Rájár a rúd az utóbbi napokban a fősodratú magyar konyhára, legalábbis ez az érzés marad az emberben, ha elolvassa azokat a szövegeket, amelyek Uj Péternek a Szegedi Halfesztiválon kínált halászlével és haltepertővel kapcsolatos vitriolos mondatait követték. A halászlét a „csirkepörköltszerű” jelzővel illette a bíráló, a haltepertő pedig szerinte vastagon panírozott, túlárazott nyesedék volt. Végül is nem az egész fősodor került célkeresztbe, hanem annak egy markáns képviselője, Frank Sándor, aki nemcsak Szegeden, hanem Budapesten és Győrben is működtet sikeres halászcsárdákat. Történetesen ezek legnépszerűbb és legsikerültebb fogásai közé tartozik a halászlé és a haltepertő.
Előbbiben a 2010-es évek fordulóján magam is érezni véltem némi pörköltes rásegítést, a hal állaga sem volt meggyőző, viszont tíz évvel később megelégedéssel tapasztaltam, hogy sokkal jobb a halászlé, mint volt: tiszta ízű, a hal friss és nem túlfőtt.
A haltepertőt mindig is csíkokra vágva készítették és nemcsak lisztbe, hanem morzsába is forgatták. Nem voltam a szegedi halünnepen, nem tudhatom, hogy ott mit szolgáltak fel, s főként, hogy mennyi idővel az olajból való kiemelés után került a haltepertő a vendég elé. Mindenesetre a műfaj évtizedek óta egyik erőssége a Frank-birodalomnak, valahányszor kóstoltam, friss pontyból készült, nem sütötték túl, fáradt olaj ízét nem éreztem, magyarán nem szenvedett az étel típushibáiban. A húszezer forintos kilóár valóban túlzásnak tűnik.
A magyar vendéglátáson belül csitulni látszik a kétezres évek elejének vérre menő polémiája a „fősodor” és az „új hullám” között, az idézett bejegyzés egy letűnt korszak utózöngéjének tűnik. A gasztroforradalom hajnalán fontos volt szembesíteni a szakmát a realitásokkal, ahhoz, hogy a minőség elkötelezettjeinek törekvései polgárjogot nyerjenek, hogy azok képviseljék a magyar gasztronómiát nemzetközi szinten, akiknek egyaránt volt fontos a „hagyomány” és az „evolúció”. (Nem véletlenül teszem idézőjelbe e két köznapi kifejezést. A „Hagyomány és evolúció” szakácsverseny meghirdetésének és megszervezésének hatalmas jelentősége volt a minőségelv győzelmében.)