időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Több Mikitát, kevesebb Balogát!

Pilhál Tamás
2022.10.19. 16:47 2022.11.02. 10:44
Több Mikitát, kevesebb Balogát!

„Ha ne adj’ isten Putyin nyerne, Kárpátalja egy része ilyen vagy olyan formában, lojalitásáért cserébe Magyarország irányítása alá kerülne” – írta Facebook-oldalán Viktor Baloga, Munkács korábbi polgármestere. Az ő fia egyébként a mostani polgármester, az ő vezényletével vágták le a minap talapzatáról a munkácsi várbeli magyar turulszobrot. Idősebb Baloga a szobordöntést azzal indokolta, hogy a turul „a birodalmi ambíciók és a magyarok Kárpátalja egy részére történő betolakodásának szimbóluma”, ezért az ukránok „nagy felháborodásukban azt csinálhatnak, amit csak akarnak”.

Bár buta sovinisztákkal nincs sok értelme vitatkozni, nekik érveket, történelmi tényeket fölsorolni, úgyis lepereg róluk, a rend kedvéért azért rögzítsük: az úgynevezett „Ukrajna” első írásbeli említése előtt legalább ezer évvel Kárpátalja már magyar föld volt, ott magyarok és ruszinok békében éltek együtt. Ha oda betolakodás történt, az százkét, hetvenhét, illetve harmincegy éve kezdődött – azóta próbálják a terület szerencsés, új bitorlói erőszakkal megváltoztatni az etnikai viszonyokat, hazug történelmi fikciókkal kimosni az ott élők agyát. Ennek egyik lépcsőfoka volt a nemzetiségek anyanyelvi oktatásának ellehetetlenítése, amelyre még Ceausescu is csettintene a pokolban. 

Nemcsak mi, magyarok, hanem a Kárpátalján többségben lévő ruszinok is elszenvedői ennek az ukrán sovinizmusnak. A ruszin gyermekek elméjét például azzal mételyezik, hogy ők valamiféle „kárpátukránok”. Kitalált történelmet írni nem nehéz, nem kellenek hozzá régészek sem, csupán meseírói véna. S e téren az 1991-ben létrehozott ukrán állam legalább olyan tehetséges, mint a román.

Hogy mi, mezei magyarok miként gondolkodunk a revízióról, jelen esetben érdektelen. Tudniillik Baloga nem a magyarok revizionizmusára célozgatott, hanem a magyar kormányéra. Utóbbi viszont minden tényalapot nélkülöző rágalom. A magyar kormány vezetője és tagjai számtalanszor megerősítették, hogy tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását, területi épségét. Ez az igazság. Aki egy háború közepette ennek az ellenkezőjéről hazudozik, ilyesmivel hergeli az embereket, az közveszélyes uszító.

Persze, Ukrajnában is vannak mérsékeltebb, józanabb hangok. Fölteszem, ha ők lettek volna többségben, talán nem lett volna sovén nyelvtörvény, donbaszi népirtás, testvérháború. A mérsékeltek egyike Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, aki a turuldöntésről azt mondta: „Értelmes párbeszédet kell folytatni. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba.” Hozzátette: a világ felé azt kell mutatni, „hogy mi beszámítható emberek vagyunk”. Ki nem mondva mintha azt üzenné: a Baloga-féle beszámíthatatlanokkal ez nem egyszerű feladat...

A kormányzó szerint az ukrán címer mindenekfölött áll, „ám így meg is lehet őrülni, ha körbe fogunk rohangálni, és minden épületre címert akasztunk”. Milyen igaz. Mikita végül megjegyezte: „Ukrajna egy európai ország, amely napról napra halad az európai integrálódás felé”. Ebben viszont téved. A Baloga- és Zelenszkij-féle szélsőségesek nem az EU, hanem a megszűnés felé sodorják a hazájukat. 

Több Mikitát, kevesebb Balogát kívánok Ukrajnának! 

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.