Ellenzék a pácban – eltunyult brüsszeli bürokraták

A pánikba esett baloldali koalíció görcsösen ragaszkodik az EU kudarcba fulladt, közös vakcinabeszerzés koncepciójához.

Kruppa Géza
2021. 01. 25. 9:00
null
Moszkva, 2021. január 19. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nõvér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A láthatatlan Covid–19 most megmutatja a világnak, hol lakik az Úristen. A koronavírus rettegésben tart, megfoszt a szabadságunktól, nyomorba dönt. Másfelől önmérsékletre tanít, fegyelmezettségre nevel, szórakoztat (mert az otthoni bezártságban ránk dönti a porlepte könyvespolcot).

A nagy jólétben az önmagától eltelt, dölyfös Nyugat csak bugyután áll a meghökkentő jelenség előtt, hogy az ipar hiába tud futószalagon ontani autókat, lapostévét, műszálas világító harisnyát, mégis a Covidot legyűrő vakcinából képtelen eleget gyártani. „A pénzemért mindent megkaphatok”-hoz szokott emberek csak néznek, mint Rozi a moziban. Hiába sürgetnék, nem kapnak oltást.

Ellenben a szocialista hiánygazdaságon edződött V4-ek népei a fejlett világ bénázása láttán csak sokat sejtetően mosolyognak. Mert jól emlékszünk rá, milyen az, amikor a termelés nem tudja követni a fizetőképes kereslet igényeit. Sóvárgásban sokáig verhetetlenek voltunk a vasfüggönyön túl készült orkán kabát, a szabadság illatát árasztó lux szappan, a szájban szétolvadó finom svájci csokoládé, vagy a COCOM-listán szereplő Commodore 64 számítógép után.

De mint tudjuk, a nélkülözés találékonnyá tesz, serkenti a kreativitást. Az így szerzett tapasztalat alapján – amíg az Európai Bizottság eltunyult bürokratái csak piszmognak –, addig Magyarország vezetése gyorsan szétnézett a világban, hogy a hiányzó vakcinát honnan lehetne gyorsan pótolni. Így került a látótérbe az orosz és a kínai oltóanyag is. Persze az ellenzék felhorkant. Az összehabart koalíció ugyanis nem annyira a vírustól, annál inkább a kormány sikeres védekezésétől pánikol. És mivel önálló, pozitív gondolatai nincsenek, görcsösen ragaszkodik az EU kudarcba fulladt, közös vakcinabeszerzés koncepciójához.

Csakhogy az események sodrával az ellenzék nem tart lépést. A DK frusztrált Dobrev Klárája például azzal riogat, hogy a hazai virológusok a diktatúra szorításában vergődve nem mernek valós szakvéleményt adni. A momentumos lassú észjárású Donáth Anna pedig dacosan toppantva felszólítja a kormányt: „Fejezze be a keleti diktatúrákkal a barátkozást!” Eközben Merkel Putyinnal tárgyal és a támogatásáról biztosítja partnerét az orosz Szputnyik V-vakcina uniós engedélyeztetéséhez.

Magyarország pedig jól teljesít: a hazai hatóságok – több hónapos alapos értékelő munka eredményeként – elsőként az unióban megadták az orosz vakcinának az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt. (Csakúgy, mint a brit AstraZeneca hasonló készítményének.) Vagyis idehaza hamarosan felgyorsulhat az oltások beadása, növekednek az esélyek a járvány leküzdésére.

Az összezavarodott ellenzék pedig úgy járt, mint a pánikba esett kompánia, amikor kiderül, hogy a piás kalauz miatt rossz vonatra szállt. Kapkodnak, lökdösődnek, senki nem találja a bőröndjét, teljes a fejetlenség. A vonat pedig szép lassan kigördül az állomásról. És már zakatol is a 2022-es választás irányába…

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.