Negyed évszázada az internet még gyermekcipőben járt. A mobiltelefon-használat sem volt általános, a készülékeken nem lehetett még a bebarangolni világhálót. Szakmai információkhoz könyveken és szaklapokon keresztül jutottunk, legyen szó politológiáról, szociológiáról, jogtudományokról, gasztronómiáról vagy akár a borok világáról. És persze sokkal nagyobb jelentősége volt az előszóban kapott információnak, még akkor is, ha jelentős részük városi legendának bizonyult utólag. Akkoriban egy-egy baráti jótanács aranyat ért, ha éttermet, pubot vagy borkóstolóhelyszínt kellett választani.
Arra sajnos már nem emlékszem, hogy ki hívta fel a figyelmem a Magyar Borok Házára (MBH), talán Demeter Ervin, aki bevezetett a minőségi borok világába az ezredfordulón, eladdig ugyanis kora gyermekkoromtól kezdve kevés kivétellel átlagos vagy gyenge borokat ittam.
Minden esetre életre szóló élmény volt az első kalandozás a sajnos már rég megszűnt Szentháromság téri borszentélyben,
olyannyira, hogy a dátumot is pontosan fel tudom idézni. Családi, illetve baráti körben 2000 május elsején látogattuk meg ezt a műintézményt, mely önkiszolgáló rendszerben működött. 2000 forint befizetésének ellenében kaptunk egy hazavihető, gravírozott, az MBH emblémájával ékített kis poharat, egy tasak pogácsát és kezdődhetett a pincetúra. Minden borvidéknek külön kis beugrót biztosítottak, mindenütt akadt néhány remek nyitott bor, amit kedvünkre kóstolgathattunk.
Hosszú évekig rendszeresen visszajártunk, nemcsak a pince összes rejtett zugát felfedezni, hanem szervezett, ültetett kóstolókra is, melyek keretében a legjobbak mutatták be boraikat az MBH igazgatójának, Nyikos Istvánnak irodalmi felvezetése és vezénylete mellett. Ő, illetve az általa fémjelzett Bacchus Art Studio állt a Pünkösdi Bortúra mögött is. Egy szimbolikus összeg befizetésének ellenében országszerte mintegy száz pince várt a túrázókat három napon keresztül. A kétezres évek első évtizedében egyetlen alkalommal sem hagytuk ki a remek lehetőséget, 2010-től Csíksomlyó lett a célpontunk e jeles ünnepen. Hogy mikor maradt abba a bortúra, azt már nem tudnám megmondani, de amíg működött, nagy szerepe volt a magyar borturizmus fejlődésében.
Érthető, hogy mindezek után kellemes, nosztalgikus élmény volt Nyikos István megnyitóját hallgatni a Bacchus Art Studio által szervezett, a maga nemében egyedülálló, „Borgála 2025” elnevezésű mega-kóstolón a Kimpton BEM hotel nagytermében.
Ezúttal is egy irodalmi idézettel gazdagította mondanivalóját, amit Márai Sándortól kölcsönzött.