A dinoszauruszok vesztét több aszteroida becsapódása okozhatta?

A dinoszauruszok kihalásának idején, azaz nagyjából 66 millió évvel ezelőtt bolygónkba csapódó újabb aszteroida nyomait fedezték fel Nyugat-Afrika partjainál. Azaz a dinoszauruszokat nem egy, hanem legalább két aszteroida pusztította ki a kréta időszak végén.

2022. 08. 26. 7:40
Chicxulub Asteroid Impact
713781277 Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uisdean Nicholson, a brit Heriot Watt Egyetem geológusa és csapata Afrika nyugati partjainál nem az űrkőzetek nyomait kereste, azt a folyamatot akarta tanulmányozni, ami százmillió évvel ezelőtt szétválasztotta Dél-Amerikát és Afrikát. A kutatók meglepetésére a Guinea és Bissau-Guinea partjaitól mintegy négyszáz kilométerre lévő tengerfenéken furcsa kőzetelrendeződést találtak – a mélyben nagyjából kör alakú, 8,5 kilométer átmérőjű és negyven méter magas képződményre bukkantak. A helyet Nadir-kráternek nevezték el egy közeli tengerhegy után – felfedezésük a Science Advances folyóiratban jelent meg.

A körülbelül kilencszáz méter mély víz és négyszáz méter vastag üledék alatt rejtőző képződményt szeizmikus hullámok segítségével észlelték. – Alakja földön kívüli eredetre utal – mondta a Livescience.com portálnak David Kring, a Lunar and Planetary Institute vezető tudósa, a mexikói Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében lévő Chicxulub becsapódási krátert fellelő kutatók egyike. A képződmény felfedezése azért fontos, mert döntően az erózió miatt nagyon kevés ilyen korú formáció maradt fenn a Földön.

 

A krátert egy négyszáz méter átmérőjű aszteroida becsapódása okozhatta – nagyjából az Empire State Building ilyen magas. A kutatók számításai szerint az aszteroida becsapódásakor felszabaduló energia ötezer megatonna TNT erejével ért fel.

 

Az ütközés hatalmas mennyiségű vizet és kőzetet párologtathatott el, hetes erősségű földrengést hozhatott létre. Az akkoriban ezer kilométerre fekvő dél-amerikai partvidéken ötméteres szökőár lehetett. A pusztítás ellenére a tengeri élővilág valószínűleg gyorsan újjáéledt. (Egy hasonló – egykori – tengeri kráterben, amely jelenleg a szárazföldön található, Nevadában, a kutatók arra jutottak, hogy röviddel az ottani becsapódás után hamar megtelepedtek az élőlények.)

A kráterben és a kráter körüli kőzetrétegek előzetes elemzése alapján Uisdean Nicholson arra jutott, hogy az körülbelül 66 millió éves, nagyjából egyidős a Chicxulub-kráterrel, amely véget vetett a dinoszauruszok uralkodásának. A Chicxulubot körülbelül tíz kilométer átmérőjű aszteroida hozta létre – 25-ször nagyobb a Nyugat-Afrikában becsapódónál. Az idővonalak hasonlósága felveti a kérdést, hogy a kettő összefügg-e.

Nehéz megmondani. Lehetséges, hogy a becsapódások időben meglehetősen távol estek, és semmi közük egymáshoz. Van azonban néhány forgatókönyv, amely a Chicxulub-krátert és a Nadir-krátert összeköti. Lehet, hogy a dinoszauruszgyilkos aszteroida a Föld közelében egy nagyobb és egy kisebb részre esett szét, majd néhány óra vagy néhány nap különbséggel mindkettő becsapódhatott. Az is elképzelhető, hogy a kettéválás nem a Föld közelében, hanem az aszteroidaövben történt meg.

Annak érdekében, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsák, a kráter valóban aszteroidától származik, a tudósoknak mintát kellene venniük az extrém hőtől és nyomástól sokkolt ásványokból. Ehhez bele kell fúrni a Nadir-kráterbe és kőzetmintákat kell felhozni. Uisdean Nicholson és csapata benyújtott egy fúrási kérelmet – ha ezt jóváhagyják és pénzt is adnak rá, legkorábban 2024-ben vagy 2025-ben sor kerülhet a mintavételre.

A tenger alatti fúrás bonyolult és drága. A Chicxulub becsapódási helyét 1991-ben azonosították, az azóta eltelt harminc év alatt mindössze két fúrási expedíció volt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.