Ahol minden egyben van: Vitis Kúria, a Badacsony kapuja
Bebarangolva badacsonyi régiót, a legkülönfélébb élményekkel gazdagodik az ember.
Borbély Zsolt Attila
2022. 08. 19. 8:37
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Bebarangolva badacsonyi régiót – a legjobb éttermek, borozók, cukrászdák, reggelizők feltérképezésének céljából – a legkülönfélébb élményekkel gazdagodik az ember. Az összkép kedvező, több mint hatvan vendéglátóegység meglátogatása során kifejezetten rossz élményem sehol sem volt. Akadt undok, unott s eszméletlenül udvariatlan pincér kiemelkedő konyhával rendelkező helyen (nevesítsünk is, hogy ne vetüljön árnyék több tucat helyre, a szigligeti Aranypatkóról beszélek, melyre még visszatérek), akadt gyengécske langalló a Lacus Pelsóban, ahol viszont a kiszolgálással szemben nem merülhet fel kritika. De olyan helyet egyet sem tudnék mondani, ahol nem lehet kiemelni semmi jót.
Az éttermek egy jó részében a kiszolgálás és a konyha teljesítménye nem konvergál, márpedig az összélmény szempontjából az átlagfogyasztó számára majdnem azonos súllyal esik a latba a kettő. Annak ellenére így áll a helyzet, hogy van közöttük egy fontos kapcsolódási pont: a tulajdonos.
A gazda szeme hizlalja a jószágot, tartja a népi mondás, s ez lefordítható a vendéglők világára is. Ha a tulajdonosnak van ideje és energiája arra, hogy jelen legyen az étterem életében, és ért is a szakmájához, akkor ott jellemzően minden tökéletes vagy közelíti a tökéletest. Ennek a modellnek az ideáltípusa Csapody Balázs és az általa működtetett balatonszemesi Kistücsök.
Hasonló a helyzet, ha maga a tulajdonos foglalkozik a vendégekkel és átveszi a felszolgálói feladatokat, mint Szerencsés Györgyi a zseniális „farm to table” éttermében, a Graefl-majorban.
Ha az azonban a tulajdonosi kör élete szinte párhuzamosan fut az éttermekkel, megjelenik egyfajta esetlegesség. A Laposa borteraszon eddig két ízben fordultam meg, a kiszolgálással egyik alkalommal sem voltam megelégedve. Legutóbb kifejezetten udvariatlan volt a felszolgáló, az, hogy a vendég által egy gesztusra mondott köszönöm két ízben is válasz nélkül marad, még a mindennapi életben is főbenjáró neveletlenség, nemhogy a vendéglátásban, s akkor nem szóltunk a motiválatlanságról, érdektelenségről. Nem könnyű dolog végignyomni felszolgálóként egy szezont a Balatonnál, de aki beül egy cseppet sem olcsó, jó nevű helyre, joggal várja el, hogy örömmel látott vendégként legyen kezelve. A tulajdonosi körre visszatérve ugyanennek a családnak a tulajdonában levő Szőlőhegy bisztró a kiszolgálás szempontjából csúcsokat hódít, mind a pincér, mind a sommelier úgy teszi a dolgát, hogy azt tanítani lehet.
Az idei badacsonyi gasztroturné-maraton egyik legjobb élménye, ahol csak felsőfokon szólhatok mind a kiszolgálásról, mind az atmoszféráról, mind pedig a konyháról, az a Vitis Kúria, mely maga mögött tudhat legalább tucatnyit a Dining Guide által Top 100-ként listázott, illetve pontozott 142 étterem közül. Magyarán az országos élbolyhoz tartozik.
A terasz és a beltér berendezése igényes, a feszengésmentes elegancia uralja. A teraszról nyíló panoráma szavakkal leírhatatlan.
Mind a felszolgáló, mind az üzletvezető tökéletesen belövi a kommunikativitás megfelelő mértékét, a kedvesség, udvariasság, szívélyesség és magas fokú szakmaiság mellett.
A séf Újhelyi Ádám, aki – mint megtudtam – a lassan legendává érő zánkai Neked Főztem-ben dolgozott korábban, ahonnan két éve jómagam is mindent egybevetve remek élménnyel távoztam. A konyha az alapanyagokat tekintve a regionalitás és szezonalitás jegyében működik, a tartalmas, de kellően szűk étlap magyar és nemzetközi kreatív fogásokat kínál.
A gazpacho-t aszaltparadicsom- és kecskesajtbetétre a vendég előtt öntik, a lé üdesége, frissessége kicsattanó, ideális leves a nyári kánikulában. Hasonlóan telitalálat a sült céklás vöröslencse-saláta, igazi ízkavalkád, állagjátékokkal fűszerezve. Az étlap által ígért koriandert nem éreztem ki belőle, de fanatikus korianderrajongóként mondom, hogy így is pazar volt. Mellé kenyér helyett focaccia-szerű lángost (vagy lángosszerű focacciát) kaptam, mely a műfaj remekének bizonyult, akárcsak zárófogásom, a házi lekvárral kínált császármorzsa.
Mivel szokás szerint volánnál ültem, s még nem kóstoltam az itallapon szereplő alkoholmentes tapolcai Stari sört, gondoltam teszek egy kísérletet. A nullaszázalékos sörök között kiemelkedőnek találtam. Sokszor megfogalmazódott bennem az a félkomoly gondolat, hogy az alkoholmentes sörök nem véletlenül annyira rosszak, hogy az ihatatlanságot közelítik, a gyártók nem akarják csökkenteni a normál sörök forgalmát, attól tarthatnak, hogy a közönség átszokik az alkoholmentesre. Lehet, hogy a Stari egyszerűen nem vesz részt ebben a játékban.
S ha már az italoknál tartunk: a Vitis Kúria borlapja remek, több mint két tucat helyi bort tartanak a legjobbak nedűiből értő kézzel összeválogatva, ezeket néhány kivétellel decire is kimérik emberi áron. Itt az is életre szóló élményt nyújthat, ha egy borkorcsolyának rendelt fogással leülünk a teraszon borozni, és keressük a különbséget az egymástól 20-30 kilométerre fekvő bortermő falvak nedűi között.
Szívesen zárnám azzal a Vitis Kúriáról írottakat, hogy legközelebb jó lenne megkóstolni a kapros túrós derelyével, sümegi házi tejfellel és lazackaviárral kínált grillezett fogasfilét, vagy a rakott kelkáposztával és marinált lilahagymával körített marhapofát, de legközelebb jó eséllyel már más ínyencségekkel fognak várni.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.