Lassacskán belefullad a műanyagba az Atlanti-óceán

Az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték.

Forrás: origo.hu2020. 08. 21. 19:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték – közli a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) egy tanulmányban, amely a Nature Communications című szaklapban jelent meg kedden.

A NOC kutatói szerint a tengerből 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy eddig nagyon alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A láthatatlan vagy alig látható műanyag részecskék (a legfeljebb öt milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált – közvetlenül a felszín alatti – rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis 17 millió tonna körüli.

A teljes, átlagosan háromezer méteres tengermélységig kivetítve ez azt jelentheti, hogy mintegy kétszázmillió tonna műanyaghulladék lebeghet az Atlanti-óceánban – olvasható a tanulmányban. A kutatók ráadásul csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták.

Más becslések évi öt és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét.

A szabad szemmel nem látható műanyag részecskék észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba.

Az Arizonai Egyetem hétfőn publikált kutatása szerint nyomokban műanyagot találtak mind a 47 emberi szervben, amelyet ebből a szempontból vizsgáltak.

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek – olvasható az Origó honlapján.

Antirekordot dönthet az egyik legkedveltebb turisztikai célpont

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.