HÍREK EGYMÁS UTÁN – Tanmese a jogbiztonságról

Kínzó kérdések ezek… figyelni is fogunk a fejleményekre.

2021. 05. 06. 12:00
Hujber Ferenc
Budapest, 2011. augusztus 4. A Mark szerepét alakító Hujber Ferencet sminkeli egy maszkmester Sas Tamás SOS Love címû új, 3D-ben készülõ romantikus filmjének forgatásán a Hajógyári-szigeten. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea

Kínzó kérdések ezek… figyelni is fogunk a fejleményekre.

Itt az első:

https://444.hu/2021/05/05/a-birosag-elkobozta-a-sumegi-fideszes-polgarmester-elettarsanak-hamis-erettsegi-bizonyitvanyat

Értem én, nem is tamáskodom, finoman fogalmazva sem illik hamis érettségi bizonyítvánnyal menetelni. Ugyanakkor a tényszerűség kedvéért szögezzük le: nevezett nő diplomája valódi, azt megszerezte, és nyelvvizsgája is van, ha jól tudom, nem is egy nyelvből.

Nézzük a másik hírt, ez régebbi:

https://www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/hujber-kipakol-az-erettsegit-vettem-a-diplomat-loptam/9nfks28

Na most, itt nemcsak az érettségi, hanem a diploma is hamis. Mivel Hujber egyszerűen nem készítette el a hozzá szükséges diplomamunkáját. Gondolnánk, ebben a teljesen nyilvánvaló esetben nyilván elvették Hujber diplomáját, hiszen színész diploma nélkül is lehet.

Ehhez képest, ez történt:

Annak ellenére sem vonják vissza Hujber Ferenc diplomáját, hogy a színész korábban bevallotta: érettségi bizonyítványát nyolcezer forintért vásárolta, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen beadott diplomamunkáját pedig egy húsz évvel korábbi dolgozatról másolta – írja a Blikk. Friss hír: az egyetem közleménye szerint még folyamatban van a vizsgálat, a hamis érettségi miatt pedig feljelentést tettek: a részleteket itt olvashatjátok.

„A plágiumot provokációnak szántam. A címe Szerepálmom, Lady Macbeth volt, ám ennek semmi köze nem volt a tartalomhoz, valójában el sem olvastam az eredeti dolgozatot” – nyilatkozta korábban Hujber Ferenc, aki most elképedve vette tudomásul, hogy vallomása ellenére sem történik semmi. A színész szerint mérhetetlenül szomorú, hogy ez megtörténhet: Magyarország az a hely, ahol következmények nélkül bármit meg lehet tenni – jelentette ki.

A színész korábban úgy nyilatkozott: azt a szakdolgozatot bármikor, akár most is meg tudná írni, de egyszerűen így akart tiltakozni a rendszer ellen. „Pontosabban az ellen a szar ellen, amit négy éven keresztül színészképzésként előadtak” – tette hozzá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgálata megállapította, hogy Hujber Ferenc nem járt és nem érettségizett az Eötvös József Gimnáziumban. Ennek ellenére az intézménynek nem áll módjában kijelenteni, hogy a színész érettségije hamis, így nincs joguk a felvételi tisztaságát vizsgálni – közölte a lappal az egyetem.

Az 1980 előtti diplomamunkák, így a plagizált szakdolgozat eredetije sem található meg az intézmény könyvtárában, és irattári feljegyzések sincsenek, így a plágiumgyanú miatti vizsgálatot lezártnak tekintik – írták.

Az ügy kapcsán felvette az intézménnyel a kapcsolatot az ELTE-BTK egyik nyelvtanára: elmondása alapján Hujber Ferenc neki köszönhetően jutott nyelvvizsgához, amellyel 1999-ben átvehette diplomáját. Hujber erre nem emlékszik pontosan, de lehetséges, hogy átsegítették a vizsgán.

Hamis érettségi, plagizált diplomamunka, hamisított nyelvvizsga – és Hujber diplomája maradt. Ezen ő maga is kiakadt – és azt se felejtsük el, mit mondott az SZFE képzéséről:

„[…] így akartam tiltakozni a rendszer ellen. Pontosabban az ellen a szar ellen, amit négy éven keresztül színészképzésként előadtak.”

Értjük.

Ellenben mindezek fényében fölöttébb érdekes, vajon mi fog történni a sümegi polgármester kedvesével? Aki valóban hamisított egy érettségi bizonyítványt, de mai tudásunk szerint ennek segítségével szabályos körülmények között ment egy felsőoktatási intézménybe, azt szabályosan elvégezte, szabályosan megírta diplomamunkáját és letette az államvizsgát, továbbá szabályosan tette le nyelvvizsgáját is.

Akkor ő miért nem alkalmas elvégezni azt a munkát, amelyet elvégez? S úgy egyáltalán: a „bohém” színész diplomáját nem vesszük el, lesz…va a törvényeket, mert ő „bohém” színész, a polgármester élettársának diplomáját meg elvesszük, mert ő a polgármester élettársa, a polgármester ráadásul fideszes?

Kínzó kérdések ezek… figyelni is fogunk a fejleményekre.

Már csak azért is, mert nyakunkon van a Kálmán Olgát megfenyegető idióta barom ügye is. Akit „elfogott a rendőrség”, „beismerte a bűncselekmény elkövetését”, és most „szabadlábon védekezhet”. Nos, egyszer jelentettem fel életemben egy idióta barmot, aki arról értekezett a Facebookon, hogy a Békemeneten elrejtőzik egy háztetőn, és engem egy Dragunov mesterlövész puskával agyon fog lőni. Ez a barom ráadásul valóban profi mesterlövész volt. A rendőrség verdiktje pedig az volt, hogy az engem halálosan megfenyegető barom nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Kínoz a kíváncsiság, vajon a Kálmánt megfenyegető barmot megbüntetik-e? Mert ha igen, akkor ismét gazdagabbak leszünk egy tapasztalattal. Tudják: ha Ungár Klára buzizza le Kocsis Mátét, akkor nem történt semmi, mert – a bíróság jogerős ítélete szerint – ezzel nem lehet megsérteni senkit, különben is, Kocsis Máté közszereplő és ezt tűrnie kell. Ha ellenben Terry Black buzizza le Vona Gábort, akkor Vona Gábort rettenetes sérelem érte, és – a bíróság jogerős ítélete szerint – neki ötmillió forint kártérítést kell fizetni.

Nincs is jobb, mint a jogbiztonság…

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.