„Repülő spagettiszörnyet” filmeztek + videó

Újabb bizarr lényt kaptak lencsevégre a tengerek mélyén.

2024. 09. 03. 20:00
A repülő spagettiszörny. Forrás: Facebook/Schmidt Ocean Institute
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka és különleges élőlényt, Bathyphysa siphonophorét kaptak lencsevégre a Schmidt Ocean Institute kutatói. A mélytengeri állatot „repülő spagetti szörnynek” (flying spaghetti monster) is nevezik, állítólag azért mert bizarr külseje alapján ezt a gúnynevet ragasztották rá olajfúró munkások. Az élőlényt egyébként már 1878-ban azonosította Theophil Rudolf Studer svájci tengerbiológus, de csak ritkán látható.

A Bathyphysa siphonophore ugyanis 1000-3000 méteres mélységben él. 

Most ennél sokkal sekélyebb vizekben, 655 méteren filmezte le egy távirányítású robot. 

Ez a medúza és polip kereszteződésének tűnő, egyébként ragadozó állat azért is rendkívül érdekes, mert úgynevezett zooid nevű tagokból alkot egy telepet, amelyben minden zooidnak megvan a maga feladata: némelyik a szaporodásért, más az étkezésért, megint más a lebegésért felel. 

A Schmidt Ocean Institute tengerkutató intézet gyakran bukkan hasonló különleges lényekre. Nemrégiben például „fejetlen csirkeszörnyet” filmeztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.