Szakemberekről nevezik el az Antarktisz hegyeit és gleccsereit

Az Antarktisz nagyközönséggel való megismertetésében, védelmében és tanulmányozásában kulcsszerepet játszó 28 brit szakember nevét fogja viselni ezentúl a jeges kontinens néhány hegye, gleccsere és öble.

Forrás: MTI2020. 12. 04. 16:32
null
Huszonnyolc brit szakemberről nevezik el az Antarktisz hegyeit és gleccsereit Fotó: Jari Peltomaki Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy-britanniai Antarktiszi Helységnév Bizottság a földrész felfedezésének 200. évfordulóját ünnepelve döntött úgy, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos tudományos ismeretek gyarapításában úttörő szerepet játszó szakemberekről nevezi el az eddig csupán koordinátáik alapján ismert helyszíneket – olvasható a BBC hírportálján.

A listán szerepel Jonathan Shanklin, az ózonlyuk egyik felfedezője, akinek a nevét az Antarktiszi-félsziget egyik gleccsere fogja viselni a jövőben.

Egy fokot neveznek el Alastair Fothergillről, aki egyebek között A fagy birodalma című minisorozat vezető producereként járult hozzá ahhoz, hogy a nagyközönség jobban megismerje az Antarktiszt.

Huszonnyolc brit szakemberről nevezik el az Antarktisz hegyeit és gleccsereit
Fotó: Pixabay

Jane Francis, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) jelenlegi igazgatója egy 1136 méter magas csúcsnak adja a nevét, míg az antarktiszi jégmezők alatti vízmozgást tanulmányozó Helen Fricker professzor neve egy hegylábi gleccsert fog jelölni a térképeken.

Az új elnevezések az összes brit térképen, grafikonon és publikációban szerepelni fognak, valamint az Antarktisz-kutatás tudományos bizottságának (SCAR) nemzetközi jegyzékébe is bekerülnek.

A teljes lista a brit antarktiszi kutatóprogram honlapján érhető el.

Töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének a szélei

Töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének a szélei – derült ki az A68a nevű jéghegyről készült nagyfelbontású felvételekből, amelyek szerint repedések tarkítják.

A hullámok és a melegedő víz által állandó támadás alatt álló jéghegyének széleiről számos apró tömb szakad le – olvasható a BBC hírportálján.

Az A68a 2017-ben vált le a Déli-sarkvidékről, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart. Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának.

Az új, részletes felvételt a San Franciscó-i Planet cég készítette a jéghegyről a Föld körül keringő, SkySats nevű űrszondaflottájával, amely 50 centiméteres részletességgel képes megfigyelni a Föld felszínét.

A 150 kilométer hosszú jéghegyről tiszta felvételt készíteni nagy kihívás, mivel gyakran borítják felette felhők az eget. Vasárnap azonban sikerült felvételt készíteni róla.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.