időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Csillagászati hét kezdődik a pécsi kulturális negyedben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.19. 13:41 2023.03.19. 13:53
Csillagászati hét kezdődik a pécsi kulturális negyedben

A James Webb-űrtávcső legújabb felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól, a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról és a sci-fi filmek valóságtartalmáról is részleteket tudhatnak meg az érdeklődők a március 23–26. között zajló Csillagászati hét programjain a pécsi Zsolnay kulturális negyedben.

A pécsi kultnegyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar űrtevékenység jelenével és jövőjével Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadásán ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a 2021 decemberében pályára állított James Webb-űrtávcső eddigi eredményeiről Frey Sándor beszél majd.

Az Apollo-program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis-programot. Ennek egyik célja visszatérni a Holdra, és az első lépések már sikeresen meg is történtek. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és a tervezett következő lépéseiről ad áttekintést.

Egyebek mellett az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars- és a Star Trek-filmeken keresztül tudhatják meg az érdeklődők, hogy mit lehet elhinni a hollywoodi filmekből.

A programok keretében emellett izgalmas Mars-küldetés vár a gyerekekre, akik űrhajóssisakot is felpróbálhatnak és egy tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó képzeletbeli felszínén.

Az Utazó Planetárium közreműködésével a szokásos planetáriumi vetítések mellett – kizárólag ezen a hétvégén – térhatású élményt nyújtó, teljes kupolás vetítések is lesznek több korosztály számára a Zsolnay-negyedben.

Mindezek mellett távcsöves bemutatók, napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, fizikai bemutatók és virtuálisvalóság-játékok szerepelnek a rendezvény kísérőprogramjai között – olvasható a ZSÖK közleményében.

A pécsi Csillagászati hét programjairól a www.zsolnaynegyed.hu oldalon olvashatók további részletek.

Borítókép: A James Webb amerikai űrteleszkóp közel-infravörös kamerájával infravörös fényben készített kép a Carina csillagködben elhelyezkedő NGC 3324 fiatal csillagkeletkezési régió széléről a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában (Fotó: MTI/EPA/NASA, ESA, CSA, STScI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.