időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Vaddisznómentéstől a vécépumpáig

Kárpáti András
2022.06.18. 13:26 2022.06.18. 13:43
Vaddisznómentéstől a vécépumpáig

Megható akcióra készül a DK. A szivárványkoalíció vezető pártja most éppen a budapesti vaddisznókat mentené meg. Két derék politikusuk, Varju László és Trippon Norbert arra kérték a kormányt a minap, hogy tegye lehetővé az önkormányzatoknak a területükre tévedt vaddisznók „megmentését vagy befogadását”. A Gyurcsány-pártnak végül is tennie kell valamit azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy vezetésükkel egy „kisebb” választási fiaskót szenvedett a hazai baloldal. Miért is ne foglalkozhatnának valamilyen könnyedebb „társadalmi célú” kérdéssel? Kit is zavarhat mondjuk az, hogy a főváros az afrikai sertéspestis szempontjából fertőzött területnek minősül, s ha a betegség átterjed a házisertésekre, akár az egész hazai ágazat összeomolhat? „Csináljuk meg” – mondhatná erre is mindenki Fletója.

Azonban a Gyurcsány-párt nem az egyetlen baloldali párt, amely most kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel igyekszik visszanyerni a szavazók bizalmát. Ezekben leginkább Jakab Péter jeleskedik, aki talán parlamenti padtársásától, Gyurcsány Ferenctől is merített némi ihletet. A megbuktatott Jobbik-elnök az utóbbi néhány hétben valóságos kincsesbányáját fedezte fel a különböző politikaimarketing-fogásoknak, és sziporkázó kreativitással alkalmazza is azokat. Így például beszélgetett már a biztonsági iparba áttérő gazdával, fényképeztette magát traktorvolánnál és malom előtt állva, de az unalmassá váló parizerkedését is igyekezett feldobni egy utcán bemutatott kefirivással. Szóviccbe csomagolva – folyó partján – állva üzente, hogy a nép pártján áll, de emellett azt is hangoztatta, hogy akkor sem esne kétségbe, ha be kellene fejeznie a politikusi pályafutását, s szívesen visszamenne akár kocsmárosnak is. 

Mindez nagy előrelépés ahhoz képest, amikor Jakab egy tiktokos videóban arról beszélt, hogy a néppel ragadna be a liftbe a legszívesebben. Biztos, ami biztos, mi is ajánlunk még néhány figyelemfelkeltésre alkalmas témát az oroszlánkarmait próbálgató exelnöknek. Szeletelhetne mondjuk ostorral szalonnát, moshatna fogat májkrémmel, vagy fűnyíróval igazíthatná ki a munkalakás szőnyegének a kiálló szálait. Egy divatos fejfedő – például egy vécépumpa – pedig intellektuálisabb kinézetet kölcsönözne neki.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap/Ladóczki Balázs)