Birkákat lemészárló oroszlánfalka tagjait ölték le

A héttagú család kétszer is kiszökött egy nemzeti parkból.

Forrás: Mediaworks - haon.hu2020. 10. 04. 17:45
null
A békésen pihenő oroszlánokat természetesen senki sem háborgatja Dél-Afrikában Fotó: Richard Sowry Forrás: MTI/EPA/Kruger Nemzeti Park/Richard Sowry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajdú-Bihar megyei hírportál beszámolója szerint egy oroszlánfalka valamennyi tagját leöltek a hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságban, mert a héttagú család kétszer is kiszökött egy nemzeti parkból és veszélyt jelentett az emberekre és a haszonállatokra.

A nemzeti parkok igazgatóságát (Sanparks) egy gazda értesítette, aki tucatnyi birkáját találta szétmarcangolva földjén. A vadőrök hamar megállapították, hogy egy, a Karoo Nemzeti Parkban élő oroszlánfalka három tagja szökött meg és vitte véghez a mészárlást.

A békésen pihenő oroszlánokat természetesen senki sem háborgatja Dél-Afrikában
Fotó: MTI/EPA/Kruger Nemzeti Park/Richard Sowry

Az oroszlánfalka szökött tagjait sikerült visszaterelni a rezervátumába, de néhány órával később újra a nemzeti park területén kívül észlelték őket helikopteres felderítés közben. A hatóságok az egész falka leölése mellett döntöttek, nehogy a ragadozók további jószágot öljenek meg, esetleg emberre támadjanak a térségben.

a kép illusztráció
Fotó: Reuters

A nemzeti park területén maradt elég oroszlán, így a falka kipusztítása nem veszélyezteti a turizmust – közölte Rey Thukhuli, a South African National Parks szóvivője.

Nagyon hatékony vadászok az afrikai vadkutyák

A riválisaival, az oroszlánokkal és hiénákkal szemben, amelyek gyorsaságukat, erejüket vagy lopakodó módszerüket használva kapják el zsákmányukat, az afrikai vadkutya vagy hiénakutya (Lycaon pictus) addig üldözi hosszú távolságokra az áldozatát, amíg az össze nem esik a fáradtságtól. Egy új összehasonlító tanulmány megállapította, hogy a vadkutya mellső végtagjainak csontjaiban, izmaiban és szalagjaiban a kitartó futást segítő evolúciós változások következtek be. A Dél- és Kelet-Afrikában honos afrikai vadkutyák 20-30 egyedből álló, szoros kapcsolatokat ápoló kóbor falkái impalákra, gazellákra és kudukra vadásznak összetett, koordinált stratégiájuk segítségével, miközben gyakran napi 50 kilométert vándorolnak. A „kifárasztó ragadozás” nevű technika során az állatokat 64 kilométer per órás sebességgel futva is dokumentálták. „Nagyon hatékony vadászok, vadászataik 60 százaléka öléssel végződik, ami jóval eredményesebb, mint az oroszlánok a maguk 30, és a hiénák a 24-30 százalékos sikerességi arányukkal” – mondta Heather Smith, az arizonai Glendale-ben lévő Közép-nyugati Egyetem anatómusa, a PeerJ című tudományos lapban közölt tanulmány vezető kutatója. Az afrikai vadkutya az egyetlen kutyaféle, amely mellső lábain csupán négy teljes ujjal rendelkezik. Ez megnövelte a sebességet és a lépéshosszt is. A tudósok azonban CT-felvételek és egy állatkertben, természetes okokból elpusztult egyed boncolása során felfedeztek egy apró csökevényes lábujjat a mellső mancsok bőre alatt. Az ehhez az ujjhoz tartozó izmok átalakultak és új szerepbe kerültek, támogatva az állat propriocepcióját, vagyis a test helyzet- és mozgásérzékelését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.