A kétszeres strandételbajnok Szikra Gabi fine dining bisztrója Fonyódon

Szikra Gabi a legjobbaktól tanult, Wolf Andrásnál sztázsolt a legendás Salon étteremben, illetve Huszár Krisztiánnál a Fámában.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 07. 03. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vendéglátás gasztroforradalomnak is nevezett minőségelvű megújulása néhány éves késéssel érte el a Balatont, de a kétezer-tízes évek közepe óta a felfele ívelés egyértelmű, letagadhatatlan és töretlen. Ami nyilván nem a strandok tömegétkeztetőinek színvonalán mérhető le, ott mintha megállt volna az idő, hanem a minőségközpontú vendéglátóhelyek számának erőteljes növekedésében. Nem mellesleg a strandbüfék műfajában is gyarapodnak a sablonmentes, kreatív egységek, ahol odafigyelnek az alapanyagok minőségére és kíméletes feldolgozására.

A gasztronómiában a középszer uralmát aligha lehet megszüntetni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a kulináris kíváncsiság, a gasztronómiai nyitottság – mely kéz a kézben jár a minőségorientált fogyasztói szemlélettel – milyen mértékű egy adott társadalomban. E tekintetben letagadhatatlan a televíziós műsorok jótékony hatása, legyen szó a Gasztroangyalról, a Főmenüről, a Konyhafőnökről vagy a Séfek séféről.

Utóbbi műsor keretében 2019-ben ismerhette meg a nagyközönség Szikra Gabit, aki akkor már sikeres séf-tulajdonosa volt egy jól menő vendéglátó egységnek, a 2017-ben nyitott A Konyhám nevű balatonfenyvesi strandbisztrónak, mellyel el is nyerte már abban az évben „Az Év Felfedezettje” címet.

Egy évvel később ők készítették el Az Év Strandételét, a Gofcsit. A Magyar Konyha annyira plasztikusan írja le a fogást, hogy érdemesnek látom szó szerint idézni: A név a gofri és tócsni keresztezését tükrözi, a fogás alapja ugyanis egy gofri formában kisütött tócsni, vagyis hagymás tört krumplival kevert palacsintatészta, amely ízében hasonlít a somogyi dödöllére. Erre kerül szóládi tejfölből készült tejfölhab, bálványosi kecskesajt, asztalt paradicsom, lila hagyma, és igény szerint mesztegnyői kacsából készült kacsapörc, vagy kaposújlaki kézműves kolbászból készült kolbászmorzsa.(További részletek IDE kattintva.) 

E nem mindennapi sikert 2021-ben megismételték a „répa-doggal”, egy mindenféle extrával kínált rántott sárgarépával. A Dining Guide portré-interjújából megtudhatjuk, hogy Szikra Gabi a legjobbaktól tanult, Wolf Andrásnál sztázsolt a legendás Salon étteremben, illetve Huszár Krisztiánnál a Fámában (mára sajnos mindkét étterem megszűnt, de működésük alatt etalonnak számítottak a magasgasztronómiában).

A Konyhámba 2020. októberében jutottam el, egy hónappal a novemberi nagy „lock down” előtt. Jól elkészített, kovászmorzsával panírozott friss tehénsajtot ettünk salátalevél-egyveleggel és gyümölcs-chutney-val, szaftos kacsahúsos burgert rántott hagymakarikákkal, valamint remek túrógombócot. Elégedetten távoztunk, ahogy az ételfotóikat nézem, azóta csak fejlődtek.

Tavaly decemberben tudhatta meg a minőségi gasztronómia közönsége, hogy a séf, aki korábban nem is akart éttermet nyitni, majd A Konyhámmal egy szezonális egység működtetését vette a vállára, egy olyan helyet készül nyitni, mely nevében is az egész éves nyitva tartásra utal.

El kellett telni egy fél évnek, hogy az Aradtól kissé távol eső Fonyódra eljussunk, de a minap ez a pillanat is eljött. Az új „Szikra-étterem” a város szívében, a Balaton üzletház legfelső emeletén működik. A beltér otthonos, meghitt, hangulatos, a háttérzene kellemes, jól megválasztott, a teraszról az északi partra nyíló kilátás fenséges. A kiszolgálás kifogástalan, motivált, udvarias, kedves, egyszóval itt minden adott, hogy az ember másfél-két órára átadja magát a gasztronómiai élményeknek.A kínálat izgalmas, a választék ugyanakkor bizalomgerjesztően szűk. Kínálnak két-két levest, előételt és desszertet, valamint tizenkét főételt az újragondolt magyar, illetve nemzetközi konyha jegyében. Itt sem feledkeznek meg a vegetariánusokról, a főételek harmadának ők képezik a célközönségét, de e fogások élményt nyújthatnak húsevőknek is, legyen szó a helyben gyúrt vargányás szélesmetéltről vagy a kecskesajtos séfsalátáról.

Mintegy húszféle minőségi magyar bort tartanak, melyek zöme – nagyon helyesen – balatoni, azon belül is a déli parti pincék képviseltetik magukat markánsabban. Valamennyi csendes bort kimérik decire. Tartanak ugyanakkor négyféle Champagne-t is. A tömény ital szűk, de igényes, a sörök sajnos egytől egyig nagyipariak, pedig a Balaton környékén működnek minőségi kisüzemi főzdék, jómagam az üzletvezetés helyében Hedont és Starit tartanék. (Tegyem hozzá, hogy sajnos a Helka és Rehák söröket nem volt még alkalmam kóstolni, a Sörművek főzeteit igen, de azok nem igazán győztek meg.)Levelestészta-párnácskát kaptunk fogadófalatként, egy kevés fűszeres sajtkrémmel. Jó indítás, bár a krémet túl óvatosan adagolták, nem érvényesül eléggé. A művészien tálalt Angus-tatárt marinált zöldségek kísérik, a tatár remek, kiváló kovászos kenyérből készült pirítóst adnak mellé.A citrusos rizottón tálalt (afrikai) harcsafilét egy kevés tengeri spárga dobja fel, ami inkább dekoráció, mint ízképet befolyásoló tényező. A rizottó krémes, a rizsszemek megfelelően roppannak, a hal szaftos.

A grillezett karfiolrózsákat narancsos sütőtökös répapürén tálalják (legalábbis ezeket az alapanyagokat véltem beazonosítani a kompozíció alapját képező selymes krémben, amire az étlapon nincs utalás), marinált zöldségekkel és jól dresszingelt frisée-levelekkel körítve. Lett volna a választékban több csábító húsos étel a brassói átirattól a konfitált kacsacombig, de növényi alapanyagokból nagyobb kunszt izgalmas ételt kihozni, ezért esett erre a fogásra a választásom. Nekik sikerült a mutatvány.

A feketeribizli-mártással és tejfelhabbal tálalt túrógombóc méltó zárása volt e kiemelkedő vacsorának.A Konyhám stúdió 365 nem sokkal megnyitása után bekerült a Dining Guide kalauz szerkesztősége által pontozott legjobb 142 étterem közé, amit megérdemelt elismerésként nyugtáztunk.

Elérhetőségek:

A Konyhám stúdió 365

Fonyód, Ady Endre utca 5. III. emelet

Telefonszám: +36206697894

Honlap: http://www.akonyham.hu/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A kecskeméti Vincent étterem (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.