A végére szétestünk Ausztria ellen

Félidőben még négy góllal vezetett a Mocsai-csapat az osztrákok ellen, azonban a végén mégis a sógorok örülhettek.

Károly Gábor
2014. 01. 22. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel eldőlt az is, hogy nem kell számolgatnunk az esti Dánia–Izland mérkőzés kapcsán, hiszen az osztrákok elleni vereséggel már matematikai esélyünk sincs az ötödik helyért játszani: Magyarország a nyolcadik helyen zárt a dániai férfi kézilabda-Eb-n.

Az első játékrészben a védekezéssel még nem volt gond, azonban támadásban már az első 30 percben is akadtak problémák – a négygólos félidei előny ellenére. Végig két-három góllal vezetett a Mocsai-csapat, s csak a játékrész legvégén sikerült elhúzni néggyel.

A második félidőben viszont teljesen szétesett a Mocsai-csapat: sem támadásban, sem védekezésben nem tudott kiemelkedőt nyújtani, sőt! A játékrész elején két-három gól folyamatosan volt a két csapat között, azonban Ausztria kihasználta a kettős emberelőnyét s felzárkózott. Négy perc alatt négy gólt dolgoztak le a sógorok, majd a hajrában a győzelmet is kiharcolták maguknak.

Ausztria ezzel első pontjait szerezte az Európa-bajnokság középdöntőjében.

A mérkőzés tudósítása:

Vége!

60. perc: Újabb osztrák gól, Weber talált be. Már csak szépíteni tudunk a túloldalon. 24-25.

59. perc: Vadkerti emelt mellé. Osztrák időkérés, 32 másodperc maradt hátra...

58. perc: Mikler bravúrral védett, majd a túloldalon már Ilyés szépít! 23-24.

56. perc: Weber talált be a szélről. Kettővel égünk Ausztria ellen. 22-24.

54. perc: Már az osztrákok diktálnak, ismét náluk az előny egy újabb Szilágyi-góllal. 22-23.

53. perc: Santos góljával megint előnyben Ausztria, hetesből egyenlítünk, Császár vágta be. 22-22.

51. perc: Nagy Kornél az egyik, majd Santos a másik oldalon talált be. 21-21.

48. perc: Ismét előnyben az osztrákok, Ziura talált be. Szöllősi rögtön válaszolt. 20-20.

47. perc: Gulyás azonnal egyenlít a túloldalon. 19-19.

47. perc: Először vezet Ausztria. Santos lógott meg, könnyedén vágta be. 18-19.

45. perc: Schlinger egyenlít. 18-18. Nagyon messze került a nagyarányú magyar-győzelem...

43. perc: Ausztria kegyetlenül kihasználja az emberelőnyt, kettőt már be is vágtak, s már csak egyetlen góllal vezetünk, 18-17. Mocsai időt is kért.

42. perc: Az osztrákok ismét feljönnek három gólra, de nagyobb gond, hogy másfél percig kettős emberhátrányban vagyunk. 18-15.

41. perc: Újabb hetes, ezúttal Császár áll oda. Belövi. 18-14.

40. perc: Szilágyi Viktor távolról talált be. Óriási gól volt. Már ötnél jár. A túloldalon Iváncsik válaszolt rögtön. 17-14.

39. perc: Gulyás szélről tört be, s az osztrák kapus szeme közé zúzta a labdát. 16-13.

38. perc: Osztrák hetes, Weber bevágja. 15-13.

37. perc: Nyögvenyelős Zubai-góllal 15-12.

36. perc: Újabb leindítás, Wagesreiter szépít. 14-12.

35. perc: Eladott labda, Weber góljával kettőre feljött Ausztria, de Lékai rögtön visszaállította a közte hármat. 14-11.

35. perc: Nagy Kornél harcolt ki hetest, Iváncsik hibázik megint.

33. perc: Edelmüller szerezte a második játékrész első gólját, 13-10.

31. perc: Elkezdődött a második félidő. Iváncsik rögtön hetest lőhetett – ez volt a harmadik, amit kihagytunk, hatból három...

Vége az első félidőnek.

30. perc: Putics Barna góljával először vezetünk néggyel, 13-9.

29. perc: Szilágyi ismét betalált, már négynél jár. A túloldalon Mocsai azonnal válaszolt. 12-9.

28. perc: Szalafai harmadik góljával ismét hárommal vezetünk, 11-8.

27. perc: Weber hetesből hosszú gólcsendet tört meg, közelebb lépett Ausztria, 10-8.

22. perc: Újabb Schmid-gól és Iváncsik-hetes, 10-7.

21. perc: Osztrák-szépítés után Iváncsik talált be hetesből, közte három, 9-6.

19. perc: Szalafai második góljával 8-5.

44 százalékkal lövünk, az osztrákok 36-tal.

17. perc: Szalafai Gábor lépett meg a jobb szélen, 7-5 ide.

Időközben egy kisebb technikai probléma akadt a csarnokban: küzdenek az óra beállításával. Siker, újraindult a találkozó.

16. perc: 58-29 százalék a két kapus teljesítménye – Marinovic javára – a félidő derekán. Közben újabb hetest kaptunk, ráadásul osztrák kiállítás. Iváncsik bevarrta, 6-5.

14. perc: Emberelőnyben jutottunk heteshez, Császár azonban a második büntetőjét is elhibázza.

13. perc: Szilágyi nagy góllal egyenlített az osztrákoknak, 5-5.

11. perc: Gyors gólváltást követően 5-4. Mocsai távolról lőtt szép gólt.

7. perc: Santos szépített, majd Putics góljával ismét kettő a különbség. Császár kihagyott egy hetest. 4-2.

6. perc: Császár Gábor újabb góljával 3-1.

4. perc: Osztrák egyenlítés után egy Császár-góllal ismét vezetünk, 2-1.

2. perc: Hiába találtak be Ausztria, góljukat nem adták meg a játékvezetők, nem úgy a másik oldalon: Iváncsik Gergő góljával előny a magyaroknál, 1-0.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, az osztrákok vezethetik az első támadást.

Szólnak a himnuszok, hamarosan kezdődik a találkozó.

Az M1 közvetítéséből kiderült, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség időközben duplájára emelte a játékosok prémiumát.

A világbajnoki címvédő spanyol válogatott 33–22-re nyert a macedón csapat ellen a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű középdöntős csoportjának szerdai zárófordulójában, ezzel bejutott a legjobb négy közé. Mindez azt is jelenti, hogy Mocsai Lajos csapata a legrosszabb esetben is a nyolcadik helyen végez, azaz teljesítette a szövetség által előzetesen kitűzött célt. (MTI)

Azok után, hogy a Dánia ellen tűrhető játékkal elveszített mérkőzés volt Mocsai Lajos szerint a magyar kéziválogatott fizikai mélypontja, most azonnal a csúcson kell folytatniuk fiúknak Ausztria ellen.

Mint ismert, a dániai kontinenstorna csoportmérkőzései után az Izlanddal szembeni döntetlennel 1 pontot hoztunk magunkkal Herningbe a középdöntőbe, biztos volt tehát, ha a papírformát beváltva Izland is ugyanazokat az eredményeket játssza, mint Magyarország – az erős Dánia és a papíron gyengébb Macedónia és Ausztria ellen –, a gólkülönbség dönt. (CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT.)

Az utolsó forduló előtt márpedig úgy állunk, hogy Izland gólkülönbsége 8-cal jobb a miénknél, ráadásul két zsákkal több gólt lőttek, tehát a gyakorlatban 9 gólt kell behoznunk.

Azért ne vegyük annyira evidensnek, hogy a Dánia-Izland tuti „egyes”, a magyar-osztrák szintúgy. A házigazda ugyanis mindentől függetlenül már csoportgyőztesként Eb-elődöntős, tét nélkül fogadja tehát a csoportban 3 közé, a végelszámoláskor az 5. helyre vágyó Izlandot. A mi ellenfelünk pedig, akármennyire is jegyzetlen a nemzetközi mezőnyben, iszonyúan megszorongatta a minket péppé verő Spanyolországot, és biztosan nem akar normális győzelem nélkül távozni az Európa-bajnokságról. (A csehek elleni 30-20-as csoportmeccsre talán már ők maguk sem emlékeznek.)

És akkor beszéljünk egy kicsit erről a fizikai mélypontról.

A Norvégia ellen parádézó Lékai Máté vírusos betegséggel viaskodik a napokban, klasszisteljesítményre is képes átlövőnk, Ancsin Gábor pedig térdsérülése miatt pihenőre kényszerül, őt a balatonfüredi Zdolik Bence fogja helyettesíteni most. Ancsin időben nagyobb szerepeltetését tehát hiába követelte igen fura módon az interneten az Eb elejétől a végéig harcképtelen Nagy László.

A békesség kedvéért a hazai szövetség által Mocsai Lajostól kért teljesítmény megvan, a 18.15-kor kezdődő találkozó – az este 20.30-kor kezdődő Izland-Dániával együtt – arról dönt, hogy túlteljesítjük-e a várakozásokat, és játszhatunk-e még pénteken az 5. helyért, a szintén esti horvát-lengyel vesztesével, döntetlen esetén Lengyelországgal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.