.

Nikola Djordjevic, a Toll Free Forwarding munkatársa szerint kialakulhat az „okostelefon-könyök” is. A könyök hosszú ideig történő hajlított tartása – leggyakrabban a telefon tartása közben – megnyújthatja a könyök mögötti ideget, és nyomást gyakorolhat rá – magyarázta Djordjevic.

Ha órákon át bámuljuk a képernyőt, nemcsak görnyedt lesz a hátunk, hanem a nyakunk is megvastagszik a modell szerint.

„Amikor számítógépen dolgozunk vagy a telefonunkat nézzük, a nyak hátsó részén lévő izmoknak össze kell húzódniuk, hogy a fejünket felfele tartsák” – mondta  K. Daniel Riew, a New York-Presbyterian Orchidea Gerincgyógyintézet munkatársa.

Így minél többet nézünk lefelé, annál jobban elgyengülnek a fejünket kiegyenesítő izmok, ezért nagyobb erőkifejtésre van szükség, hogy egyenesen tartsa a fejünket.

További groteszk tulajdonságok, amelyekre számíthatunk: a vastagabb koponya és a kisebb agy, valamint egy második szemhéj, amely megakadályozza a túlzott fényhatást.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.