Egy ötlet, ami Bidentől indul és Gyurcsányig ér

Amerika akkora bajban van, hogy még a magyar pénz is kell neki?

2021. 04. 26. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leigázás. A korábbi századokban ez leginkább úgy történt, hogy egy törzs, nép, állam erőszakkal elvette egy másik törzs, nép, állam területét, majd az ott élőkre hasonló módon rákényszerítette akaratát, szokásait, miegyebét. Idővel kiderült, hogy akad ennek, mármint a leigázásnak, békésebb és hatásosabb módja is, adott esetben elég gazdaságilag, pénzügyileg ellehetetleníteni egy-egy országot, s a vezetők máris úgy táncolnak, ahogy az ellehetetlenítő fütyül.

Ha innen vizsgáljuk Joe Biden globális minimumadóról szóló felvetését, egészen érdekes eredményre jutunk. Az újdonsült amerikai elnök és kabinetje azt szorgalmazza, hogy a világon minden – gazdasági, kereskedelmi értelemben komolyan vehető – ország egységesítse társasági adóját, s egy meghatározott adómérték alá semelyik se mehessen.

De miért? Biden célja, hogy sok adót szedjen be az amerikai cégektől, így teremtve anyagi alapot politikai elképzeléseinek megvalósításához. A magas adó ugyanakkor elüldözheti az óriásvállalatok egy részét, amelyek meg sem állnak néhány alacsonyabb közterhet szedő, de jól működő, biztonságos és jövedelmező országig. Például az Európai Unió egyes államaiig, például Magyarországig. Ezt viszont Biden nem akarja, ahogy adót sem akar csökkenteni, így viszont egy megoldás van csupán a számára: rávenni a világot, hogy mindenki emeljen adót.

A kérdés ezután az: mindennapi hazai életünket befolyásolja-e a bideni ötlet? A válasz: mi az hogy, nagyon is!

– Az elképzelés sérti az államok pénzügyi szuverenitását, és megpróbálja visszavetni az olyan országok fejlődését, amelyek az alacsony adók bevezetéséért komoly erőfeszítéseket tettek – mondta a Magyar Nemzetnek a globális minimumadó kapcsán Izer Norbert. Az adóügyi államtitkár nyilatkozatát itt olvashatja el.

Egy ország akkor lehet a maga ura, például az ellenőrizhetetlen migráció megállításáért akkor építhet kerítést saját határára és akkor költhet sok százmilliárdot határa megvédésére, ha van pénze. Pénze pedig akkor van, ha jól működik a gazdasága. Ha a gazdasága jól működik, jönnek a külföldi befektetők, azok befektetnek, munkahelyet teremtenek, s – nagyon leegyszerűsítve – pénzt termelnek. Az államnak is. Ha a nagy nemzetközi cégek a kisebb országokba nem mennek, akkor az adott kisebb országok pénzügyi helyzete megbillenhet, emiatt gazdasági nagyhatalmak jóindulatát kell keresniük, vagyis önként vetik magukat alá más államok akaratának. Íme, a modernkori leigázás egy módja, puskalövés nélkül.

Biden globális adóötlete pontosan arra alkalmas, hogy megfojtsák azokat a kisebb államokat, amelyek a saját útjukat akarják járni. Jogállamisági mechanizmus, mindenféle politikai cirkusz és karantén nélkül eltüntethetők a renitens kabinetek. S nem marad más, csak néhány politikai bohóc és/vagy kártevő, aki ha hatalomra jut, dalolva masírozik akár az európai egyesült államokba is.

Bidentől néhány lépésben el is jutottunk Gyurcsányig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.