Teljesen felújítják a római Colosseum arénáját

Újjáépítik a római Colosseum gladiátorarénáját -jelentette be kedden az olasz kulturális miniszter.

Forrás: MTI2020. 12. 22. 14:36
null
A Colosseum belsőtere, az aréne feltárt helyiségeinek maradványaival Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dario Franceschini elmondta, hogy a Colosseum gladiátorarénájának 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkáknak 2021 végéig kell elkezdődniük.

Az ókori Róma egyik legikonikusabb megmaradt épülete
Fotó: PEXELS

A miniszter nemzetközi pályázatot írt ki, hogy egy csúcstechnológiás komplexum legjobb tervét megtalálják. Ha megépül, az arénát ismét szabadéri előadásokra lehet használni. A pályázatokat február elsejéig várják.

A Colosseum belsőtere, az aréne feltárt helyiségeinek maradványaival
Fotó: PEXELS

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként.

A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik.

A Colosseum mellett ismét látogatható lesz a Forum romanum

Majdnem három hónap után léptek ismét látogatók a pompeji régészeti park területére, ahol kötelező a szájmaszk viselete és a távolságtartás. Hasonló óvintézkedésekkel nyit újra a római Colosseum június elsején.

A pompeji romváros vonzó belépődíjjal nyitotta meg újra kapuit kedden. A látogatók visszatérését ünnepelve a jegyek árát 5 euróra csökkentették, hogy ösztönözzék a helyi turizmust, amíg a külföldiek nem tudnak visszatérni a Nápoly szomszédságában levő régészeti parkba.

A járvány diktálta óvintézkedések miatt negyedóránként engedik be a látogatók csoportjait, egyszerre legfeljebb negyven főt. A park egész területén kötelező a szájmaszk viselete és a legalább egyméteres távolságtartás. Az első látogatóknak kedden rendkívüli élményben volt részük, majdnem teljesen egyedül járhatták be a város romjait.

A római Colosseumot és az ókori amfiteátrumot övező régészeti parkot hétfőn nyitják meg. Itt is kötelezővé tették az online időpontfoglalást: negyedóránként engedik be a látogatókat kisebb csoportokban. A Colosseumot egyenlőre csak a kijelölt útvonalon lehet majd bejárni.

A nyitvatartás folyamatos lesz délelőtt fél tíztől este negyed nyolcig, hogy minél többen be tudjanak jutni.

A Colosseum mellett ismét látogatható lesz a Forum romanum és a Palatinus-domb régészeti területe. Egyedül a Domus Aurea palotát nem nyitják még újra.

Az évi több mint hétmillió látogatóval – a párizsi Louvre után – Európa második leglátogatottabb múzeumának számító Colosseum az idén sem akarja teljesen elveszíteni látogatóit. A külföldről és Olaszország más részéről érkező turistákra várva Róma lakosait igyekszik csalogatni féláron kínált délutáni jegy bevezetésével.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.