Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!

A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.

2025. 05. 06. 15:05
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással: egyes étrendekben megengedett, míg másokban tilos. Akkor hogy is van ez?

sajt
Fotó: Pexels.com

Szerencsére nem kell utóbbi szélsőséges nézet mellett letennünk a voksunkat, mert mértékkel és a megfelelő formában mindent lehet. Igen, sajtot is! A Mindmegette cikkéből minden kiderül.

Szénhidrát vs. zsír

Egy felnőtt napi kalóriabevitelét három elem alkotja: szénhidrát, fehérje és zsír. Ezek megfelelő arányáról számos tudományos állítás áll rendelkezésünkre, a baj csak annyi, hogy az egyik az egyiket, a másik a másikat teszi felelőssé az elhízásért. Amikor a szénhidrát volt a mumus, és az emberek száműzték a kenyérféléket, a tésztát és a krumplit az étrendjükből, kiderült, hogy valójában ezek mindegyikét fogyaszthatjuk. 

Épp csak érdemes például a teljes kiőrlésű változatot előnyben részesíteni, valamint az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el a tésztaféléket. Ezután a zsíros ételeket kiáltották ki az egészséges életmód ellenségeivé, így elkezdtünk lemondani olyan finomságokról, mint a vaj, a tojás vagy épp a sajtfélék. Utóbb persze kiderült, hogy önmagában a zsírfogyasztás sem tehető felelőssé a túlsúlyért, ám esetében is a mértéktartás a kulcsszó. Tehát ehetünk sajtot, csak épp nem korlátlan mennyiségben.

Akkor mennyit és melyik fajtából?

A napi tápanyagigényünk nagyban függ attól, hogy milyen életmódot folytatunk. Hogy miből álljon az étrendünk, azt százalékos arányban szokták meghatározni a szakértők, akik így 40-50% szénhidrát, 20-30% zsír és kb. 30% fehérje elfogyasztását javasolják, a mérsékelt–aktív életvitelünk függvényében. A zsírok tehát kitehetik az összes kalória kb. egyharmadát, amibe beleszámít a pirítósra kent vaj és a sütéshez használt olaj egyaránt. Ennek megfelelően lehet beiktatnunk a sajtfogyasztást az étkezésekbe.

A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.