Veszélyben az őshonos halfajok a Tisza-tóban

Az őshonos halfajokra élőhely- és táplálékkonkurrenciát jelentő idegenhonos busából és törpeharcsából is többet fogtak ki tavaly a Tisza-tavon a halászok, mint egy évvel korábban.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 18. 16:53
null
Abádszalók, 2014. április 9. Horgász szákjával a Szalók Yacht Klub kikötõben Abádszalókon 2014. április 9-én. Vízügyi szakemberek befejezték a tározótó feltöltését, a nyári vízszintet a korábbi években megszokott 725 centiméteres értékre állították be. MTI Fotó: Bugány János Fotó: Bugány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét szerződéses halász busából 26 ezer 740 kilogrammot fogott, 9,3 ezer kilogrammal, 35 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Emellett szintén emelkedett a törpeharcsából kifogott mennyiség, 28,8 ezer kilogrammra, ami 21 százalékkal, több mint 6,1 ezer kilogrammal több a 2021-esnél. 

A törpeharcsából a kisebb, tavaszi fogási csúcsot nyáron csekélyebb zsákmány követi, majd ősszel a mennyisége emelkedni kezd. 

Halászatuk novemberben éri el a tetőpontját, amikor a vízszintcsökkentés hatására vándorlásnak induló törpeharcsák az útjukba helyezett varsákkal hatékonyan gyéríthetők – írta közleményében a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

A busa-fajok a téli, tavaszi és őszi hónapokban elsősorban, de leginkább májusban és októberben eredményes a halászatuk. 

Az idegenhonos halfajok állományszabályozásának már a nyolcadik szezonja ért véget tavaly decemberben. A munka idén folytatódik, jelenleg a szerződések megkötése és az engedélyek kiadása zajlik.

Borítókép: Horgász szákjával a Szalók Yacht Klub kikötőben Abádszalókon 2014. április 9-én. Vízügyi szakemberek befejezték a tározótó feltöltését, a nyári vízszintet a korábbi években megszokott 725 centiméteres értékre állították be (Fotó: MTI/Bugány János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.