Jesus megmondta

Bármi, amit egy színesbőrű emberre mondanak, az csakis rasszizmusból fakadhat.

2020. 12. 13. 15:47
Jesus, Jorge
Doha, 2019. december 20. Jorge Jesus, a brazil CR Flamengo portugál vezetõedzõje sajtóértekezletet tart Dohában 2019. december 20-án, a labdarúgó klubvilágbajnokság CR Flamengo - FC Liverpool döntõje elõtti napon. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tudom, mi történt pontosan, de újabban elég divatos lett rasszizmust kiáltani. Bármi, amit egy színes bőrű emberre mondanak, az csakis rasszizmusból fakadhat. Hasonló kijelentések nem történnek viszont, ha egy fehér bőrű emberről van szó, ott nincs rasszizmus. Mint egyszerű polgárnak, majd akkor lesz persze konkrét válaszom és véleményem az esetről, ha pontosan megtudtam, mi történt. De mostanában tényleg mindent rasszizmusnak neveznek már, ez a hullám most valahogy végigsöpör a világon.”

Jesus kimondta a lényeget.

Napok óta áll a bál, hogy a román játékvezető megnyilvánulása rasszizmus volt-e vagy sem a PSG–Basaksehir labdarúgó-mérkőzésen. Mondjuk úgy, szerencsétlen volt a megjegyzése, de hogy a „negru”, azaz fekete meghatározással nem akart semmi rosszat Pierre Webónak, abban biztosak lehetünk.

Ideje túllépni a konkrét eseten, a jelenség a lényeg. Az ügy ama tálalása, miszerint, ugye, rasszizmus áll a háttérben minden fehér ember feketéket célzó bírálatakor. Sőt már akkor is, ha csak róluk beszél, ha rájuk gondol. S nemcsak a feketékről, de minden „másféle” emberről.

Jorge Jesus, a Benfica labdarúgócsapatának vezetőedzője végre kimondta: elég legyen már ebből. Hozzátette persze, hogy egész pontosan nem tudja, mi hangzott el Párizsban, de nem is ez a lényeg, hanem a jelenség maga.

S ha valaki netán erre gondolna, a Benfica nem valamiféle túlélő fasiszta klub, a játékoskeretében a portugálokon kívül van brazil, argentin, belga, orosz, görög, spanyol, szerb, svájci, marokkói, venezuelai, nigérai; fehér, fekete, berber.

Jorge Jesus nem akar tovább hátrálni. A minduntalan védekezés nem csak a futballpályán öngyilkos taktika.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.