A főváros vonzáskörzetébe tartozó települések vendéglátása jellemzően színesebb, izgalmasabb annál, mint ami egyébként lélekszámukból következne. Ami természetes, hiszen célba vehetik a budapesti közönséget is. Egy igazán jó helyre szívesen kibuszozik az ember akár a belvárosból is. Nincs nagy különbség aközött, hogy Pesthidegkúton választunk-e éttermet vagy Nagykovácsiban.
A kilencvenes évek második felében az első kerületből rendszeres kiutaztunk a Budakeszin működő Tanne étterembe. Akkor nem akármilyen újdonságélményt adott a svédasztalos rendszer, maga a tény, hogy annyiért lehetett jóllakni számtalan étellel a libatepertőtől a kemencés hurkán át a pörköltekig, amennyit az ember egy átlagos étteremben fizetett két fogásra. Időben nem volt sokkal több odáig utazni, mint a legendás, a Tanne-val ellentétben ma is sikerrel működő Náncsi néni vendéglőjébe, ahol ajándék pezsgővel várták akkoriban a magukat szerelmesnek mondó párokat. (Nem tudom, hogy a kedves gesztus része-e még az üzletpolitikának, a honlapon nem találtam erre utalást. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy miként reagálnának arra, ha két jó barát csak úgy poénból kikérné a pezsgőt a mai woke-fertőzte időkben.)
Megvoltak akkoriban kedvenc Budapest melletti helyeink, főként persze a budai oldalon. Időközben a pesti rész is szépen felfejlődött, életem egyik legjobb ebédjét költöttem el 2020 nyarán a gyáli Galopp Majorban, kiemelkedően jó élmény volt nemrégiben a Kaffa Dunaharasztiban, szeretni való, hangulatos, minőségközpontú pizzéria a Ciao Csömörön s még sorolhatnám.
S ha már Csömör említést nyert, a kistarcsai gasztrotúrára nem került volna sor, ha nemzeti összetartozás napján e település református templomában elmondott megemlékezőbeszédem után vendéglátóim nem a kistarcsai Nosztalgia étterembe hívnak meg.
Tisztes, fősodratú ételeket kóstolhattunk ott, valóban nosztalgikus környezetben. Ahogy a honlap szerkesztői fogalmaznak, kockás abroszos polgári elegancia fogadja itt a vendégeket. Korrekt, élvezhető halászlét, ízletes pacalpörköltet és remek rántott borjúlábat ettem. Nem mondom, hogy nem lehetett volna kicsit finomhangolni a halászlét, de ez az a vonal, aminek megmaradása majdhogynem létkérdés. A tisztes, házias, klasszikus magyar konyha. A kiszolgálás rendkívül kedves, családias, rengeteg a törzsvendég. Több mint két évtizede, 2002-ben nyitott az étterem, volt ideje kialakítani a stabil vendégkörét.