Télen korcsolyapálya, nyáron sörkert

A Jégkert egész évben működő, hosszabb időre visszatekintő vendéglátó egység, melynek fő profilját négy esztendeje a csúcsminőségű magyar sörök jelentik.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 06. 11. 8:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jégkert egész évben működő, hosszabb időre visszatekintő vendéglátó egység, melynek fő profilját négy esztendeje a csúcsminőségű magyar sörök jelentik. A kerthelységet a jégpálya helyén rendezik be nyáridőben. 

Ilyenkor is megmarad a multifunkcionalitás a sörözés és étkezés mellett, lehet asztaliteniszezni, biliárdozni, csocsózni, dartsozni és tekézni. Bizonyára sokak számára vonzó, hogy 12 óriástévét működtetnek, jómagam nem szeretem étteremben, sörözőben a képernyőket.

A Jégkert rekordtartó a sörcsapok számában. Bár hadd szögezzem le, nem a sörcsapok száma a lényeg, hanem, hogy mi folyik rajta.

Legyen inkább 12 csap, prémium, kraft sörrel, mint ötven kommersz, nagyipari, gyorsított erjesztésű lőrével. Utóbbira egyébként nem ismerek példát. Az a néhány hely, ahol húsz felett van a csapszám, egytől egyig minőségi sört mér, legyen szó a 32 sörcsappal üzemelő KEG-ről, a 25 csapos Madhouse-ról, 24-es Crafthead-ről, a 20-as Élesztőházról vagy a szóban forgó Jégkertről. 

De még a 15 és 20 közötti csapszámmal dolgozó egységek zöme is kizárólag minőségi sört forgalmaz, egyetlen kivételként a 17 csappal dolgozó Beerpoint jut csak eszembe, ahol a kommersz vonal is helyet kap, igaz, főként a hűtőben és nem csapon.

A Jégkertre visszatérve ismereteim szerint nemcsak Belső-Magyarországon rekordtartók, hanem akkor is, ha idevesszük a szerb uralom alatt álló délvidéki magyar területeket, valamint a tágan értelmezett Erdélyt is. Nem merek Kárpát-medencei szintet írni, ahhoz nem elégséges a felvidéki helyismeretem, de nagy a gyanúm, hogy még Pozsonyban sincs 36 csapnál többet működtető prémium söröző.

Mind a 36 csapon kiemelkedő minőségű magyar sör folyik. Amint a tulajdonos, Hajnal Balázs elmondta a Magyar Konyhának adott interjújában, folyamatosan kapnak megkereséseket cseh, német és angol sörök választékba vételére, de kitartanak amellett, hogy „a Jégkertben csak magyar sörök legyenek csapon.” 

A négyes, decis kóstolót, az úgynevezett „flight”-ot így indokolta: 

jó arra, hogy a kíváncsi kezdők kipróbálhassanak különböző stílusú söröket, de a fekete öves sör-geekeknek is ideális, akik minél több sört szeretnének feltölteni az Untappd-profiljukra.

 Az „Untappd” alkalmazást már több éve letöltöttem, de csak néhány hete használom, sörrajongóknak elképesztően hasznos segédeszköz, visszakeresésben ultrahatékony jegyzetfüzet-helyettesítő. Az efféle sörkóstoló pedig alighanem az Untappd-rajongók álma.

Érdemes Jégkert-törzskártyát váltani, ami ingyenes, csak egy regisztrációs ívet kell hozzá kitölteni, cserébe minden látogatás alkalmával az első sört féláron kapjuk. Annyi megszorítás van, hogy egy törzskártyatulajdonos ajánlása kell a csatlakozáshoz.

Más sörkertekkel ellentétben itt éttermi szintű az ételválaszték. A kéttucatnyi fogáshoz hozzáadódik további 12-13 tétel a séfajánlatból, valamint kétféle kedvező árú ebédmenü is. Kínálnak többek között bográcsgulyást, libamájpástétomot, rántott kecskesajtgolyót, roston sült grillkolbászt, harcsatepertőt, kacsacombot, burritókat, burgereket és rántott denevérhúst (más néven fledermaus, a sertéscomb legjobb része, amit Malackaraj blogban Péter Anna már 2010-ben megénekelt „puncihús” néven, mint a rántott húsok királyát).

Legutóbb a Budai Gourmet után tértünk ide be, igencsak jóllakva, így csak kíváncsiságból sandítottam időről időre a közel eső tálalópult felé, többnyire miccset láttam ott, minden jel szerint ez a legnépszerűbb ételeik egyike. Ami érthető, hiszen egész Erdélyben kapható, az anyaországi turisták elkerülhetetlenül találkoznak vele. 

Egyébként román nemzeti eledel, a csevap közeli rokona, de inkább kinézetben emlékeztet délszláv rokonára, textúrára, ízre jelentős különbségeket mutat. A fokhagymásság és az összekevert hús érlelése-erjesztése sajátos aromavilágot kölcsönöz neki, míg a szódabikarbóna levegőssé teszi, lazít rajta a tömör csevaphoz képest. 

2013 táján végigfutott a hír a román és az erdélyi magyar médián, hogy sajátos készítésmódja miatt az EU betiltja a miccset, de a román hivatalosságok megtalálták a megoldást, levédték a terméket. 

A levédettség nem jelent rögzített receptet, nemhogy az alapanyagok arányát, de még a számát, fajtáját tekintve sem. Egy mezőségi kirándulás alkalmával egy kis falusi bolt mélyhűtőjében nézegettem a miccsek összetételét, még ott is háromfélét lehetett kapni. 

Forgalomban van tiszta sertés- és marhahúsból készült miccs, továbbá sertés-marha, birka-marha, valamint sertés-marha-birka keverékből készült változat. Az idézett interjúban az is szóba került, hogy egy székely beszállító hozza nekik a nyers „miccs-pasztát”, mely háromféle húsból készül, úgy is magyarítják a Jégkertben, hogy „háromhúsrolád”. 

Jómagam csirkeszárnyakat ettem pár éve a náluk, kissé túlsültek, de élvezhetőek maradtak, a hamburgert több ízben is kóstoltam, legutóbb idén februárban, akkor értelemszerűen a belső térben, hiszen még javában tartott a korcsolyaszezon. 

Jobban szeretem, ha roséra sütik a húst, de így is a „jó” kategóriába sorolnám a burgereiket. Vélhetően nemcsak számomra jelenti itt a legnagyobb vonzerőt a sörkóstoló, rajta tartják kezüket a magyar minőségi sörfőzés ütőerén, amit az is elárul, hogy a nemrégiben került csapra az ötszázadik sör, a Fehér Nyúllal együttműködésben készült IPA, mely „Jégkert 500” néven csapon és dobozban kapható. A premier május 13-án volt, mi is megkóstoltuk több más IPA és NEIPA társaságában a jubileumi tételt, mely igencsak megelégedésünkre szolgált.

Bízzunk benne, hogy pár év múlva kóstolhatjuk a Jégkert 1000-et is.

 

Elérhetőségek:

Jégkert Kraft SörBár és SörKert

Budapest, II. kerület, Bakfark Bálint u 2.

Telefonszám: +36-70-311-3000

Honlap: https://jegkert.hu 

 

Borítókép: Jégkert Kraft SörBár és SörKert (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.