„Komoly játéktér” – az óbudai Mad Garden

Idén tavasszal nyitott a Mad Garden, mely a főváros egyik leghangulatosabb kerthelységében működik.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 06. 09. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állandó mozgásban és kísérletezésben levő „Mad Scientist” sörfőzdének a „Madhouse” nevű zseniális gasztro-pubjáról volt már szó e rovatban. E csapat jegyzi az idén tavasszal nyitott Mad Gardent, mely a főváros egyik leghangulatosabb kerthelységében működik, ahol tavaly a „Neked csak Dezső” harmadik verzióját ismerhettük meg.

A budai menedék. A napsütötte kert. Egy olyan befogadó hangulatú kerthelyiség, amely különleges ékszerdoboza lehet a budai közösségi létnek; nem csupán egy másolata, hanem, ha így tetszik, a kvintesszenciája a már meglévő egységeinknek. Egy komoly játéktér.

– írják magukról s a tapasztalat megerősíti soraikat.

Megtudhatjuk a honlapról, hogy szerveznek jazzkoncerteket és művészfilm-vetítéseket, alternatív DJ-ket is meghívnak. Ottjártunk idején sem volt mindennapi a háttérzene, utólag rákeresve (támpontok: Latinovits Zoltán szavalata kísérleti rockzenei aláfestéssel) alighanem a „Képzelt város” nevű együttes „Mit nekem” című albuma szólt. Nem ismertem eddig ezt a postrock irányzathoz tartozó alkotói társulatot, zenéjük harmóniában volt a környezettel.

Önkiszolgáló rendszerben működnek, a pultosok kedvesek, udvariasak, segítőkészek, többnyire az italok tekintetében is témában vannak. 

Fotó: A szerző felvétele

Nemcsak asztalok mellett kortyolgathatjuk italainkat, hanem le lehet telepedni a fűre terített fekete takarók valamelyikére, az italokat-ételeket az asztalt helyettesítő fakorongokra helyezhetjük. Praktikus megoldás, a füvön könnyen feldől a söröspohár.

Múlt hónap elején látogattunk el hozzájuk, egy verőfényes vasárnapon, akkor tíz sörcsapot működtettek, a Fehér Nyúl pils típusú söre mellett kilenc saját főzetet lehetett kóstolni a legkülönbözőbb sörirányzatokból, a jól bejáratott, több mint fél évtizedes múltra visszatekintő Liquid Cocaine-től (dupla IPA) vagy a Mango Bay-től (mangós IPA) az újdonságnak számító, tetszetős nevű „Unsafe space”-ig (smoothie stílusú, feketeribizlis, passiógyümölcsös, calamansi-s berlini búza) vagy Tingle Kringle-ig (szecsuáni borsos Saisson). 

(Vélhetően nem ez volt a szándék, de az „Unsafe space” mintha kifigurázná az Egyesült Államokbeli legújabbkori őrületek egyik totálisan beteg jelenségét, a „safe space”-t, ahová a diákok menekülhetnek, hogy ne kelljen konfrontálódniuk a bármiben is ellentérő véleményt képviselő társaikkal.) Rokonszenves megoldás, hogy egy decit is adnak bármelyik sörből, ezzel is támogatva azokat, akik főként kóstolni, megismerni s nem inni szeretnének.

Mindezek mellett persze több tucatnyi dobozos, illetve palackos sört kínálnak, gondosan összeválogatott, izgalmas magyar és import tételeket. A sör a fő téma, de a borválaszték is figyelemre méltó, a natúrboros irányzatot követik, mintegy tizenötöt nemes nedűt vettek választékba, a két pét-nat kivételével valamennyit kimérik decire is. Igencsak jó nevek szerepelnek a választékban, Szászi, Homonna, Wassmann, Dobosi, Meinklang, hogy néhányat említsek példaként.

A töményitalok vonatkozásában sem adják alább, tömegterméket itt sem találunk. A csúcsszegmensből válogatták össze azt a 35 whiskyt, tequilát, rumot, gint és pálinkát, amit 2 vagy 4 cl-re kimérve kóstolhatunk. A sörök és borok mellett tartanak még koktélokat, prémium kategóriás üdítőket. Szembeötlő és példaértékű a nagyipari, kommersz termékek minden bizonnyal tudatos teljes mellőzése.

Az ételkínálat szűk, de igényes, ami nem meglepő, tekintve, hogy összeállítója Piszkor Norbert, a Madhouse séfje, aki a cukrászat felől indult, s olyan kiemelkedő helyeken dolgozott, mint a Panicifio Il Basilico, a Tama vagy a Déryné. A Dining Guide portál tavaly nyáron nagyívű, részletekbe menő, ihletadó interjút közölt a jeles konyhafőnökkel, aki ugyanazt képviseli a konyhában, mint a Mad Scientist a sörfőzésben: kreativitást, kísérletezést, perfekcionizmust. (Lásd itt

A Madhouse-ba még akkor is érdemes beülni, ha épp volánnál ülünk, annyira izgalmas a kulináris felhozatal a pisztáciás tahinivel tálalt füstös sült karfioltól a kapor-velouté-val, cukkinivel és zöldfűszerekkel körített tokhalon át a chimichurri-val és barnavajas pecsenyemártással kínált picanha steakig (hegyes marhafartő), hogy az aktuális választékból szemezgessünk.

A Mad Gardenben a saját készítésű salsával kínált nachos mellett egy marhahúsos tacót kóstoltunk, ami megelégedésünkre szolgált. Választhattunk volna vegánt vagy sertéshúsosat is. Ezeken az étkeken kívül kínálnak sült padron-paprikát, valamint jégkrémeket, utóbbiak is Piszkor Norbert kreativitását dicsérik.

A Mad Garden a Madhouse-szal ellentétben nem a kulináris orgazmusok egysége, hanem a nyugodt baráti sörözéseké, ahol az étel másodlagos szerepet kap, a hangsúly az együttléten, a kellemes környezeten és a kiemelkedő italokon van.

 

Elérhetőségek:

Mad Garden

Budapest, Miklós tér 1.

Telefonszám: +36 30 070 0078

Honlap: https://madgardenbuda.hu/

E-mail-cím: [email protected]

 

Borítókép: Az óbudai Mad Garden (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.