A főváros vonzáskörzetébe tartozó települések vendéglátása jellemzően színesebb, izgalmasabb annál, mint ami egyébként lélekszámukból következne. Ami természetes, hiszen célba vehetik a budapesti közönséget is. Egy igazán jó helyre szívesen kibuszozik az ember akár a belvárosból is. Nincs nagy különbség aközött, hogy Pesthidegkúton választunk-e éttermet vagy Nagykovácsiban.
A kilencvenes évek második felében az első kerületből rendszeres kiutaztunk a Budakeszin működő Tanne étterembe. Akkor nem akármilyen újdonságélményt adott a svédasztalos rendszer, maga a tény, hogy annyiért lehetett jóllakni számtalan étellel a libatepertőtől a kemencés hurkán át a pörköltekig, amennyit az ember egy átlagos étteremben fizetett két fogásra. Időben nem volt sokkal több odáig utazni, mint a legendás, a Tanne-val ellentétben ma is sikerrel működő Náncsi néni vendéglőjébe, ahol ajándék pezsgővel várták akkoriban a magukat szerelmesnek mondó párokat. (Nem tudom, hogy a kedves gesztus része-e még az üzletpolitikának, a honlapon nem találtam erre utalást. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy miként reagálnának arra, ha két jó barát csak úgy poénból kikérné a pezsgőt a mai woke-fertőzte időkben.)
Megvoltak akkoriban kedvenc Budapest melletti helyeink, főként persze a budai oldalon. Időközben a pesti rész is szépen felfejlődött, életem egyik legjobb ebédjét költöttem el 2020 nyarán a gyáli Galopp Majorban, kiemelkedően jó élmény volt nemrégiben a Kaffa Dunaharasztiban, szeretni való, hangulatos, minőségközpontú pizzéria a Ciao Csömörön s még sorolhatnám.
S ha már Csömör említést nyert, a kistarcsai gasztrotúrára nem került volna sor, ha nemzeti összetartozás napján e település református templomában elmondott megemlékezőbeszédem után vendéglátóim nem a kistarcsai Nosztalgia étterembe hívnak meg.
Tisztes, fősodratú ételeket kóstolhattunk ott, valóban nosztalgikus környezetben. Ahogy a honlap szerkesztői fogalmaznak, kockás abroszos polgári elegancia fogadja itt a vendégeket. Korrekt, élvezhető halászlét, ízletes pacalpörköltet és remek rántott borjúlábat ettem. Nem mondom, hogy nem lehetett volna kicsit finomhangolni a halászlét, de ez az a vonal, aminek megmaradása majdhogynem létkérdés. A tisztes, házias, klasszikus magyar konyha. A kiszolgálás rendkívül kedves, családias, rengeteg a törzsvendég. Több mint két évtizede, 2002-ben nyitott az étterem, volt ideje kialakítani a stabil vendégkörét.
Ezek után rákerestem a világhálón további kistarcsai helyekre. Több figyelemre méltót is találtam, úgyhogy a június 4-e óta eltelt másfél hónapban kétszer is kiruccantunk baráti-családi körben e városkába.
Elsőként a Bazsalikom Nápolyi Pizzériát látogattuk meg, ez volt az egyetlen olyan egység, mely már tavaly szerepelt a listámon, mivel már a megnyitást követő évben, 2022-ben bekerült a Dining Guide étteremkalauz alternatív vendéglátással foglalkozó részébe. Remek pizzát sütnek, eredetvédett olasz toppingokkal. Margheritát és Tartuffot kóstoltunk, utóbbin vargányás mascarpone, coppa (tipikus olasz felvágott, mely sertéstarjából készült), fior di latte, pecorino romano, gomba, petrezselyem, szarvasgombaolaj és fenyőmag kapott helyet.