idezojelek

Karácsony Gergely kimutatta a foga fehérjét

Jakabék mehetnek a levesbe.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Az előválasztás lázában ég az egész ellenzék. Mindenki a saját habitusához mérten szállt bele a kampányba, volt akinek a testőre balhéba keveredett, volt aki rappelt, volt aki jobb híján táskákat osztogatott. Felhévizy Félix például azzal járult hozzá az ellenzéki színjátékhoz, hogy elolvasta az ellenzéki média valamennyi témában írt cikkét.

De mind közül a 444.hu Karácsony Gergellyel készített hosszú ömlengős interjúja vitte el a pálmát. Amelyben a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető főpolgármester kerek perec kijelentette, hogy csak neki van esélye legyőzni Orbán Viktort, mert szerinte a többi miniszterelnökjelölt-jelölt nem alkalmas integrálni a szavazókat. Érdemes felidézni beszélgetés legfontosabb mondatait:

„[…] Én nagyon szívesen szavaznék nagyon sokakra. Az ellenzéki szavazóknak ahhoz a részéhez tartozom, akiknek már nagyjából, de csak nagyjából mindegy, csak ne Orbán legyen. De azt is pontosan tudom, hogy azok a szavazók, akik el fogják dönteni a választást, nem így vannak ezzel. Azt gondolom, hogy 2022-ben vagy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, vagy én. Nagyon tisztelem és becsülöm az ellenfeleimet, de nem látom, hogy lenne tervük, hogyan nyerjék meg a választást. Úgy vélik, ha az ellenzék összeáll, akkor nyerünk. Szerintem ez nem így van. Ha összeállunk, akkor van esélyünk nyerni. Az a különbség, hogy nem látom a többieknél azt a politikai stratégiát, amivel a bizonytalan szavazókat el lehet hozni a változásra szavazni. […]”

Ezek meglehetősen szokatlan szavak Karácsonytól, mert bizony eddig nem igazán sikerült neki megmutatnia a keménykezű, eltökélt, karakán, határozott államférfiúi erényeket. Talán pont ezért találta ki számára a stábja, hogy a kicsit bárgyú és helyenként – valljuk be – együgyű mosolygás mellett mutasson már fel valami komoly dolgot is.

Gergely megfogadta a tanácsot, mert gyakorlatilag kerek perec kijelentette: „2022-ben vagy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, vagy én”.

Nem semmi vállalás. 

Utoljára ilyen keménynek és határozottnak akkor láttuk Karácsony Gergelyt – a legutóbbi parlamenti választásnál 2018-ban –, amikor egyébként először volt több párt közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltje felment a várba és a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol üzent a köztársasági elnöknek:

„Már most felszólítom (Áder Jánost), hogy olyan politikusnak adjon kormányalakításra megbízást, akinek van parlamenti többsége, és meg ne próbálkozzon azzal, hogyha Orbán Viktor elveszíti a parlamenti többségét ennek ellenére mégis őt bízza meg a kormány alakítással.”

Akkor bizony egy kicsit elhamarkodott volt Karácsony kijelentése, mert a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmet aratott a választáson. Most is úgy tűnik az interjúból, hogy biztosnak érzi a győzelmét és nemcsak a az előválasztáson, hanem már a jövő évi parlamenti választáson is. Legalábbis, ahogy a vetélytársairól ír, ez olvasható ki belőle.

De azért arra megkérjük Karácsony Gergelyt, hogy egyelőre azért ne menjen fel a Sándor-palotához üzenni a köztársasági elnöknek, hogy kit nevezzen majd ki miniszterelnöknek, talán még korai lenne. Mindenesetre a 444.hu interjújából az valóban körvonalazódik, hogy ebben a nevetséges színjátékban nem az ellenzéki választók döntenek, hanem maga a rendező, Gyurcsány Ferenc. Karácsony pedig nagyon úgy érzi, hogy ráosztották a bonviván szerepét. - Tehát Jakabék mehetnek a levesbe – merengett magában Felhévizy Félix, majd úgy döntött, hogy ebéd után kedvenc foteljában olvasgat egy kicsit, addig sem bosszankodik az ellenzék immár mindennapossá váló,  tehetetlenségükből és felkészületlenségükből adódó szerencsétlenkedésein.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.