Rózsaszín tavak Argentínában – A környezetszennyezés bizarr hatása

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában a környezetszennyezés hatására.

Forrás: MTI2021. 07. 31. 16:15
null
A melbourne-i Westgate Park rózsaszín tava 2019. március 26-án. A tó vize az extrém magas sótartalom miatt vált rózsaszínné (Illusztráció) Fotó: James Ross Forrás: MTI/EPA/AAP/James Ross

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában a környezetszennyezés hatására.

A jelenség nem teljesen új, a tavak máskor is öltöttek már rózsaszín(es) árnyalatot, ezúttal azonban különösen élénk rózsaszínben pompázik például a Corfo nevű lagúna.

Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól harminc kilométerre fekvő tavak színe azért változik meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

A szokásosnál is nagyobb elszíneződést az okozhatta, hogy a tartományi fővárosban, Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók, az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől, így azok is a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítik hulladékukat, ahelyett, hogy egy távolabb fekvő szennyvíztelepre szállítanák, vagy a közelben létesítenének víztisztítót.

A melbourne-i Westgate Park rózsaszín tava 2019. március 26-án. A tó vize az extrém magas sótartalom miatt vált rózsaszínné (Illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak torlaszokkal állják útját a szennyvizet szállító kamionoknak, napi több tucat szállítmánynak, amelyet minden kezelés nélkül engednek ki a környékbeli vízfolyásokba és tócsákba.

Az aktivisták amiatt is aggódnak, hogy a szennyvízben lévő kemikáliák beszivárognak a talajvízbe is. A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában.

A dél-argentínai Chubut tartomány mezőgazdaságból, élelmiszeriparból, halászatból és turizmusból él, híres a Tombo-fokon élő bálnákról és pingvinekről.

A Corfo lagúnáról készült felvételek ITT tekinthetők meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.