A 2002-es választási vereség után Orbán Viktor arra hívta fel a Fideszre szavazó nemzetben gondolkodó választókat, hogy alakítsanak polgári köröket. A gombamód szaporodó, valóban civil szerveződések közötti spontán kapcsolatfelvétel és együttműködés eredményeként 2004 és 2010 között számos nemzetpolitikai előadást tarthattam a magyar Alföld különböző városaiban egy kiskunhalasi polgári kör alapítója, Kis Zoltán jóvoltából, aki egyébként szoftverfejlesztéssel foglalkozik azóta is. Az előadások után jellemzően beültünk a helyi szervezőkkel egy csárdába vagy étterembe, ahol késő estébe nyúlóan cseréltünk eszmét a magyarság sorskérdéseiről, történelmünk viharairól, az erdélyi helyzetről és persze zenéről, gasztronómiáról. Eme előadássorozatnak köszönhetem, hogy 2007-ben eljutottam az Akasztói halascsárdába, ahová azóta is visszajárok, s mely vendéglátó egység lassan kedvenc halászcsárdámmá avanzsált.
Itt minden is együtt van, ahogy a Kárpát medencei mindennapos közhasználatba beivódott székely vicc mondja: a komplexum keretében működik az ország egyik legjelentősebb halgazdasága, panzió, kemping, strand és horgászpark is. A csárda rusztikus, nádtetős, kandallós, autentikusan népi, rendkívül hangulatos. A halastóra néző terasz is impozáns a nádtetős, házikószerű egymástól kellő távolságra elhelyezett asztalaival. A nád meglepően kellemes, hűvös árnyékot ad a rekkenő hőségben is, ez a múlt századok emberének alighanem közhely volt, de mi itt tapasztaltuk először.
A honlapról megtudhatjuk, hogy a helyi alapanyagokra alapoznak, elsősorban a saját halgazdaságban tenyésztett halakra. Ezek között külön említést érdemel a saját nemesítésű Akasztói Szikiponty, mely 2016-ban megkapta a legrangosabb minőségi védjegyet, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által odaítélt Aranyszalagot. Maguk tenyésztik a racka juhot, a környékbeli termelőktől veszik a marhahúst. Pontyon kívül tenyésztenek amurt, a busát, a süllőt, csukát, szürke harcsát, kárászt és keszeget. Mint írják a bemutatkozóban, „teljes üzemű gazdaságként a keltetéstől a piaci méretű nevelésig minden folyamatot helyben végzünk, ezzel is garantálva az egészséges és minőségi állományt.”