Elképesztő összegért cserélt gazdát Mahátma Gandhi szemüvege

Nem teljesen biztosak benne, hogy valóban Gandhi volt korábban a szemüveg tulajdonosa.

Forrás: MTI2020. 08. 21. 22:25
null
Bhopál, 2019. október 1. Mécsest tart a kezében egy nõ Mahátma Gandhinak, az indiai függetlenségi mozgalom vezetõjének az arcképe elõtt Bhopálban 2019. október 1-jén, a politikus születésének 150. évfordulója elõtti napon. MTI/EPA/Szandzsív Gupta Fotó: Szandzsív Gupta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszegért, 260 ezer fontért (mintegy százmillió forintért) kelt el egy Mahátma Gandhinak (1869–1948) tulajdonított szemüveg egy nagy-britanniai árverésen. Az aukciósház illetékesének közlése szerint a szemüveg becsértékét jóval alacsonyabb összegben, 4-6 millió forintnak megfelelő fontban határozták meg.

A kerek, aranyozott szemüveg új tulajdonosa azonban nem lehet teljesen biztos abban, hogy valóban az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjáé volt korábban az okuláré.

Gandhi valószínűleg száz évvel ezelőtt ajándékozta a szemüveget az eladó nagybátyjának Dél-Afrikában. A férfinek fogalma sem volt a szemüveg valós értékéről, az aukciósház munkatársának azt mondta, kidobja a szemétbe, ha nem tudnak vele mit kezdeni.

Szakértők szerint az ajándékozás helye és ideje, valamint a szemüveg stílusa is arra utal, hogy valóban Gandhié lehetett. Mahátma Gandhi ráadásul ismert volt arról, hogy dolgokat csak úgy elajándékozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.