Temesvár egyike a Kárpát-medence legpezsgőbb városainak. A város „boréletének” úttörője Herczeg András, aki a kétezres évek első évtizedében nyitotta meg az „Enoteca de Savoya” nevű borbárt. Itt lehetett először minőségi magyar bort kapni a régióban, sőt kóstolni is, állandó jelleggel.
Csúcsborok, mediterrán ízek, meghitt atmoszféra Temesvár legújabb borbárjában
Érdemes akár havonta betérni, mindig lesz valami különleges, még nem kóstolt bor a választékban.
A borbár-borszaküzlet fenntartása mellett olyan kiemelkedő borászatok képviselőit, tulajdonosait hívta meg Herczeg András borkóstolót tartani, mint a villányi Gere vagy a szekszárdi Takler pincészet. Ma is jó érzés egy Gere Kopárt kóstolni kimérve egy elcsatolt magyar városban, de 2008–2009-ben még különlegesebb volt az élmény.
A kétezer-tízes évek első felében nyitotta meg kapuit a „Wineguy” a Városháza utcában (jelenlegi nevén Ungureanu), egy jó ízléssel berendezett aprócska ingatlanban, ahol egymást érték a boros rendezvények. Néhány éve a helyet az utca elejére költöztették, ahol a város egyik legigényesebb borbárját rendezte be a tulajdonos, Alin Radu Dragomir. Nyáron teraszt is működtetnek, kihasználva, hogy a történelmi belvárosból néhány éve kitiltották a gépjárműveket.
2015 táján nyitott a Vinto, melyről esett már szó e hasábokon. E hely nemcsak pazar borválasztékkal rendelkező borbár, hanem egyben a város legjobb étterme is, amiben egyetért a Gault Millau kalauz szerkesztősége, e sorok írója és a Tripadvisor értékelői közössége.
Utóbbi fórumon a Vinto jelenleg is az első helyen áll 335 értékeléssel, illetve négy év fél ponttal. Emellett magáénak mondhatja a Wine Spectatornak, a legjelentősebb boros folyóiratok egyikének az „Award of excellence” nevű elismerését, amit a bejárati ajtón díszelgő levonók tanúsága szerint három évben is kiérdemelt.
S ha már boréletről van szó, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Temesváron szervezi meg Szövérdfi-Szép Zoltán borszakértő 2014 óta a tágan értelmezett Erdély legszínvonalasabb borszakmai rendezvényét, a RoVinHudot, amit már első alkalommal megtisztelt jelenlétével és előadásával a borszakértői világ nagyasszonya, Jancis Robinson.
Azóta olyan rangos előadók adják egymásnak kilincset, mint Elisabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Julia Harding MW, Rod Smith MW, Peter McCombie MW, Patrick Farrel MW, Yiannis Karakakis MW, José Vouilliamoz nemzetközi szőlőgenetikus, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus s még hosszan sorolhatnám. (Az MW a „Master of Wine” rövidítése, ami nagyjából a legmagasabb elérhető rang a borszakértők társadalmi szegmensében, a tavalyi összesítés szerint 421-en örvendenek csak ennek a címnek a világon.)
A legújabb prémium borbár, a Vinoro tavaly decemberben nyitott a történelmi belvárosban, a Losonczy tér tőszomszédságában, egy régi épületben, melynek falán emléktábla hirdeti kizárólag román nyelven, hogy itt nyitott meg az első kölcsönkönyvtár a Habsburg Birodalomban 1815. május 15-én. (Még akár örülhetünk is e megfogalmazásnak, azok után, hogy a temesvári sörgyárat első romániai sörgyárként reklámozták, miközben a gyár 1718-as megalapítása másfél évszázaddal megelőzte a Románia néven emlegetett államalakulat létrejöttét.)
A Vinoro különlegessége, hogy a legprofibb boradagolók rendszerek egyikével dolgoznak, aminek kettős haszna van. Részint nem okoz nekik problémát, hogy fél decire is kínáljanak drága borokat, részint pedig a nyitott bor a szokásosnál hosszabb ideig megőrzi a minőségét. A választékban nemzetközi klasszikusok és helyi különlegességek egyaránt megtalálhatók.
Külön örömünkre szolgált, hogy Illés István köszönt ránk a bejáratnál, aki egyike a bortémával közelebbi viszonyban levő felszolgálóknak, olyan színvonalas helyeken dolgozott korábban, mint a Pepper vagy a Posh, a mi ismeretségünk a bor- és töményital-szaküzletként is működő Bibliotheka sörözőből való, ahová nyitás óta rendszeresen visszajárunk.
Palackra több mint 250, gonddal összeválogatott minőségi tétel kapható a Vinoróban, amiből 16-ot mérnek ki, de mint megtudtuk, tervben van a kóstoltatott borok számának megduplázása.
Nem volt nehéz kiválogatni öt-hat izgalmas, nemes nedűt a kis délutáni borozáshoz, nem hagytuk ki az épp nyitott burgundiai chardonnay-t (egy Premier Cru volt, ami a második legmagasabb minőségi kategória e borvidéken a Grand Cru után), egy azonos besorolású pinot noirt pedig a kedvünkért állított csatarendbe István. Életünkben először kóstoltunk hároméves tölgyfahordós érlelésnek alávetett Mustos fehéret. A ma már csak Ménesen és az Érmelléken fellelhető régi magyar szőlőfajtából készült borokat általában reduktívan iskolázzák, érdekes volt kóstolni ezt a változatot is. Kalandoztunk még Rajna-mentére és Tenerifére.
Mindezzel együtt délutánunk legizgalmasabb mozzanata egy illatgyűjtemény élesben való kipróbálása volt. Tudtam, hogy létezik illattábla, illatkollekció, „ízléses kis fadoboz” megannyi illatmintával, Alkonyi László ír egy ilyen kölcsönadott, majd vissza nem kapott készletről, a „Vigyázz, kész, rajt… bor” című könyvében, de a való életben még nem találkoztam vele. Izgalmas játék volt beazonosítani a legkülönfélébb illatokat a kukoricától az epren át a passiógyümölcsig.
Kihasználtuk a régi ismeretséget, finoman rákérdeztünk, hogy hozzátartozik-e a zene a hely imázsához vagy szabadságában áll a felszolgálónak lecserélni azt a vendégek kedvéért. Igenlő válasz után a mai trendi háttérzenét a hatvanas évekbeli bluesra cseréltük.
Korrekt ételválasztékkal rendelkeznek, a közelben működő, színvonalas Jolie bisztróból hozzák át az ételeket. A Jolie-ban voltam több ízben is, jó alapanyagból készítenek korrekt nemzetközi és mediterrán fogásokat. A Vinoróban rendelhetünk az ételválasztékukból különféle hidegtálakat, vitello tonnato-t, burrata-t, salátákat, burgereket és pastakat.
Temesvár új borbárja az a hely, ahová érdemes akár havonta betérni, mindig lesz valami különleges, még nem kóstolt bor a választékban.
További Repeta híreink
Elérhetőségek:
Vinoro Wine Culture
Temesvár, Lonovics (jelenlegi román nevén Augustin Pacha) utca
Telefonszám: + 40 745 286 717
Honlap: http://vinoro.ro/
E-mail-cím: [email protected]
Borítókép: A Wineguy borbár és borszaküzlet (A szerző felvétele)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezAhol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.
Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági pincészet főborásza kapta idén „a borászat Kossuth-díját”
Az idei évtől a leghíresebb magyar étterem különterme az adott év bortermelőjének nevét fogja viselni egy éven keresztül.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Újabb kutatás mutat jelentős előnyt a Fidesz-KDNP-nek
Követői lehetnek a magdeburgi terroristának
5000 év után végre megfejtették a Stonehenge titkát
Újabb részletek a magdeburgi támadásról
Most kaptuk a lesújtó hírt: elhunyt a többszörös magyar bajnok, olimpikon
Nyoma veszett a magyar lottónyertesnek: a Szerencsejáték Zrt. most felhívást tett közzé
Veszélyben a 13. havi nyugdíj! Rémes, Magyar Péter tényleg mindent elvenne az idős emberektől?
Oscar Pistorius új párja a meggyilkolt barátnője hasonmása
Hansi Flick meglepő nyilatkozatot adott a Barcelona újabb veresége után
Elon Musk durván bírálta Scholzot a magdeburgi brutális terrortámadás miatt
Szoboszlai összekulcsolt kezekkel aggódik a barátja miatt a szörnyű sérülés után + videó
Félelem uralkodik Magdeburgban – exkluzívan nyilatkozott egy helyi magyar nő a lapunknak
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezAhol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.
Pannonhalma és az ünnepelt, Liptai Zsolt
A Pannonhalmi Apátsági Pincének nem egy olyan tétele van, amelyek minden borkedvelő számára etalonként él a fejekben.
Szívmelengető atmoszféra, kedves kiszolgálás, átlagos konyha a csíkszeredai Három székely fogadóban
Csíkszeredában több vendéglátóegység is él azzal a lehetőséggel, hogy a Trianon előtti korszak iránti jogos nosztalgiára apellál dekorációjában.
Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági pincészet főborásza kapta idén „a borászat Kossuth-díját”
Az idei évtől a leghíresebb magyar étterem különterme az adott év bortermelőjének nevét fogja viselni egy éven keresztül.