Ínyencbolt, bisztró, cukrászda és csúcskávézó egy fedél alatt: Dabas Deli Bistro

Hozzáértéssel és gonddal megtervezett, lélekkel vezetett, kiváló egység, amely bárhol a világon megállná a helyét.

Borbély Zsolt Attila
2022. 05. 19. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyben fogyasztást komolyan vevő delikátboltok főszabály szerint felettébb vonzó kulináris célpontok. Nem kérdés, hogy minőségi bort kapunk az ételek mellé, mint ahogy az sem, hogy tudnak-e szolgálni tisztes minőségű sörrel, eredetvédett, élményt adó olívaolajjal vagy kézműves csiliszósszal. Arról nem szólva, hogy ahol gonddal válogatják össze az ország minden tájáról a legjobb termékeket, presztízskérdés, hogy a konyha is jó legyen.

Már persze ahol van bisztrójellegű melegkonyha, mert az egy nehezebb műfaj, mint a reggeliztetés és a cukrászat, nem mindenki vállalja az ezzel járó kockázatokat. E műfaj talán első markáns képviselője a Culinaris fűszerbolthálózat Parlament melletti egysége volt, akadt egy-két kényelmi termék tányéron, de a konyha kreativitása vita felett állt, a kiváló alapanyagok karnyújtásnyira sorakoztak. De említhetem a kultikus Sarki fűszerest, a tatai Gusto Delicate-et, a balatonkenesei Pörcöt, a wekerlei Másik boltot, vagy legutóbbi felfedezéseim egyikét, a Nagy Lajos király útján működő Essence-t. Hála a magyar gasztronómia és vendéglátás rohamos fejlődésének, a sor hosszan folytatható.

A Dining Guide minap bemutatott 2022-es kalauzában a több tucatnyi új vendéglátó egység között a 83. helyen szereplő Dabas Deli a település főterén nyitotta meg kapuit. Dizájnja elképesztő minuciozitással megtervezett, beleértve még a mosdót is, a beltérben minden apró részlet a helyén van. A bejárattól jobbra a pultban látványra is megnyerő sütemények, szendvicsek, balra italok, előttünk különféle ínyencségek. A pult mögötti konyhába is betekintése van a vendégnek. Jó időben igényes teraszt működtetnek.

 

A Dabas Deliben olyan kiváló bortermelők nedűivel találkozhatunk, mint a szomolyai Vámos Attila (Attila pince), a mádi Barta Károly s még sorolhatnám. A sörök között örömmel fedeztem fel a Szent András szortimentet. Amikor először jártam a kultikus békésszentandrási Rózsa sörözőben a Borbarát magazin által fémjelzett 7x7-es csúcskóstolók 2009-es kiadásáról hazatérve, még nem mértem fel annak a jelentőségét, hogy valahol azt a sört mérik ki, amit helyben főznek. A főzde, ahová több mint egy évtizede rendszeresen visszajárunk (elvégre alig van messzebb Aradtól, mint Nagyvárad), azóta nagy utat tett meg, az országos élvonalba emelkedett, egyre több helyen látni főzeteit, miközben a minőségből nemhogy nem engednek, hanem az egyenletesen emelkedik. Legutóbbi dobásuk a Ködfelhő nevű New England India Pale Ale volt, a névadás is beilleszkedik abba a szép magyar sorba, amiben már ott van a Betyárkirály, a Monarchista, a Magyar Vándor, a Napkincs.

A Dabas Deliben nagyipari, kommersz üdítőket nem tartanak egyáltalán, vannak viszont frissen préselt levek, limonádék, prémium üdítők, a Marzocco kávéfőző jelzi, hogy a kávé műfaját is nagyon komolyan veszik.

Az étlap bájos mottóval indul: „Anyukádnál ebédelni a legjobb opció, mi vagyunk a második.” Dabasi viszonylatban ez garantáltan megáll, de fővárosban is megfontolandó kijelentés lenne. Szóljunk viszont előbb a reggelikről. A hagyományos fogásokat prémium alapanyagokkal dobják fel, a Ligur menti erdei omlettet például erdei gombákkal, napon szárított paradicsommal, a nagykunságit házi parajjal, túrkevei kecskesajttal. De sorolhatnám a húszféle reggeli egyes tételeit a mangalicakolbásztól a békés juhkörözöttön át az általam is rendelt velős pirítósig.

Ebédre magyar és nemzetközi fogásokat kínálnak, három előételt, három levest, hét főételt, a desszertfrontot saját cukrászat viszi. Kínálnak többek között kunpészeri libamájpástétomot málnás céklával és mákos gubával, parmezános burgonyakrokettel és gyömbéres édesburgonyahabbal körített rosé kacsamellet, kunsági szürkemarhasteaket, lassan sült borjúgerincet rakott burgonyával és friss lecsóval.

Abban a szerencsében volt részem, hogy személyesen az üzletvezető szolgált ki, akiről csak felsőfokon szólhatok. Ért a vendégek nyelvén, kedves, szívélyes, felkészült, mint megtudtam, a Bock bisztrót vezette hat évig. Nem csoda, ha a szakma a kisujjában van.

A velős pirítós remek volt, jó minőségű kenyéren kiválóan ízesített velőkrém, rajta marinált lilahagyma, mellette ügyesen dresszingelt vegyes saláta házilag füstölt fürjtojással. Lehetett volna éppenséggel a hagyma cseppnyivel savasabb, a tojás meg egy fokkal kevésbé sós, de így egészében prezentációra, ízre, állagra nagyon meg voltam elégedve ezzel a reggeli rovatban szereplő, előételnek is beillő fogással.

A fácánesszencia is jól sikerült, a könnyed, tiszta levet a vendég előtt öntik a szépen elrendezett roppanós zöldségekre, a fácánmellből készült, terrine-szerű betétre és remek tartású grízgaluskára.

A csicseriborsópástétom, mint sejtettem, egy korrekt humuszátirat volt, ízletes ropogóssal, fürj tojásos salátával. Új hullámos süteményeik közül egy körte formájúra esett a választásom. Megjelenésre elegáns, ízre, állagra megnyerő, kicsit lehetne könnyíteni rajta, a cukrot visszafogni, de az irány ezúttal is megfelelő.

A Dabas Deli hozzáértéssel és gonddal megtervezett, lélekkel vezetett, kiváló egység, mely bárhol a világon megállná a helyét. Jó lenne még visszatérni, megkóstolni a húsos főételeket is.

A képek a szerző felvételei

Elérhetőségek:

Dabas Deli Bistro

Telefonszám: + 36-29/998-700

Dabas, Szent István tér 1/C

Honlap: www.dabasbistro.hu

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.