Elégetik a koronavírus miatt elásott nyérceket Dániában

A korábban elpusztított állatok károsak lehetnek a környezetre, így jövő tavasszal kiássák őket.

2020. 12. 21. 14:44
FREDERIKSEN, Mette
Gjöl, 2020. november 5. 2020. október 8-án készült kép egy ketrecben lévõ nyércrõl a dániai Jütland-félsziget (Jylland) északi részén fekvõ Gjöl település egyik farmján. Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020. november 4-én bejelentette, hogy a kormány mintegy 15 millió farmon nevelt nyércet leölet, nehogy azok koronavírussal fertõzzék meg az embereket. Az ország északi részében lévõ kisállatokat nevelõ farmokon egy mutáns koronavírus-törzs kezdett el terjedni, amelynek követketében 12 ember megfertõzõdött. Dánia a legnagyobb nyércprém-exportõr a világon. Fotó: Mads Claus Rasmussen Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán parlament vasárnap megszavazta négymillió koronavírus miatt eltemetett nyérc kiásását és elégetését, hogy megakadályozzák a környezetszennyezést. Erre azonban csak 2021 májusában kerül majd sor, szakértők szerint addigra ugyanis az állattetemek már nem fognak fertőzni – közli a BBC News.

A dániai nyércekben a koronavírus egy mutációját fedezték fel, amely legalább 373 emberre átterjedt. A The Guardian beszámolója szerint a Statens Serum Institut nevű dán egészségügyi intézet kutatása ráadásul kimutatta, hogy az állatok által terjesztett változattal szemben a koronavírus elleni vakcinák valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak.

A dán kormány ezért még az előző hónapban elrendelte mintegy 15 millió nyérc elpusztítását, romba döntve ezzel az Európai Unió legnagyobb szőrmeiparát és egyben a világ elsődleges nercprém-exportőrét.

2020. október 8-án készült kép egy ketrecben lévő nyércről a dániai Jütland-félsziget északi részén fekvő Gjöl település egyik farmján. Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020. november 4-én bejelentette, hogy a kormány mintegy 15 millió farmon nevelt nyércet leölet, miután az ország északi részében lévő kisállatokat nevelő farmokon egy mutáns koronavírus-törzs kezdett el terjedni
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Az intézkedések hallatára több ország is bejelentette, hogy fokozatosan betiltja a prémtenyésztést: Franciaország és Lengyelország 2025-re, Hollandia pedig 2021-re tűzte ki ennek határidejét.

– A képzett nyérctenyészeink mindkét generációjának, apának és fiúnak kell szembenéznie azzal, hogy egy nagyon rövid időn belül az életük munkája veszett el – mondta el Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy korábbi nyércfarmon tett látogatása során.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök könnyekkel küszködik, miután meglátogatott egy kiürített nyérctelepet a dániai Kolding közelében 2020. november 26-án
Fotó: MTI/Ritzau/EPA/Mads Nissen

Az állatok leölésére utasító Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter még novemberben lemondott, miután a kormány elismerte, hogy nem volt jogalap a farmokon tenyésztett nyércek tömeges elpusztítására.

– Sietségünk ellenére is tisztában kellett volna lennünk azzal, hogy nem álltak rendelkezésünkre megfelelő jogszabályok, amiért bocsánatot kérünk

– nyilatkozta az ügyben Frederiksen.

A sietve meghozott intézkedések következtében az ország nyugati részén található katonai övezetben négymillió nyércet ástak el, amelyek a bomlási folyamatuk közben keletkezett gázok miatt nem sokkal később felbukkantak a földfelszínen.

A lakosok ezután attól kezdtek félni, hogy a döglött állatok megfertőzik a temetkezési helyekhez közel eső fürdőtavat és a szintén közeli ivóvízforrást.

Az élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztérium vasárnap számolt be róla, hogy a kormány megszerezte a parlament támogatását az állatok kiásását illetően.

– Amikor a nyérctetemek már nem fertőzésveszélyesek, elszállítják őket egy égetőműbe, ahol ipari hulladékként megsemmisülnek

– áll a vasárnap kiadott nyilatkozatban.

A koronavírus nyércekben kimutatott mutációja azóta már más országokban is megjelent, többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken. Legutóbb pedig Litvániában azonosították a vírust 169 váratlanul elhullott állatban egy farmon, ahol összesen hatvanezer nyércet tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.