Színvonalas bisztró a szegedi dóm altemplomának bejáratánál: Katedrális étterem és kávézó

Szegednek van egy színvonalas, megbízható mediterrán, illetve magyar konyhával működő bisztrója, a Katedrális.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 07. 08. 14:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged legfőbb nevezetességei közé tartozik a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház, közkeletű nevén a szegedi dóm, Magyarország egyetlen székesegyháza, mely a huszadik században épült. 1930. október 24-én szentelték fel vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, valamint több tízezer ember jelenlétében. Az árkádok alatt nagyjaink szobrai láthatók, a templom előtti hatalmas tér ad otthont a Szegedi Szabadtéri Játékoknak s megannyi rendezvénynek. Ezek közül hadd emeljem ki a Borteret, a város őszi borfesztiválját, mely az aradiak és temesváriak közül is évről évre sokakat átcsábít a száz kilométerre fekvő Tisza parti városba. A jeles eseményt idén, két év kihagyás után, ismét megrendezik szeptember 14. és 18. között.

Fotó: A szerző felvétele

A tér alagsorában a látogatóközpont mellett, a dóm altemplomának bejáratánál 2017-ben nyílt meg a Katedrális étterem, mely azóta is a város vendéglátásának felső szegmenséhez tartozik. Az asztalon élő növény, az egyik falon és a padlón a dóm tervrajzai, a másik falat az egyház által is kultivált emberi erények latin feliratai díszítik. Az egyszerű, letisztult formavilágú, fehér hengert formázó világítótestek között akad egy üzenetértékű, articsóka (vagy komló?) formájú is.

Fotó: A szerző felvétele

Az étterem, illetve a látogatóközpont adott otthont 2018. április 14-én A magyar borászat fenegyerekei elnevezésű borkóstoló „első kiadásának”, mely a természethű borokat készítő borászok egyfajta seregszemléje volt, ahol nemcsak kiemelkedő borokat kóstolhattunk, hanem el is lehetett beszélgetni a rendezvényt személyes jelenlétükkel megtisztelő borászokkal Alkonyi Lászlótól Tarnóczy Zoltánon, Sziegl Balázson, Kaló Imrén, Sándor Zsolton, Léder Zoltánon, Kiss Jánoson keresztül Maurer Oszkárig. (Elnézést azoktól a kiváló borászoktól, akiknek nedűit kóstoltam, de a késő délutáni órák tumultusában már eszmecserére nem volt mód.)

Fotó: A szerző felvétele

A beavatkozásmentes borok készítőit megosztja a kén használatának kérdése, e fórumon, mint a nevekből is látható, ként használók és azt teljes mértékben elutasítók egyaránt részt vettek. Bevallom, Maurer Oszkár kénmentes és alacsony kénszintű borainak megkóstolásáig igencsak szkeptikus voltam abban a tekintetben, hogy lehet-e időtálló kénmentes bort készíteni egyáltalán, amit ebben a műfajban korábban ittam – külföldi borászatoktól –, az nem győzött meg erről. A Katedrális étteremben a kénmentes borok létjogosultságába vetett hitem megerősödött, Major Levente 2015-ös Szent Anna olaszrizlingjét nem egyszerűen élvezetesnek, hanem egyenesen katartikusnak éreztem, azóta is a legjobb magyar olaszrizlingek egyikének tartom.

A Katedrális étterem konyhájával már a nyitás évében sikerült megismerkedni. Ettünk fürj-consommé-t raviolival, toszkán bablevest, frutti di mare pizzát és csokiszuflét. Átlag feletti, de igencsak finomításra szoruló ételeket kaptunk, azóta is kerestem az alkalmat egy következő látogatásra, ami végül e hónap elején történt meg.

Az étlapot továbbra is a mediterrán, azon belül az olasz gasztronómia uralja, de kínálnak néhány nemzetközi, valamint jellegzetesen magyar fogást is. A rizottók, pasták, pizzák, talján hús- és halételek mellett a megjelenik többek között a pankómorzsás süllőpofa, tabuléval és aiolival, a pack choi-jal kísért füstös kacsamell, illetve a magyar oldalról a tiszai halászlé, túrós csuszával körített harcsapaprikás, a hagyományoknak megfelelően galuskával társított csirkepaprikás, illetve a márványsajtos burgonyapürével kínált cigánypecsenye.

A Bortársaság által jegyzett borlap csaknem negyven tételt integrál a magyar élvonalból, ezek zömét kimérik decire is. A csepeli Rízmajer főzde két sörét tartják csapon, továbbá a búzasörüket palackban, néhány nagyipari tétel mellett. A Szegedhez közel eső két kiemelkedő főzde, a deszki Gong, valamint a Gyulai Pálinka Manufaktúra párlatainak tisztes választékából is csemegézhetünk.

Fotó: A szerző felvétele

Indításképpen vegyes kencéket kértünk. A szépen tálalt padlizsán-, túró- és márványsajtkrém ízletes volt, sajnos gyengécske ipari kenyérből készült pirítóst adtak hozzá, mely egyáltalán nem illett az étterem színvonalához. Szegeden nem nehéz minőségi kenyeret beszerezni, több prémium pékség is működik a városban, az Emmarozs például felveheti a versenyt a fővárosi csúcspékségekkel. Említettem is a kenyérproblémát a kezdettől ott dolgozó, rendkívül kedves, szívélyes felszolgálónak, nem volt vita köztünk, felelevenítettük, hogy a konyhaalapító séf, Berze Dániel helyben sütött anno kenyeret. (Vele Maurer Oszkár 1880 Natural Wine and Food nevű éttermében volt alkalmam megismerkedni, mindhárom ott elköltött vacsoránkat a séfekkel és a tulajdonossal közös borozás-beszélgetés zárta. Jelenleg ottani helyettesével-munkatársával, Zengő Csongorral a Kelesztő nevű reggeliző-brunchozót üzemeltetik a napfény városában.)

Fotó: A szerző felvétele

Ettünk még kókusztejjel, zöldségekkel és lime-mal készült ízletes ráklevest, a jól sikerült leves ízképéből egyedül a zöld koriander hiányzott. Kellemes meglepetés volt, hogy kérésére pillanatok alatt hoztak egy pont elegendő mennyiséget belőle. Megelégedésünkre szolgált a salátával és ügyesen elkészített avokádókrokettel tálalt, bőrén sült süllő is, a friss ízhatású halat remekül hőkezelték, kívül kellemesen pörzses, belül szaftos volt.

Fotó: A szerző felvétele

A meggymártással kínált mákszuflé korrekt, élvezetes, még finomítható. A hidegen tálalt túrógombóc mellett az étlap által beígért passiógyümölcs coulis lehetett volna karakteresebb és nagyobb mennyiségű, de maga a vaníliás pankómorzsával, liofolizált eperrel és málnával, valamint szárított ehető virágokkal tálalt főzésmentes gombóc kifejezetten jól sikerült.

Fotó: A szerző felvétele

Jó lenne, ha minden nagyobb városunk büszkélkedhetne a masszív, korrekt fősodor, féltucatnyi speciality kávézó, ugyanennyi kézműves söröző és színvonalas reggeliző mellett egy ilyen éttermi triumvirátussal. Szegednek van egy, az országos élbolyba tartozó, ízig-vérig fine dining, á la carte étterme, az Alabárdos, egy fix menüs, vacsoraszínház-stílusú, natúrboros, értő ínyenceket megcélzó egysége, az Alkimista és mellettük egy színvonalas, megbízható mediterrán, illetve magyar konyhával működő bisztrója, a Katedrális.

Fotó: A szerző felvétele

Elérhetőségek

Katedrális étterem

Szeged, Dóm tér 6.

Telefonszám: +36-20/360-1144

Honlap: https://www.katedralisetterem.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A szegedi Katedrális étterem (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.