Messi mint az év magyar sportolója?

Idén az Év magyar edzője Shane Tusup lett, a dobogó harmadik fokán pedig Ambrós Martín végzett.

Gáll András
2013. 12. 24. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor boldogult Boskovics Jenő kollégánk 1958-ban megálmodta az Év sportolója szavazást, a légiós szót még csak Rejtő Jenő regényeiből ismertük. Idén viszont az Év magyar edzője bizonyos Shane Tusup lett innen, Los Angelesből, a dobogó harmadik fokán pedig egy Ambrós Martín nevű spanyol úr végzett a Kanári-szigetekről. Hogy is van ez? – kérdeztük a szavazást szervező Magyar Sportújságíró Szövetség elnökétől, Pajor-Gyulai Lászlótól.

– Nagyon jól – válaszolta kollégánk, az Nb1.hu futballportál főszerkesztője. – Shane abszolút megérdemelte az elismerést az idén két világbajnoki címet, összetett Világkupát és négy rövidpályás Eb-érmet, közte egy aranyat nyerő Hosszú Katinka edzőjeként, s Martín sikerét sem kérdőjelezhetjük meg, hiszen Európa legjobb női kézilabda-csapata, a Győri ETO szakvezetőjéről beszélünk.

No de egyikük amerikai, másikuk spanyol, az Év sportolója választás pedig Magyarországról szól. Csak azért kérdezem, mert nem minden érintett volt elégedett a szavazás eredményével.
– Ez igaz, de hazánkban fejtik ki – nagyon is áldásos – tevékenységüket, a magyar sportnak szereznek dicsőséget. Ez egy kicsit olyan, mint az adózás. Hiába vagy, mondjuk, venezuelai, ha Magyarországon élsz, itt van bejelentve a céged, itt folytatsz gazdasági tevékenységet, akkor itt is adózol.

Maradva a győri példánál: ha jövőre is a Győr nyeri a női kézilabda BL-t, és Eduarda Amorim kiugró teljesítményt nyújt, akkor elvileg lehet az év magyar sportolója?
– Minden további nélkül. Persze látni kell, hogy hazánkban nincs hagyománya annak, hogy csapatsportoló kapja az egyéni elismerést. De tovább sarkítva a szituációt, ha – mondjuk – lenne egy kiemelkedő futballklubunk, mint ahogy nincs, és megnyerné a Bajnokok Ligáját, és Lionel Messi ebben a klubban futballozna, s lehengerlő teljesítményt nyújtana, akkor akár ő is lehetne az Év magyar sportolója.

S ha közben Argentínával diadalmaskodna a 2014-es világbajnokságon, akkor a hazájában is elnyerné ugyanezt a címet?
– Akár. De ilyesmi, sajnos, csak a mesékben létezik.

Van egyáltalán szabályzata, hivatalosan lefektetett kritériumrendszere az Év sportolója választásnak?
– Nincs, és még csak azt sem állítom, hogy ez feltétlenül jól van így. Viszont tény, hogy eddig működött a dolog, még úgy is, hogy olykor érkeznek abszurd szavazatok, és azt is tudom, hogy nem születhet mindenki megelégedésére szolgáló végeredmény. Megfontolandó, hogy fel kellene állítani egy kritériumrendszert.

Mondana egy-két abszurd esetet?
– De csak név nélkül. Az egyik kollégánk 2007-ben az év szövetségi kapitányának jelölte Bozsik Pétert, pedig ő 2006 novemberében lemondott a labdarúgó-válogatott szakvezetői posztjáról. Az is számos alkalommal előfordul, hogy egyes vidéki újságírók a kisvárosuk, a községük csapatának az edzőjét vagy játékosát jelölik. Ezek a voksok megkérdőjelezik a választás komolyságát, de szerencsére idén is közel háromszázan szavaztak a hatszázas tagságunkból, s így a nagy számok törvénye alapján reális végeredmény születik. Bár igazán akkor lennék boldog, ha mindenki szavazna. Ma már pénzbe sem kerül, hiszen interneten is elvégezhető, s a kevésbé tájékozott kollégák kedvéért évről évre eljuttatjuk a tagságunkhoz a szóba jöhető jelöltek és eredményeik lajstromát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.