A 2010-es években a vendéglátás minőségelvű megújulása forradalmasította a street food műfajt is. Meg merem kockáztatni azt az állítást, hogy egyes változások e szegmensben mélyebbre hatoltak, mint az éttermek világban. Visszakapta például a becsületét az első számú street food étel, a hamburger. Míg ma is tömegével akadnak olyan éttermek, ahol megállt az idő három évtizede vagy még régebben a konyhatechnológia, a receptúra és az alapanyagválasztás tekintetében, a botrányos, nagyipari húspépes álburgerek mintha eltűntek volna a piacról.
A színesedés nemcsak etnikai, hanem műfajbeli és alapanyag síkon is megragadható. Az olasz, amerikai és közel-keleti slágerételek mellett térhódításnak indult a kínai, vietnami, japán, thai, mexikói gasztrokultúra, megjelentek a poharas levesbárok, a pelmenyizők, valamint a hagyományos street food ételeket halakra átíró egységek. Utóbbi nem tömegjelenség, de néhány karakteres egység feltétlenül említést érdemel.
A Budapest környéki Auchan áruházak között több helyen is sikeresen működik a hagyományos halételek, paprikás, halászlé, sült hal mellett halas street food ételeket kínáló Halpatkó, a Halkakasban immár tíz éve a fősodratú halas fogások mellett harcsagíroszt, halburgert és halpástétomot is ehetünk.
A Hello Hal a kétezres évek közepén működött a Ráday utcában, hasonló filozófiával. Az idő tájt Kecskeméten is nyílt egységük az eredeti, szezonális tiszaörvényi mellett. Mára sajnos már csak ez utóbbi maradt meg, viszont aki ide eljut, nem fogja megbánni.