időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Halkolbász, harcsagírosz, pontyropogós – a tiszaörvényi Hello Hal

Borbély Zsolt Attila
2022.08.15. 09:25 2022.08.15. 21:25
Halkolbász, harcsagírosz, pontyropogós – a tiszaörvényi Hello Hal

A 2010-es években a vendéglátás minőségelvű megújulása forradalmasította a street food műfajt is. Meg merem kockáztatni azt az állítást, hogy egyes változások e szegmensben mélyebbre hatoltak, mint az éttermek világban. Visszakapta például a becsületét az első számú street food étel, a hamburger. Míg ma is tömegével akadnak olyan éttermek, ahol megállt az idő három évtizede vagy még régebben a konyhatechnológia, a receptúra és az alapanyagválasztás tekintetében, a botrányos, nagyipari húspépes álburgerek mintha eltűntek volna a piacról.

A színesedés nemcsak etnikai, hanem műfajbeli és alapanyag síkon is megragadható. Az olasz, amerikai és közel-keleti slágerételek mellett térhódításnak indult a kínai, vietnami, japán, thai, mexikói gasztrokultúra, megjelentek a poharas levesbárok, a pelmenyizők, valamint a hagyományos street food ételeket halakra átíró egységek. Utóbbi nem tömegjelenség, de néhány karakteres egység feltétlenül említést érdemel.

A Budapest környéki Auchan áruházak között több helyen is sikeresen működik a hagyományos halételek, paprikás, halászlé, sült hal mellett halas street food ételeket kínáló Halpatkó, a Halkakasban immár tíz éve a fősodratú halas fogások mellett harcsagíroszt, halburgert és halpástétomot is ehetünk.

Fotó: A szerző felvétele

A Hello Hal a kétezres évek közepén működött a Ráday utcában, hasonló filozófiával. Az idő tájt Kecskeméten is nyílt egységük az eredeti, szezonális tiszaörvényi mellett. Mára sajnos már csak ez utóbbi maradt meg, viszont aki ide eljut, nem fogja megbánni.

A Hello Hal nem a Tisza-tavi kilátásból él, a töltésnek a város felőli oldalán van, a Szabics kikötő magasságában, a gát tövében. De ide nem is ezért jönnek az emberek, hanem a jól elkészített friss halakért, amelyeknek fotókkal illusztrált rövid leírását is olvashatjuk a falon, míg az ételre várunk. A védett kecsegét leszámítva minden esetben a tulajdonos, Horváth Szabolcs tart kezében egy-egy frissen kifogott, szép példányt.

Fotó: A szerző felvétele

A honlapon megfogalmazott filozófia tetszetős: „amit a magyar konyha képes elkészíteni sertésből vagy csirkéből, az – kis túlzással persze – de megsüthető, megfőzhető halból, magyar halból is.” Saját Youtube-csatornájuk is van, a hellyel kapcsolatos hírek mellett néhány főzős videót is megtekinthetünk, egyikük a ponty filézéséről szól, ami igencsak hasznos lehet a hobbiszakácsoknak. Kár, hogy három éve nem tettek fel friss anyagot.

Az általunk rendelt ételek mellett kínálnak halászlét irdalt ponttyal vagy szürkeharcsafilével, halburgert, harcsás wrapet, grillezett és rántott süllőt illetve szürke harcsát, „jól átsütött” keszeget és kárászt. Az italválasztékot lehetne szélesíteni. Csak nagyipari multisöröket tartanak, s kétféle bort, száraz fehéret és rosét. Az se lenne rossz, ha üvegpoharakat használnának. De nézzük azt, ami a hely erőssége.

A harcsagírosz azt adja, amit a neve sugall, friss halból apró darabok markánsan fűszerezve, megsütve. A haldarabok szaftosak maradtak, jó ízűek, korrekt salátát és sült burgonyát adnak mellé.

Fotó: A szerző felvétele

A fish and chipset fogasból és harcsából készítik, az eredeti receptúra nyomvonalán haladó, kétségkívül átlag feletti bundát lehetne még tökéletesíteni, a kicsattanó frissességű hal itt is nagyot emel az élményen. Mellé csónakburgonyát adnak, ami a mirelit műfaj felső kategóriáját képviseli. Egymást közt legyen szólva, meg lehet érteni a sült krumplis helyek elsöprő többségének működtetőit, akik valamilyen mirelit áru mellett kötnek ki, a Heston Blumenthal által kikísérletezett „tökéletes” sült burgonya reprodukálása igencsak matatós. A joghurtos-fokhagymás szósz nem volt rossz, de nem igazán győzött meg, a bazsalikomos-csípőset és a remoulade-mártást korrektnek találtuk.

Fotó: A szerző felvétele

A Hello Halban a pontyból készült ételek voltak revelatív hatással rám. Kértünk pontyropogóst, pontyrózsát rántva és filézett, irdalt pontyot vaslapon sütve. A ponty a legjobb ízű halaink egyike, hátránya, hogy apró, alattomos ipszilonszálkái vannak, továbbá az is, hogy egyes fajtái szeretnek az iszapban tanyázni, ami a húsukon is megérződik. Itt irdalással, a ropogós esetében a vágástechnikával oldják meg az előbbi problémát, utóbbi fel sem merül, kiváló alapanyagból dolgoznak. Mindhárom pontyfogás pazar volt, akárcsak a halak mellé kért házi kovászos uborka.

 

Mindemellett a helynek talán a legnagyobb erénye a személyesség. Horváth Szabolcs maga áll a pultban, ő veszi fel a rendelést, irányítja a munkát, mindeközben arra is van energiája, hogy kitartással, szakszerűen s ugyanakkor udvariasan válaszolgasson a vevők kérdéseire. Megtudtuk, hogy maga tölti a remek harcsakolbászt, amit persze nem hagytunk ki a rendelésből.

Fotó: A szerző felvétele

Végigjárva az édesvízi halakkal dolgozó kultikus halsütőket, a jelzett apró hibák dacára sem emlékszem meggyőzőbb élményre annál, mint amit a Hello Hal nyújtott.

Elérhetőségek

Hello Hal

Tiszaörvény, Kinizsi u 2/a

Telefonszám: +36 30 965 2367 

Honlap: https://hellohal.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: a tiszaörvényi Hello Hal (Fotó: a szerző felvétele)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.