Nagyjából akkora aszteroida közelít a Föld felé, mint egy teherautó

Egy teherautó méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 14:56
null
This handout picture obtained by the Italian Space Agency’s LICIACube shows the NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART) mission just before its closest approach to the Dimorphos asteroid, on September 26, 2022. - NASA's DART spaceship struck the moonlet asteroid Dimorphos, in a historic test of humanity's ability to prevent a cosmic object devastating life on Earth. (Photo by Handout / ASI/NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ASI/NASA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton felfedezett aszteroida a Földhöz közelebb halad el, mint ahol a kommunikációs műholdak keringenek. Magyar idő szerint pénteken kora hajnalban, 1.27-kor lesz a legközelebb a Földhöz, amikor 3600 kilométerre Dél-Amerika déli csücske felett fog elhaladni – mondta el Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa.

Ugyanakkor a NASA szerint az égitest nem jelent veszélyt, nincs esély arra, hogy a Földbe csapódjon

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: még abban az esetben sem jelentene veszélyt, ha közelebb kerülne a Földhöz, mivel nagy része elégne a légkörben, nagyobb darabjai pedig meteoritként hullanának le.

A 2023 BU névre keresztelt aszteroidát, amelynek átmérője 3,5–8,5 méter között lehet, szombaton vette észre Gennagyij Boriszov krími amatőr csillagász. Ezt követően a csillagászok többtucatnyi megfigyelést végeztek, hogy pontosítani tudják az aszteroida pályáját.

Az aszteroida útját a Föld gravitációja drasztikusan meg fogja változtatni, miközben elhalad mellettünk. Ahelyett, hogy 359 naponként kerülné meg a Napot, a NASA szerint egy 425 napig tartó ellipszispályára fog állni.

Szabó Olivér Norton tájékoztatása szerint jelenleg összesen 2223 potenciálisan veszélyes aszteroidát tartanak számon, 

ami a becslések szerint az összes Föld-közeli kisbolygónak mintegy nyolc százaléka. Ma nem ismernek olyan konkrét kis égitestet, amely valamikor ütközne a bolygónkkal – mutatott rá a csillagvizsgáló munkatársa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.