A tökéletes farsangi szalagos fánk titka

Íme a recept videón, amivel biztos a siker.

2025. 01. 11. 11:44
Fotó: FOTÓ: MINDMEGETTE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szalagos fánk nemcsak finom, hanem a farsangi szezon elmaradhatatlan eleme is. Szeretjük magában, csak porcukorral meghintve, de baracklekvárba tunkolva, esetleg vanília- vagy mogyorókrémmel megtöltve is szuper édesség. Ha még nem próbáltad, vagy a tökéletes receptet keresed, akkor nézd meg a Mindmegette videóját!

Így lesz szép szalagos a farsangi fánk

A szalagos fánk a nevét onnan kapta, hogy az olajban kisütött tésztakorongok oldalán fehér sáv fut körbe. Ez úgy alakul ki, hogy a fánk egy pici része a sütés során sosem ér az olajba, így az nem kapja meg az aranybarna színt a forgatás során sem, ám ettől még az nem marad nyers, sületlen, viszont így lesz szalagos, azaz igazán farsangi a sütemény. Ahhoz, hogy megkapjuk a szalagos mintát, a fánkot először a tetejével lefele kell az olajba tenni, majd lefedni a lábast. Így sütjük pár percig, majd miután megfordítjuk a fánkokat, már nem fedjük le a lábast.

A szalagos fánk receptje videón

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 ek. rumaroma
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • olaj

Elkészítés:

  1. A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.
  2. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
  4. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
  6. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
  7. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
  8. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Borítókép: Szalagos fánk (Forrás: Mindmegette)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.