időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Új helyszínen Temesvár többfunkciós kávézója, a Recipro

Borbély Zsolt Attila
2022.12.18. 14:00 2022.12.18. 14:40
Új helyszínen Temesvár többfunkciós kávézója, a Recipro

A Mária Terézia-bástya Temesvár egyik építészeti különlegessége, a legnagyobb hajdani vármaradvány, mely meghatározó turisztikai látványosságként kiváló helyszín vendéglátóipari egységek számára. (A bástyáról az ezeréves magyar hazát szépen kirajzoló Muemlekem.hu oldalon is olvashatunk)

A Ceausescu-korban itt működött Bástya (Bastion) néven a város egyik legnépszerűbb sörözője, mellyel csak a ma is – igaz, más néven – üzemelő Banateana vetekedhetett, mely a magyar nyelvű gimnázium hallgatóinak törzshelye volt akkoriban. 

 

 

Egymás között Bánatnak hívtuk. Akkoriban a hatóságok – és így a vendéglátók – sem vették komolyan azt az egyébként nyilván létező törvényi előírást, hogy 18 év alattiakat nem szolgálnak ki alkoholos italokkal, a 15-16-17 éves diáksereg nemritkán iskolai egyenruhában ült a hangulatos Béga-parti teraszon, vidáman sörözgetve.

Végre neve lett a gyereknek…

Vagyis a 90-es évek elején sikerült egy olyan borászcsapatot létrehozni, akik odaálltak boraik és palackjaik mögé.

A Bástya megszűnt, de vele szemben több vendéglátó egység nyitott. Első a sorban a Horse volt, mely értékelhető pizzát kínált a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején, midőn kis túlzással minden sarkon állt egy pizzaszelet- és/vagy hamburgerkísérleteket kínáló amatőr büfé, de arról jobb nem szólni, hogy mekkora volt a távolság a prezentált termék és e nevekre már méltó megvalósítási szint között. A Horse bezárásának időpontjára nem emlékszem, de a kétezres éveket megélte a hely.

 

Ma itt működik a hagyományos vonalat képviselő Arany Oroszlán (Leul de Aur), a jobbacska konyhájú MGM étterem és söröző (melyet nemrégiben látogattam meg újra, igaz, ezúttal nem ettünk semmit), valamint a kulináris szempontból kevés izgalmat nyújtó, kedvező árú svédasztallal és (általam még nem tesztelt) kardon sült húsokkal hódító Brasileiro.

S itt nyitott újra a város egyik legkülönlegesebb egysége, a Reciproc, mely eredetileg az Erzsébet utca legelején, a Botanikus parkkal szemben működött fél évtizeden keresztül, míg a járvány elleni, Temesváron abszurd mértékben szigorú védekezés el nem vitte. 

(Helyén a legjobb speciality kávézók egyike, a Coffeerize Botanic működik ez idő tájt.)

 

Az új helyszín tágasabb a korábbinál, a beltér atmoszféráját az egész vár nyers téglás jellege uralja. A fények hangulatosak, a bútorzat nem zsúfolt. Tartanak többféle társasjátékot is, melyek a vendégek rendelkezésére állnak. Rendszeresen szerveznek borkóstolókat, otthont adnak színházi előadásoknak, zenei esteknek és – akárcsak korábban – képzőművészeti kiállításoknak.

A Reciproc hatalmas teaválasztékot kínál, minőségi kávét főznek, impozáns a prémium sörválasztékuk, s a tömény italok között is találunk nem egy különlegességet. Korrekt a borszortiment, és tartanak megannyi kézműves terméket, szörpöket, csokoládét, lekvárokat, mézeket. Aki enne is valamit, választhat egyszerűbb, de minőségi ételek, főként szendvicsek közül.

Csapon a Brauhaus Sincu nevű főzde söreit tartják, mely a Bégaszentmihály községközponthoz tartozó, a Bánság fővárosától, Temesvártól 11 kilométerre fekvő Ötvényen működik, amit az oklevelek 1333-ban említenek először. 

A falu már az Osztrák–Magyar Monarchia idején is román többségű volt, nem sváb, mint a bánsági falvak nagy része. Az utóbbi másfél évszázadban 1500 és 2500 közötti lélekszámú településen a magyarság részaránya jellemzően tíz százalék körül mozgott.

 

Temesvár egyik különlegessége a Béga partján, majd a gáton a szerb határig tartó, több mint 40 kilométeres bicikliút, mely mentén több vendéglátó egység is működik, kihasználva a kerékpárosok éhségét és szomjúságát. Ezek közül az egyik legigényesebb, a „Hídhoz” címzett pihenő (La Pod Popas) Ötvényhez tartozik. (A hely tesztlapját lásd itt.)

Az ötvényi Sincu főzde sörei nem tökéletesek, hordoznak valamit a házi sörök csiszolatlanságából, mindenesetre élvezettel ihatók. A megfelelő technológiának híján levő amatőr főzdék mellément erjedése, nem szándékolt savanyú ízkaraktere nem jellemző főzeteikre. 

A Reciproc üzemeltetőinek nem titkolt szándéka a helyi kistermelők felkarolása, a korábbi lokációban kézműves minivásárt is tartottak heti rendszerességgel, mi az olasz receptúra szerint készült sajtokért jártunk oda, már amikor nem borozni vagy sörözni mentünk.

A csapos jóindulatú, kedves fiatalember, de első három nekifutásra egyszerűen nem értette a kérdésemet, hogy mi a legkisebb mennyiség, ami rendelhető a sörből. Hallván brutális akcentusomat (a kommunikáció románul folyt köztünk, Temesvár magyarsága 5 százalék körüli jelenleg, magyar pultost alig találni) angolra váltott, de végül valahogy, kellő számú körmondat után azért csak sikerült vele megértetni, hogy mi nem szeretnénk minden sörből egy egész korsóval meginni, s megegyeztünk végül két deciben sörönként. Hellt, Pilsnert és IPA-t csapoltak, megkóstoltuk mellette a cég búzasörét, továbbá a Double Drop Crew nevű temesvári gerillafőzde Titkos ügynök (Agent Secret) elnevezésű IPÁ-ját, valamint a szintén helyi gerilla OneTwo Habanero chilis sour sörét.

 

A rizlingünk

A péterváradi várban megrendezték Grow du Monde néven a legújabb nemzetközi olaszrizling borversenyt.

A Reciproc újranyitása akkor is örömteli hír a minőség helyi szerelmeseinek, ha van a városban hat-hét prémium söröző, több kiemelkedő borbár és bő tucat speciality kávézó. Mert ezek így, együtt csak a Reciproc-ban találkoznak.

A képek a szerző felvételei.

Elérhetőségek:

Reciproc

Temesvár, Mária Terézia-bástya

Telefonszám: + 40 756 081 961

Honlap: https://web.facebook.com/lareciproc.ro/

(Az üzemeltetők által lefoglalt reciproc.hu domain még feltöltés alatt áll.)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.