Hortobágyi palacsinta a nagyváradi Zöldfa utcában

A Zöldfa utcai Csíki söröző nemcsak a helybeli sörivóknak lehet vonzó célpont, hanem a Nagyvárad főterére kíváncsi turistáknak is.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 07. 10. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétezres évek első évtizedében a Ráday utcában sétálva töprengtem el először azon, hogy ha a város egy részében szinte egymás mellett működik egy sor vendéglátó egység, akkor azok bár konkurenciái egymásnak, de együtt több embert vonzanak s végül mindenki jól jár.

Brassóban a Kapu utca (jelenlegi román nevén Republicii), Temesváron a Losonczy (Dóm) tér, Csíkszeredába a Petőfi utca, Nagyszebenben a Fő tér, Nagyváradon a II. Rákóczi Ferenc (Republicii) utca lát el ilyen funkciót, bár az utóbbi időben egyre inkább a Zöldfa utca vette át ezt a szerepet. 

Helyiek szerint elszívja a levegőt a festői Fekete Sas-palota passzázsa elől, ahol üresen konganak az üzlethelyiségek, de attól még örömteli, hogy van egy vendéglátós utca a gyönyörűen felújított (bár a névadó helyett Ferdinánd román király lovasszobrával éktelenített) Szent László térhez közel, ahol pezseg az élet és még mindig nyílnak színvonalas helyek, ez idő tájt közel két tucat várja a vendégeket a talán kétszáz méter hosszú utcában.

Itt működik a város kiemelkedő reggelizői közül kettő, a The Dripper és a Meron, a csinos italválasztékot kínáló Morrigan’s pub, színvonalas olasz konyhát visz az Eat it, valamint a Noo’ Vo Resto Lounge s még sorolhatnám egészen a tavaly júliusban nyílt Csíki sörözőig. Utóbbi váradi ismerőseim szerint egy év alatt az utca legnagyobb népszerűségű egységévé nőtte ki magát, tény, hogy legutóbbi látogatásom idején, néhány napja az ő teraszuk volt messze a legnépesebb. 

A Tiltott Csíki Sör Manufaktúra franchise-rendszerben működő sörözőegységeinek más a helyi értéke és más a funkciója Székelyföldön, mondjuk Borszéken, Tusnádfürdőn, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, más Szegeden, Gyulán és Budapesten, és megint más a magyar kultúra végváraiban, Temesváron, Nagyszebenben, illetve a frontvárosokban, például Nagyváradon. 

Frontvárosok közé elsősorban azokat sorolom, ahol kisebbségbe szorult, de életképes, autonóm intézményrendszer működtetésére alkalmas, nagyobb lélekszámú magyar közösség él, jelentős értelmiségi réteggel. Idesorolható még Kolozsvár, Szatmárnémeti és Marosvásárhely is, ahol egyébként a Csíki söröző nyitása még várat magára, de igencsak elkelne a város magyar közössége szempontjából.

Székelyföldön a Tiltott Csíki Sör márka és a Csíki sörözők a maguk megjelenésével, szimbolikájával, marketingjével és minőségével a középtávon nem veszélyeztetett közösségi öntudatot erősítik. Nyilván ez a funkció sem lebecsülendő. 

Az anyaországban a Székelyföld vendéglátóipari konzulátusaként működnek ezek az egységek, ahová betérnek az erdélyiek is nemritkán, ahol a szó szoros értelmében bele lehet kóstolni az erdélyi valóságba, ahol nosztalgiázhatunk vagy akár jövőt is tervezhetünk.

Fotó: A szerző felvétele

A szórványban és a frontvárosokban ezek az egységek a helyi közösséget erősítik, látványosan magyar környezetben biztosítanak találkozási fórumot, valamint magyar étel- és italpalettát. Az pedig nem elsősorban vendéglátóipari kuriózum, hogy a Csíki söröző Nagyváradon a város egyik legnépszerűbb egysége, hanem nemzetpolitikai fegyvertény.

A Csíki söröző franchise-ról már több ízben volt szó e hasábokon. Jól kitalált, megnyerő atmoszféra, frontvárosokban és szórványban is magyar nyelvű dizájnelemek: a manufaktúrától számolt távolságot jelző kilométerkő, egynyelvű márkafeliratok, még a söröknek sem adnak román elnevezést, a román étlapon is magyarul szerepel a sörök neve, lásd Székely sör, Szűretlen, Málnás, Barna, Mézes stb.

Alapvonalakban egységesített étlap és itallap jellemzi e sörözőláncot, de a konyha tekintetében van a helyi egységeknek némi mozgástere, amit vagy kihasználnak, vagy nem. 

Zöldfa utcai söröző a franchise-hoz tartozó ételeket (pl. padlizsánkrém, tárkonyos pityókaleves, miccs, csülök, burger, kacsacomb, sertésoldalas, pisztráng, szilvás gombóc) saját étlappal egészítette ki. Ezen szerepelnek a közép-európai felfogásban készített pizzák, a bográcsos, télidőben a toroskáposzta, saláták, palacsinták és az általunk rendelt fogások.

Mert értelemszerűen a helyi jellegzetességekre voltunk kíváncsiak. A hortobágyi palacsintát nem hagytuk ki, kifejezetten örömtelinek tartom, hogy Nagyvárad központjában étlapon van ez a jellegzetes magyar étel. 

Igen, tudjuk, a Kádár korban a maradékfelhasználás jegyében készült variánsok nem tettek jót e fogás hírnevének, de a Venesz-korszak által okozott kárt mára sikerült helyreállítani, a hortobágyinak jeles séfek Barna Ádámtól Huszár Krisztiánon keresztül Volonter Istvánig visszaadták a megtépázott becsületét. 

S ahogy az egri és szekszárdi élbolynak köszönhetően ma nem kínos egy borásznak bikavért forgalomba hozni, úgy a hortobágyit is büszkén étlapra teheti bárki. 

A Csíki söröző variánsát sajttal sütik be, a mártás kifejező ízű, a töltelék lehetne egy fokkal szaftosabb, de a fogás így is kifejezetten élvezetes, bármikor örömmel látnám az asztalomon. A pizzák közül a prosciutto crudósat választottam, amire remek sonka került, fel lehetne dobni esetleg némi rukkolával és koktélparadicsommal. 

Megkóstoltuk az almás rétest is, a mártás még finomítható, de ízletes, maga a rétes kiváló. A Csíki söröző konyhája a tisztes magyar fősodort képviseli Nagyvárad szívében. 

A kiszolgálás kedves, udvarias, a pincérek magyarok. Az árak a lokációhoz képest kedvezők, bizonyára ez is hozzájárul a vitathatatlan népszerűséghez. A sörök mellett több minőségi bort is tartanak a Kárpát-medencei magyar élvonalból, a Felvidékről, Erdélyből és az anyaországból.

A Zöldfa utcai Csíki söröző nemcsak a helybeli sörivóknak lehet vonzó célpont, hanem a Nagyvárad főterére kíváncsi turistáknak is, akik jóllakva indulnának tovább.


Elérhetőségek:

Tiltott Csíki Söröző és étterem

Nagyvárad, Zöldfa (jelenlegi román nevén Vasile Alecsandri) utca 13.

Telefonszám: + 40 739 804 020

Honlap: https://www.facebook.com/berariacsikioradea/

E-mail-cím: [email protected]

 

Borítókép: A Tiltott Csíki Söröző és étterem (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.