A szalagos fánk nemcsak finom, hanem a farsangi szezon elmaradhatatlan eleme is. Szeretjük magában, csak porcukorral meghintve, de baracklekvárba tunkolva, esetleg vanília- vagy mogyorókrémmel megtöltve is szuper édesség. Ha még nem próbáltad, vagy a tökéletes receptet keresed, akkor nézd meg a Mindmegette videóját!
Így lesz szép szalagos a farsangi fánk
A szalagos fánk a nevét onnan kapta, hogy az olajban kisütött tésztakorongok oldalán fehér sáv fut körbe. Ez úgy alakul ki, hogy a fánk egy pici része a sütés során sosem ér az olajba, így az nem kapja meg az aranybarna színt a forgatás során sem, ám ettől még az nem marad nyers, sületlen, viszont így lesz szalagos, azaz igazán farsangi a sütemény. Ahhoz, hogy megkapjuk a szalagos mintát, a fánkot először a tetejével lefele kell az olajba tenni, majd lefedni a lábast. Így sütjük pár percig, majd miután megfordítjuk a fánkokat, már nem fedjük le a lábast.
A szalagos fánk receptje videón
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 4 db tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 ek. rumaroma
- 1 db citrom
- 1 csipet só
- olaj
Elkészítés:
- A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.
- A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
- Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
- Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
- A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
- Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Borítókép: Szalagos fánk (Forrás: Mindmegette)