Idén tavasszal nyitott a Mad Garden, mely a főváros egyik leghangulatosabb kerthelységében működik.
BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 06. 09. 9:25
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Az állandó mozgásban és kísérletezésben levő „Mad Scientist” sörfőzdének a „Madhouse” nevű zseniális gasztro-pubjáról volt már szó e rovatban. E csapat jegyzi az idén tavasszal nyitott Mad Gardent, mely a főváros egyik leghangulatosabb kerthelységében működik, ahol tavaly a „Neked csak Dezső” harmadik verzióját ismerhettük meg.
A budai menedék. A napsütötte kert. Egy olyan befogadó hangulatú kerthelyiség, amely különleges ékszerdoboza lehet a budai közösségi létnek; nem csupán egy másolata, hanem, ha így tetszik, a kvintesszenciája a már meglévő egységeinknek. Egy komoly játéktér.
– írják magukról s a tapasztalat megerősíti soraikat.
Megtudhatjuk a honlapról, hogy szerveznek jazzkoncerteket és művészfilm-vetítéseket, alternatív DJ-ket is meghívnak. Ottjártunk idején sem volt mindennapi a háttérzene, utólag rákeresve (támpontok: Latinovits Zoltán szavalata kísérleti rockzenei aláfestéssel) alighanem a „Képzelt város” nevű együttes „Mit nekem” című albuma szólt. Nem ismertem eddig ezt a postrock irányzathoz tartozó alkotói társulatot, zenéjük harmóniában volt a környezettel.
Önkiszolgáló rendszerben működnek, a pultosok kedvesek, udvariasak, segítőkészek, többnyire az italok tekintetében is témában vannak.
Nemcsak asztalok mellett kortyolgathatjuk italainkat, hanem le lehet telepedni a fűre terített fekete takarók valamelyikére, az italokat-ételeket az asztalt helyettesítő fakorongokra helyezhetjük. Praktikus megoldás, a füvön könnyen feldől a söröspohár.
Múlt hónap elején látogattunk el hozzájuk, egy verőfényes vasárnapon, akkor tíz sörcsapot működtettek, a Fehér Nyúl pils típusú söre mellett kilenc saját főzetet lehetett kóstolni a legkülönbözőbb sörirányzatokból, a jól bejáratott, több mint fél évtizedes múltra visszatekintő Liquid Cocaine-től (dupla IPA) vagy a Mango Bay-től (mangós IPA) az újdonságnak számító, tetszetős nevű „Unsafe space”-ig (smoothie stílusú, feketeribizlis, passiógyümölcsös, calamansi-s berlini búza) vagy Tingle Kringle-ig (szecsuáni borsos Saisson).
(Vélhetően nem ez volt a szándék, de az „Unsafe space” mintha kifigurázná az Egyesült Államokbeli legújabbkori őrületek egyik totálisan beteg jelenségét, a „safe space”-t, ahová a diákok menekülhetnek, hogy ne kelljen konfrontálódniuk a bármiben is ellentérő véleményt képviselő társaikkal.) Rokonszenves megoldás, hogy egy decit is adnak bármelyik sörből, ezzel is támogatva azokat, akik főként kóstolni, megismerni s nem inni szeretnének.
Mindezek mellett persze több tucatnyi dobozos, illetve palackos sört kínálnak, gondosan összeválogatott, izgalmas magyar és import tételeket. A sör a fő téma, de a borválaszték is figyelemre méltó, a natúrboros irányzatot követik, mintegy tizenötöt nemes nedűt vettek választékba, a két pét-nat kivételével valamennyit kimérik decire is. Igencsak jó nevek szerepelnek a választékban, Szászi, Homonna, Wassmann, Dobosi, Meinklang, hogy néhányat említsek példaként.
1/7 Az óbudai Mad Garden
A töményitalok vonatkozásában sem adják alább, tömegterméket itt sem találunk. A csúcsszegmensből válogatták össze azt a 35 whiskyt, tequilát, rumot, gint és pálinkát, amit 2 vagy 4 cl-re kimérve kóstolhatunk. A sörök és borok mellett tartanak még koktélokat, prémium kategóriás üdítőket. Szembeötlő és példaértékű a nagyipari, kommersz termékek minden bizonnyal tudatos teljes mellőzése.
Az ételkínálat szűk, de igényes, ami nem meglepő, tekintve, hogy összeállítója Piszkor Norbert, a Madhouse séfje, aki a cukrászat felől indult, s olyan kiemelkedő helyeken dolgozott, mint a Panicifio Il Basilico, a Tama vagy a Déryné. A Dining Guide portál tavaly nyáron nagyívű, részletekbe menő, ihletadó interjút közölt a jeles konyhafőnökkel, aki ugyanazt képviseli a konyhában, mint a Mad Scientist a sörfőzésben: kreativitást, kísérletezést, perfekcionizmust. (Lásd itt)
A Madhouse-ba még akkor is érdemes beülni, ha épp volánnál ülünk, annyira izgalmas a kulináris felhozatal a pisztáciás tahinivel tálalt füstös sült karfioltól a kapor-velouté-val, cukkinivel és zöldfűszerekkel körített tokhalon át a chimichurri-val és barnavajas pecsenyemártással kínált picanha steakig (hegyes marhafartő), hogy az aktuális választékból szemezgessünk.
A Mad Gardenben a saját készítésű salsával kínált nachos mellett egy marhahúsos tacót kóstoltunk, ami megelégedésünkre szolgált. Választhattunk volna vegánt vagy sertéshúsosat is. Ezeken az étkeken kívül kínálnak sült padron-paprikát, valamint jégkrémeket, utóbbiak is Piszkor Norbert kreativitását dicsérik.
A Mad Garden a Madhouse-szal ellentétben nem a kulináris orgazmusok egysége, hanem a nyugodt baráti sörözéseké, ahol az étel másodlagos szerepet kap, a hangsúly az együttléten, a kellemes környezeten és a kiemelkedő italokon van.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.