Minden balkáni országnak más konyhája van, és kivétel nélkül jó mindegyik. Bár vannak alapanyagok és ízpárosítások, amelyeket az összes balkáni országban kedvelnek és sokat használnak, érdemes rászánni az időt és egyesével ismerkedni az adott vidék különlegességeivel. A balkáni konyha remekeit pedig – egy utazás után vagy éppen az utazásra hangolódva – otthon is elkészíthetjük.

Forrás: Mindmegette
Balkáni konyha: hagyományos ételek és különleges receptek
A Balkán-félsziget Európa délkeleti részén fekszik, nevét a Bulgáriától Szerbiáig húzódó Balkán-hegységről kapta. A régió országai ma Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Észak-Macedónia és Montenegró, de szigorúan földrajzra alapozva ide kell sorolni Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország, sőt Olaszország bizonyos részeit is. Ugyanakkor amikor „a Balkánról” beszélnek az emberek, inkább történelmi-kulturális fogalomként használják a kifejezést, hétköznapi értelemben sokszor nem (csak) azokat az országokat soroljuk a Balkánhoz, amelyek valóban oda tartoznak.
A térség lakosságára gyakran mint színes, szenvedélyes, zajos társaságra utalnak, nem véletlenül – e jelzők pedig nemcsak a balkáni emberekre, de a balkáni konyhára is igazak.
A Balkán-térség konyháját mai napig meghatározza különböző kultúrák együttélése: hasonló alapanyagokat különböző népek másképpen használtak fel, de sokat tanultak egymástól az alapanyagok és a főzéstechnika terén is. Mivel a térség jelentős része több száz éven át az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt állt, főzési és étkezési szokásaikon erősen érződik a török hatás.
Alapanyagaiban a balkáni konyha sok húst használ, de finomak a zöldséges köreteik is. A tejtermékekről is érdemes szót ejteni: változatos ízvilágú és állagú tejtermékeket fogyasztanak, olyanokat is, amelyeket idehaza nem is ismerünk. Ilyen például a kajmak, ami állagában a túró és a vajkrém között áll. Ez egy sós, hosszan érlelt tejtermék, amelyet egykor a tej tartósításának igénye hívott életre a hegyi emberekben. Mivel a szerbeknél elterjedt étel, már a magyar határtól pár kilométerre is megkóstolhatjuk.