Négyen készülnek, de egy magyar mehet az űrállomásra

A nemzeti kutatóűrhajós-program, a Hunor (Hungarian to Orbit) keretében négy kiváló kvalitású jelölt kezdi meg a kiképzést. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos azt szeretné, ha a program nem állna meg azzal, hogy a magyar űrhajós visszatér a Földre.

2023. 03. 16. 5:10
SCHLÉGL Ádám; CSERÉNYI Gyula; KAPU Tibor; SZAKÁLY András
HUNOR Lugas
Budapest, 2023. március 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) ûrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Ûrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, döntõen magyar fejlesztésû tudományos kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Ûrállomás fedélzetén. MTI/KKM Fotó: MTI/KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2021-ben fogadta el az űrstratégiát, ennek elemeként hirdették meg az újabb nemzeti kutatóűrhajós-programot, a Hunort (Hungarian to Orbit). Az űrhatalmak mellett mi lehet a mi szerepünk?

– Mára közel nyolcvan ország rendelkezik űreszközzel. Nem csoda, hiszen már a ma társadalma sem működne űrtechnológia nélkül. A navigáció, kommunikáció, földmegfigyelés a mindennapjaink része. Az ilyen eszközökből egyre több lesz, egyre több területen, hiszen a Föld környezetéből kilépve a Hold és egyes aszteroidák hasznosítása lesz a következő lépés. Ezt a mára közismert tényt sok ország figyelembe veszi, ennek megfelelően törekszik arra, hogy az űrtechnológia piacán meghatározó szerepe legyen. Az űrszektor már egyáltalán nem csak a hagyományos nagyhatalmak terepe. Példaként hozhatjuk a Magyarországhoz hasonló méretű vagy gazdasági fejlettségű országokat; Izraelt, Csehországot, Lengyelországot, Portugáliát vagy Romániát. Mind komoly űrprogrammal rendelkezik, és komoly összegeket költ a terület fejlesztésére.

Ma a világban nem az az ország a kivétel, amelyik komolyan veszi az űrszektort, hanem az, amelyik nem.

Ferencz Orsolya
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Fotó: Bach Máté

 

Szuperextrém körülmények

– A kiírásra több mint 240 pályázat érkezett. Szakmai pályafutása az űrkutatással kapcsolatos. Szíve szerint jelentkezett volna?

– Objektív körülmények miatt erre esély sem nyílhatott, szóval ezen nem is volt módom gondolkodni. Egy űrhajósnál nem elég, sőt nem is feltétlenül feltétel, hogy űrkutató legyen. Sokkal fontosabb, hogy olyan kiváló és különleges képességekkel rendelkezzen mind fizikai, mind kognitív téren, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy hosszú időn keresztül, szuperextrém körülmények között maximálisan képes legyen elvégezni a feladatát. Ugyanis a Nemzetközi Űrállomáson nincs lehetőség ismételni, azt a sok és értékes eszközt, kísérletet, amelyet a Hunor programban kifejlesztenek és felviszik az űrállomásra, a lehető legtökéletesebben kell kezelni.

– Kik érezték úgy, hogy eséllyel pályázhatnak?

– Az a kicsit több, mint 240 ember, akik érvényes jelentkezést nyújtottak be, egytől egyig kivételesek. A jelentkezők között megfordult mélytengeri archeológus, asztrofizikus, biokémikus, közgazdász, programozó matematikus, rendszertervező mérnök, építész, közlekedésmérnök, vadász- és közforgalmi pilóta, jogász, orvos és filozófus is.

 

A legjobban teljesítő lesz a második magyar űrhajós

– Egy orvossal és három mérnökkel kezdődik meg a kétéves kiképzés. A négy jelölt Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András. Mi alapján dől el, hogy közülük végül ki lesz az, akivel elindul az űrhajó?

– Most a kiképzés következik, azaz mind a négyen elsajátítják azokat a készségeket, amelyek az Európai Űrügynökség és a NASA sztenderdjei szerint szükségesek ahhoz, hogy valaki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén dolgozhasson. Ezenfelül el kell sajátítsák mind az űrállomás, mind a magyar fejlesztésű eszközök használatát, a kísérletek elvégzését. Amelyikük ezekben a legjobban teljesít, az lesz a második magyar nemzeti kutatóűrhajós.

– A közel egy hónapos misszió nagyon hosszú idő. Mit lehet tudni a majdani nyertesre váró feladatokról, tudományos kísérletekről?

– Az eddig kiválasztott több tucat kísérlet és eszköz számos tudományterületet felölel. Van köztük sugárzásvédelmi, orvosi, biológiai, élelmiszer-tudományi és anyagtechnológiai kísérlet is. Ezek közös jellemzője, hogy magyar egyetemek, kutatóintézetek és űripari cégek szellemi termékei. El lehet képzelni, milyen komoly piaci lehetőséget jelent referenciát szerezni a Nemzetközi Űrállomáson. Ez olyan laboratórium, amelyben teljes időtartama alatt pár száz fő dolgozhat. Azon magyar egyetemek nemzetközi megítélésében is pozitív változást fog hozni, amelyek egy űrprogramban főszereplőként részt vehetnek. Ugyanis ez a lehetőség még a világ legelitebb egyetemei számára sem trivialitás. De a javaslattételi lehetőség folyamatosan nyitva van, az Energiatudományi Kutatóintézethez lehet benyújtani a kísérleteket.

 

Évtizedekre szóló program

– A négy űrhajósjelöltet bemutató tájékoztatón azt mondta, az alapján, hogy 1980-ban Farkas Bertalan űrrepülése milyen erős katalizátorként hatott a magyar tudományos életre, megalapozott a mostani űrhajósprogram legfőbb célkitűzése, hogy hosszan tartó, felívelő pályára állítsa a magyar tudományt és high-tech ipart. Milyen irányban indulhatnak fejlesztések?

– Számos tudományterület érintett a kísérletekben és feladatokban. És bizony ezen kísérletek közül is van olyan, amely épít Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének tudományos és technológiai eredményeire.

Mi is olyan programot szeretnénk letenni az asztalra, amely évtizedekig meghatározó lesz a hazai high-tech ipar és kutatás-fejlesztés területén.

– Magyarország a 2024-re tervezett misszióval visszatér az űrbe. Hogyan folytatódik a Hunor program a közel egy hónapos űrmisszió után?

– Nyilván ki kell értékelni az eredményeket. Szeretnénk, ha a program nem állna meg ott, hogy a magyar űrhajós visszatér a Földre. A nemzetközi példákhoz hasonlóan az a cél, hogy az elért eredményekből űripari piaci előnyök váljanak, továbbá inspirálják a fiatalokat arra, hogy a természettudományos világ felé induljanak el. Magyarország számára is a magas hozzáadott értéket előállítani képes ipar fejlesztése jelenti a jövőt, ebben pedig megkerülhetetlen szerepe van az űrszektornak.

Borítókép: Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András űrhajósjelöltek (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.