A 2022-es év nagy felfedezettje a Kecskeméti Sörmanufaktúra

A Kecskeméti Sörmanufaktúra a 2022-es év elején jelent meg úgy igazán a horizonton, noha már 2015 óta léteznek. A tavalyi év márciusában ugyanis a hazai kisüzemi sörfőzdék közötti verseny egyik gyémánt- (Imperial Milk Stout) diplomáját, két ezüstöt és két bronzot nyertek, majd pár hónappal rá a European Beer Challenge-en Londonban a Tepache sörükkel aranyérmet.

Pelles Márton
2023. 02. 06. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kecskeméti Sörmanufaktúra 2015-ben kezdte meg működését egy, az akkori hazai sörfőzdékhez jól összevethető méretű főzdében. Az első években szerény teljesítménnyel üzemelt a főzde, hiszen a felhasznált alapanyagok értékét alig tudta elérni a sörök eladásából származó bevétel. A koronavírus előtt az üzem beállt az évi nagyjából 30 millió forintos bevételi szintre. Aztán jött a koronavírus, amelyre az iparág nagy részével összhangban a Kecskeméti is a kapacitásai visszatartásával reagált, és a korábbi, 2019-es 28 millió forintos anyagjellegű ráfordítást 15 millióra mérsékelték, amellyel csak 14 milliós bevételt termeltek. Ezeknek megfelelően a vállalat további költségei miatt az adózott eredményük eddig az évig mindig mínuszos volt, ekkor közel 20 milliós hiánnyal, amely a 2020-as évben tovább nőtt. Ekkor történt valami az üzem életében, jött a 2021-es év, amelyet már nemcsak plusz 30 millió forint feletti profittal zártak, de egyúttal addigi hiteleik közel felét is vissza tudták fizetni.

Na és hogy mi történt 2021-ben? Tanulságos visszapörgetnünk a főzde Facebook-oldalát a megfejtésért, ugyanis 2021 januárjában részben új berendezések is érkeztek az üzembe, ami azonban ennél is fontosabb, szerintem az az áttérés az üvegesről a dobozos sörökre. Jókor, jó időben, alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez. Ráadásul a főzde a 0,44 literes dobozokra tért át, amelyet rajta kívül leginkább a Mad Scientist és a Reketye sörfőzdék alkalmaznak. Tehát olyan csomagolást választottak, amely már be volt vezetve a piacra, de még nem használták túl sokan. A váltás mellett ugyanakkor, megkockáztatom, hogy a mérlegükben szereplő egyéb bevétel, amelynek 60 milliója jelentősen hozzájárult a sikeres évzáráshoz, talán a sörházukból származik. Ha így van, akkor ez remélhetőleg a 2022-es év eredményét is erősíthette.

A sikeres 2021-es évet követte a 2022-es, amelynek kezdetén, márciusban a kisüzemi sörfőzdék által szervezett versenyen Bohemian Pilsner és Apricot & Peach Gose söreik bronz-, Porter és Tepache söreik ezüst- és Imperial Milk Stoutjuk gyémántminősítést szerzett. A gyémántból a versenyen egyébként összesen hármat osztottak ki, díjazott volt egy szlovákiai főzde és a Szent András Sörfőzde Rettegett Iván Russian Imperial Stoutja. Alig száradt meg a tinta az oklevélen, amikor jött az újabb siker, a Tepache sörük Londonban a 2022-es European Beer Challenge-en aranyérmet szerzett.

A sikerekhez elsődlegesen járult hozzá a termékeik magas minősége. A cikk megírásához több sörüket is megkóstolhattam, és mindről elmondható, hogy magas szakértelemmel készültek. Egyes esetekben a receptekben finomhangolások szükségesek, de az nagyon nagy eredmény, hogy a sörök önazonosak; azt adják, amit az adott stílustól elvárunk, és nincsen semmilyen oda nem illő, rossz technológiából származó mellékízük.

Fotó: Kecskeméti Sörmanufaktúra

Legprominensebb söreik bemutatása előtt szót kell ejtenünk a különleges, egységes és letisztult dizájnról. Címkéik a fekete-fehér árnyalatában különféle mintázatokat mutatnak. Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a letisztult forma. Eredendően talán a Pannonhalmi Sörfőzdénél láttam hasonlóan kiforrott egyszerűséget. Úgy gondolom, hogy a mai túldíszített világban és az olykor már-már túltolt söröscímkék között a Kecskeméti már ezzel is erősen figyelemfelkeltő.

Első kóstolt tételünk egy erdei gyümölcsös Berliner Weisse volt, amely mindenben megfelel a stílussal szemben támasztott követelményeknek. Mivel a gyümölcs már eleve benne van, lehetne akár Florida Weissének is hívni. Maga a nedű nagyjából az erdei gyümölcsös joghurt asszociációinkat hozza, azzal a különbséggel – amely erényére válik –, hogy a joghurtokkal szemben itt nem édes, hanem száraz a befejezés, és a savassága sem bántó. Második sörük, amelyet volt szerencsém kóstolni egy Hazy Session IPA, amelyet kveik élesztővel és egy sajátos komlózással hoztak piacra. A receptúra szépsége, hogy remekül ötvözi a fenyős-gyantás komlóízeket az élesztő gyümölcsös észtereivel. A sör megjelenésében is nagyon szép, rendkívül világos, egységesen ködös, és jól itatja magát.

A 12-es ballinggal főzött, tradicionális cseh pilseni sörükkel volt egyedül problémám a kóstolási sor első tételei közül. Maga a nedű alapvetően rendben van, a hazai piacon még így is egy nagyon kellemes lager sör, amelynek meglepően intenzív és friss komlóíze van. Ami egyedül kritikaként felhozható vele szemben – és ezt a főzde könnyen orvosolhatja –, az a megjelenése. Az én ízlésemnek túlságosan világos és ködös ahhoz, hogy cseh pilseninek hívhassuk, pláne egy 12-esnek. Ahhoz, hogy egy tradicionális pilseni legyen, szerintem elvárható lenne az egy árnyalattal mélyebb, aranysárga szín, de legalább a tükrösre szűrés. Ezek mellett akár az élesztőváltáson is elgondolkodhatna a főzde, hogy olyan italt készítsenek, amely több diacetilt hagy a sörben, de ezeket leszámítva rendben volt a tétel.

Fotó: Kecskeméti Sörmanufaktúra

Tepache sörük igazi kuriózum. Kitöltéskor egy ananászbomba, amely ugyanakkor erős, valamivel több mint hétszázalékos és számomra már-már túlzóan savanyú, de emlékszem, hogy a kisüzemi versenyen, amikor csapon volt, mennyire odavoltak érte a savanyú sörök kedvelői. Hasonlóan nagy pályás versenyző, az említett gyémántdíjas Imperial Milk Stoutjuk is. A stílusnak megfelelően megjelenő, édes, 8,7 százalékos sört lassú kortyolgatással ajánlott elfogyasztani, hogy minden zamatát jól kiélvezhessük. Ez igaz a kóstolási sorunkat záró – a Szomjas Farkassal közösen főzött – Chai Latte Imperial Stoutjukra is, amely illatában intenzív fűszerességet, ízében pedig a fekete tea és a sör elegyét képes harmóniába foglalni. Ez a sör semmihez sem hasonlítható, teljesen egyedi kuriózum. Már a megjelenése is rendkívül patinás, minőségi látvány, a kecskebőrbe bújt farkas motívuma egy olyan bevonattal van ellátva, amely a fényt a szivárvány minden árnyalatában dobja szét. Megfelelő külcsínben kiváló nedű.

A Kecskeméti Sörmanufaktúra a 2022-es év nagy felfedezettje számomra, és büszke vagyok arra, hogy söreiket, ha csak néhány órával is, de a díjak elnyerése előtt kóstolhattam, és így elmondhatom, hogy már akkor is ismertem és szerettem a termékeiket, amikor még nem voltak benne annyira a hazai köztudatban, mint napjainkban. Összességében úgy látom, hogy a kecskemétiek tudnak mindent, amit egy hazai kisüzemi sörfőzdének tudnia kell, és nagyon jól ötvözik a szakértelmet és a kreativitást a termékeik megalkotásánál.

A szerző közgazdász, sörfőző, a Sördoktor YouTube csatorna alapítója

Borítókép forrása: Kecskeméti Sörmanufaktúra

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.