Gyula a legszerethetőbb magyar kisvárosok egyike. Egyedi, meghitt hangulata van, a várost átszelő élővízcsatorna, azt átszelő hidacskák, a 100 éves cukrászda, a Petőfi utca és környéke, a szépen helyreállított monumentális vár hamar rabul ejtik az idelátogatót.
Egyben a legszerencsésebb városok egyike, hiszen a román imperalizmus étvágya kis híján bekebelezte, a határ ott húzódik mellette. Kedvelt üdülőcélpontja az őket összekötő vasútvonal miatt elcsatolt határmenti, száz éve román uralom alatt álló városok, Temesvár – Arad – Nagyszalonta – Nagyvárad lakosságának. Nemcsak a megmaradt magyarság, de a románok is előszeretettel járnak át Gyulára, legfőképpen a hatalmas városi strand csábításának köszönhetően, de számottevő vonzerőt jelent a kolbász- és pálinkafesztivál, valamint a gasztronómia kínálat is.
A település toronymagasan legjobb étterme a szakmai kiadványok (Gault Millau kalauz 2012-2017, Dining Guide Top 100) illetve saját tapasztalataim szerint is a Patrióta. Első ízben több mint tíz éve, 2010 nyarán jártam itt, s mivel Aradhoz legközelebb – konkrétan 70 kilométerre – eső két anyaországi város Makó és Gyula, azóta nagyjából évente ellátogattunk hozzájuk.
Lenyűgöző volt látni azt fejlődést, melynek során a konyha több nagyságrendet ugrott, s amit az imént említett nemzetközi kalauz is visszaigazolt. 2012-ben az átlagnak megfelelő 8 pontjuk volt, ami fokozatosan emelkedett, mígnem 2016-ban 12 ponttal büszkélkedhettek, amit a következő évben is megőriztek. 12 pont egyébként már országos élvonalat jelent, minden egyes pont egy nagyságrendet jelöl: egy 9 pontos étterem markánsan, érezhetően jobb egy 8 pontosnál, és gyengébb egy tízpontosnál. Ilyen hihetetlen fejlődési ívet azonos séffel egyetlen étterem írt le legjobb tudomásom szerint, éspedig a Békéscsabán működő „Kisvendéglő a Hargitához.”

A Patrióta egy vendéglátásra született házaspár, Nyári Katalin és Csiszér Árpád vendéglője. A férj a konyhán, a feleség a vendégtérben dolgozik. A modell több, mint tíz éve remekül működik, mint a lélek és szellem szimbiózisa.