A mutáns koronavírus miatt kiirtott állatfaj újratenyésztése kezdődik meg Dániában

Az új évtől kezdve újraindulhat a nyérctenyésztés Dániában, ennek megsegítésére január elején tízezer nyércből álló szállítmány érkezik a skandináv országba – számolt be róla a DR dán televíziós csatorna hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 12. 14:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyérctenyésztést két éve tiltották be Dániában, miután az értékes szőrméjükért tenyésztett állatokban felfedezték a koronavírus egyik mutációját, mely az emberre is átterjedhet. 

Mette Frederiksen miniszterelnök emiatt azonnali hatállyal elrendelte a csaknem 14 milliós nyércállomány leölését.

A döntés heves belpolitikai vitákhoz vezetett, nem sokkal később ugyanis kiderült, hogy a kormány csak utólag teremtette meg a rendelet jogi alapját.

Szeptember közepén bejelentették, hogy az országban 2023-tól kezdve véget ér a nyérctenyésztésre bevezetett tilalom. A kisebbségi kormányt vezető szociáldemokrata miniszterelnök ennek ellenére október elején előre hozott választásokat jelentett be, ugyanis 

a kormányt támogató baloldali blokk egyik pártja a kormány megbuktatásával fenyegetőzött, amiért szerintük nem megfelelően kezelték a nyércállomány leölése körüli helyzetet.

A november elsején megtartott választásokon a baloldali blokk szűk többséget szerzett, a kis arányú győzelem miatt pedig Frederiksen másnap benyújtotta lemondását.

A választások óta a Szociáldemokrata Pártnak még nem sikerült kormányt alakítania, a koalíciós tárgyalások folyamatosan zajlanak. A kialakult helyzet miatt a dán élelmiszerügyi és állategészségügyi hatóság a DR tévécsatorna szerint egyelőre nem foglalt állást azt illetően, hogy ki fog felelni a beérkező nyércállomány kötelezően elvégzendő egészségügyi ellenőrzésének kifizetéséért, mely állatonként 86 euróba (36 ezer forint) kerül.

Amennyiben az izlandi nyércek január 4-i érkezéséig nem alakul meg a kormány és nem születik megoldás, a Danske Mink nevű dán nyérctenyészeti ipari egyesület szerint vizsgálat hiányában az összes beérkező nyércet el kell altatni.

Dánia egyébként a világ egyik legnagyobb nyércszőrmeexportőrei közé tartozik. A mintegy 1500 tenyésztőt tömörítő Koppenhága Szőrme nevű szervezet a szabályozás előtt a világ nyércállományának negyven százalékáért felelt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.