Magyar-dán: szép csöndben betakart minket a világ legjobbja

Tudtuk, hogy ez lesz, így nem vagyunk csalódottak: Dánia 4 góllal jobbnak bizonyult Magyarországnál az Eb-középdöntőn.

2014. 01. 20. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kezdésnél befagyott a magyar válogatott játéka, úgy indultunk, mint Macedónia ellenünk, kihagyott hetessel. Dánia gyorsan el is szaladt 4-1-re a színültig telt csarnokban (14 ezren buzdítják az Eb-házigazdát). 6-6-nál utolértük őket, de Ancsin Gábor támadásban (3 gólos, de csak 38 százalékos hatékonyságú), Tatai Péter (36 százalék) pedig a kapuban volt hullámzó, így nem tudott állandósulni a magyar versenyképesség. Az jól látszott, hogy az első félidőben csak 2 gólos Mikkel Hansen pihenéseinél kicsit összeszedettebbeknek tűnünk mind elöl, mind hátul, és ha a bejátszásokkor kicsit jobban figyeltünk volna, egy szoros meccs is összejöhetett volna ebből. A félidőben 14-11 volt oda.

A fordulás után azonban ott kezdődött minden, ahol abbamaradt pár perccel korábban. Állandósítottak Hansenék egy bizonyos különbséget, ami hol 4 gól volt, hol 5, ráadásul a második játékrészben Ilyés Ferenc össze is hozott egy piros lapot.

Három perccel a vége előtt felosontunk mínusz kettőre, de a házigazda középen úszva észrevette a surranópályát, így az utolsó másodpercben a második félidőben villogó Mortensen révén visszahizlalták a különbséget 4-re, 28-24 a végeredmény.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez magyar oldalról egy bekalkulált vereség volt, mindössze egy kis különbségű kudarccal akartuk megúszni a világ mostani legjobbja ellen, ami sikerült is. Az igazi versenynap a szerdai lesz, amikor is a spanyoloktól ma egyetlen góllal kikapó Ausztria lesz az ellenfél.

És akkor most elmondjuk, hogy néz ki az utolsó forduló előtti matek: a csoport negyedik helyén állunk (ami rendben van az előzetes várakozásokhoz képest), de még előrébb is léphetünk, ha Izland kikap szerda este Dániától, és mi nyerünk Ausztria ellen, de ez még nem elég, hisz 8 gól különbség még van Izland javára a harmadik helyért lévő küzdelemben. Ha tehát például Izland 2 góllal kikap, nekünk 7 góllal kell nyernünk, mert kevesebb gólos mérkőzéseket játszottunk eddig. (Itt láthatja a táblázatot részletesen.) Helyosztót csak a legjobb hat csapat játszik, ezért tét az is, hogy szerdán véget ér-e az Eb számunkra a 8 közt, vagy meccselünk-e az ötödik helyért. Az osztrákok ellen szerda 18.15-kor lép parkettre a Mocsai-csapat.

Kicsit csöndben mondjuk, hogy Dánia számára tét nélküli a záró középdöntős meccs.

És hogy miért nem emberek a dánok? Hallgassa meg a Meztelen Diplomaták dalát cikkünk alján!

II. FÉLIDŐ

60. perc: Megint három közte (24-27), ha valaki reménykedett volna. Reális. Iváncsik a végén belelő egy hetest Landin hasába. Mortensen pedig egy másodperccel a vége előtt bekínaiz szélről egy álompasszt... 24-28 a vége.

59. perc: Már csak kettő! Mocsai Tamás guggolásból! 24-26

58. perc: Ritka sportszerűtlen ez a Mikkel Hansen... Vadkerti indulna el, de elhúzza Hansen a mi szélsőnk lábát, a földön fekve. Még ki sem állítják...

57. perc: Green kivédi Mocsai ziccerét,aztán viszont Lékai kíméletlen (23-26), rég volt ilyen kicsi a különbség.

56. perc: Mikkel Hansen révén elvesztik a dánok, hatottak Mocsai szavai. Fia, Tamás elöl nagyon próbálkozik. A kapitány most maga kér időt, hogy befejezze iménti gondolatait.

55. perc: Nocsak! Időt kérnek a dánok, Wilbek kapitány lehet, hogy szusszant egyet a csapaton. Mocsai azt kéri, adjuk fel a széleket, és Hansenre figyeljünk.

54. perc: Szépen támadunk, de Green, a cserekapus sem gyenge ám.

53. perc: Mogensen addig örült, míg összerakott egy hetest hátul, Iváncsik jön, a háromból háromra rátesz még egyet. 22-26, így Mikkel Hansen felfüggeszti a pihenést, beáll.

52. perc: Mogensen keresztbe szalad a fal előtt, és belövi földről (21-26).

51. perc: A közönség nem örül, hisz mi támadhatunk. Mocsai Tamás bele a blokkba.

50. perc: Ancsin Gábor minden erejét összeszedve bezúzza, majd megsérül (21-25), aztán Mikler véd.

49. perc: Feljöhetnénk három gólra, Császár Gábor azonban trükkel csak kapufáig jut. Mogensen viszont gólig, megint öt közte (20-25).

48. perc: Szöllősi harcol ki hetest, Iváncsik Gergő lövi be (20-24).

47. perc: Gulyás szemfüles egy lepattanónál. 19-23. Hansen Miklert is felavatja egy átejtőssel (19-24). Mocsai Lajos időt kér, nem tudunk mit kezdeni a 4-5 gólos különbséggel.

46. perc: Császárnak ütnek oda lövés közben.

45. perc: Landint elküldi a másik sarokra Császár (18-22). Hansen leül pihenni, de egy hetesig így is eljutnak (18-23).

44. perc: Lékai-betörés (17-21), azonnali válasz (17-22) Hansentől.

43. perc: Lékai Máté ellen belemenésért ítélnek. Mortensen pedig csavar a balszélről, 16-21.

42. perc: Mikler védésével indul a mérkőzés utolsó harmada. Mocsai Tamás emberhátrányban, lábra belövi!!! (16-20)

41. perc: Eldobja magát egy labdát szerző dán, a kavarodás végén Ilyés Ferencet végleg kiállítják, szándékos ütésért elvileg. Már csak ez kellett...

40. perc: Reklamálunk, Mortensent nem zavarja, belövi (15-20). Magyar kapuscsere. Mikler Roland bent, Tatai pihen. Elöl Lékai fölé jobb átlövőből...

39. perc: Lékai Máté!!! (15-19) Aztán Schuchot lökik be a hatoson belülre, a szlovén bírók pedig visszaadják a labdát a dánoknak.

38. perc: Mikkel Hansen tízről... amikor épp visszajönne Ilyés (14-19).

37. perc: Nagy Kornél próbál betörni, a többiek is járatnák a labdát... emberhátrányban nehéz. A passzív előtti utolsó pillanatban Gulyás centerből gólt szerez (14-18)!

36. perc: Christiansen, 13-18.

35. perc: Mikkel Hansenhez egy picit hozzáér Ilyés, két perc...

34. perc: Lövünk egy gólt, de lépés miatt nem adják meg. Aztán Mocsai indul el egy labdával, de bátortalan és céltalan kísérlete az első és egyetlen szembejövőben elakad.

33. perc: Mogensen (12-16). Ennyit ért az emberelőnyünk. Iváncsik keveredik a beálló helyére (13-16), de még mielőtt ünnepelni kezdtünk kapunk egyet... (13-17)

32. perc: Emberhátrányban Mikkel Hansen cselezgetés végén gólt lő (12-15). Mocsai Zubainak játszik be szépen, tiszta helyzet, Landin véd.

31. perc: Elindult a játék, a bíró a zsűriasztalnál kóricál... A nézők mexikói hullámzással szórakoztatják magukat. Nagy Kornél provokál ki egy 2 percet érő szabálytalanságot! Lehetőség! Iváncsik harmadik találata!!! 12-14

I. FÉLIDŐ

30. perc: Iváncsiknak pattan rossz helyre a labda. A félidő végén majdnem esik még egy igazi Lékai-gól, de mínusz hárommal megyünk pihenni.

29. perc: Kiválóan kontrollálják a dánok a játék minden pillanatát. Ez a helyzet... Tatai Péter hárításai nélkül már sehol sem lennénk.

28. perc: Mocsai Tamás betol egy dánt egy lövőcsellel, belül védekezésért magyar hetes! Iváncsik Gergő, 11-14.

27. perc: Mikkel Hansen adja Knudsennek, aki góllövés közben megsérül (10-14). Knudsen nevét skandálja 14 ezer dán.

26. perc: Lindberg teszi közé a hármat (10-13).

25. perc: Kettő oda, Christiansen (10-12). Lékai a pályán, fölé dob egyet.

24. perc: Ancsin nagyon kicentizi, Landin kivédi. Aztán hiába szerzünk labdát, Schuch Timuzsin hibáz lövőhelyzetben.

23. perc: A harmadikat is. Sok a pontatlan passzunk, főként beállósba. Tatai megint véd 1 vs 1-ben!!!

22. perc: Egymás után két támadást is elpackázunk. A dánok türelmesebbek, ez kétségtelen. De Tatai Péter kezd belejönni.

21. perc: Mogensen másodjára is átveri Tatai Pétert, aki mielőtt fog egy ziccert, kap egy gólt is. 10-11

20. perc: Christiansen emberhátrányból (9-10), Szöllősi egalizál (10-10).

19. perc: Elbaltázzuk az első emberelőnyös támadást, Mikkel Hansen kipihente magát, és dob egy kapufát. Szalafai pedig egy egyenlítőgólt (9-9).

18. perc: Mikkel Hansen ül a padon, tanácstalanok is a dánok... Szalafait löki Eggert, két perc emberelőny!

17. perc: Szenvedünk, de támadunk... Putics végül betalál (8-9).

16. perc: Eggert ejti át Tatait (7-8), majd ugyanő Ancsin elrontott lövése után indulásból lő még egyet. Mocsai Lajos kér most időt, üvöltve indokolván, hogy ki kell fújnunk magunkat (7-9).

15. perc: Spellerberg egyenlít, 7-7.

14. perc: Zubai lépett ki ziccerben, Landin kapufára rúgja a próbálkozást. A betyárját! De Ancsin harmadik gólja után már vezetünk is (7-6), Tatai pedig megint hatalmasat véd, dán időkérés, Wilbek üvölt. Mocsai taktikai utasítása: a szélsők jöjjenek beljebb, segítve a középjátékot.

13. perc: Tatai kispárgázza Hansen borzalmasan erős átlövését. Bravó!

12. perc: Ancsin elaltat mindenkit, 5-6. Aztán Tatai fog egy átlövést, indulunk, Császár Gábor egyenlít! 6-6

11. perc: Mikkel Hansen talpról. 4-6

10. perc: ÜTKÖZZÜNK! Mocsai üvölti be a pályára, mire azonnal labdát szerzünk, Gulyás indulása után pedig már 3-4! De még mielőtt örülhetnénk, kapunk egyet (3-5), de Ancsinról is lemaradnak. (4-5)

9. perc: Most Császár harcol ki büntetőt Iváncsik Gergőnek, aki láb alatt belövi a második magyar gólt. Végre (2-4).

8. perc: Mikkel Hansen túl erős passzal bünteti társát, miénk!

7. perc: Tatai Péter ziccert fog, de dán kollégája is.

6. perc: Már 4-1 oda... Sondergaard.

5. perc: Gulyás lövése még kijön, az ismétlésnél az erőszakos Zubai viszont kiharcol egy hetest Császárnak, aki azonban a kapufára durrant.

4. perc: Ancsin (1-2), majd Hansen (1-3).

3. perc: Eltotojázták a dánok, mi meg elkapkodjuk... Aztán követhetetlen dán akció végén 0-2.

2. perc: Putics átlövéssel próbálkozik. Hatástalan.

1. perc: Vezet Dánia (0-1), Mögensen tört be.

20.30: Kapusuk, Landin Jacobsen 40 százalékkal védett Spanyolország ellen, ez durva.

20.28: Kissé elhalványult a dán himnusz kísérete, reméljük, a játékuk is el fog majd... a magyar Himnusz a torna korábbi szakaszában megismert sport-Himnusz, ezt azért kell hangsúlyoznunk, mert Macedónia ellen egy egészen ismeretlen kiadást játszottak le...

20.26: 14 ezren vannak a herningi csarnokban, ez természetesen telt ház, a hazai csapat tiszteletére.

20.22: Ulrik Wilbek gárdája papíron még akkor is elődöntős lehet, ha kikap tőlünk vagy döntetlen lesz a vége. A játékosok átlagos testmagassága (1,99 m) egy picivel nagyobb a miénknél. A spanyolok elleni győzelemből Mikkel Hansen, Kasper Sondergaard és Michael Knudsen vette ki leginkább a részét.

20.20: Közvetlenül a dán-magyar előtt lett vége az Ausztria-Spanyolország mérkőzésnek, ahol azt várta mindenkit, a világ egyik legjobbja lelépi a középdöntős mezőny leggyengébbnek mondható csapatát. Nem így történt, Ausztria csak egyetlen góllal maradt alul Aguinagaldéékal szemben (28-27). A délutáni találkozón Izland izzadt meg Macedónia ellen, 29-27 lett a vége.

ELŐZMÉNYEK

Végül is a Meztelen Diplomatáknak (ez egy együttes) igaza van: nem emberek ezek a dánok. Már ha az a mércéje az emberségnek, hogy „velünk, emberekkel” egy szinten lévő lényekről van-e szó. Mert a kézilabdázó dán férfiak esetében nyugodtan mondhatjuk, a nálunk legkirályabb kézilabdázók nem „rúgnak” labdába Dánia ellen.

Legalábbis Mocsai Lajos válogatottjának ez nincs előírva, és lehet, talán éppen ezért lesz egy parányi esélyünk is este 20.30-tól a herningi Eb-középdöntőn. A parányi múltidézésbe belefér, hogy megemlítsük, a nyolcba kerülés követelményének gyakorlatilag már meg is feleltek Császár Gáborék a csoporttovábbjutás után Macedónia legyőzésével, ez volt ugyanis a kulcsa annak, hogy a középdöntős csoport első négy helyének valamelyikére ragasszuk magunkat. Ennél csak akkor kerülhetünk előrébb, ha gólkülönbségünk Izlandé fölé javul a hétfői és a szerdai kör után, illetve Izland valahol botlik, ahol mi nem (Macedónia ellen majdnem sikerült neki a baki).

„Minden világversenyen bekövetkezik egy holtpont a játékosok fizikai állapotában, úgy érezzük, ez most jött el. Éppen ezért vasárnap a taktikai elemzés mellett a regenerációé (volt – a szerk.) a főszerep, a csapat a videózáson túl konditermi edzésen vesz részt. Mivel hétfőn későn, este fél kilenckor lépünk pályára, délelőtt majd intenzív taktikai edzést tartok a csapatnak, aztán nekiugrunk a dánoknak. Nagyon komoly eredmény, hogy a csoportküzdelmekből egy pontot tudott magával vinni a középdöntőbe a gárda, majd szombaton rendkívül könnyedén nyert a macedónok ellen. Ahhoz, hogy a legjobb hat közé kerüljünk, további pontra, pontokra van szükségünk a hátralévő két mérkőzésen. Már most látszik, hogy rendkívül jó eséllyel pályázunk a legjobb nyolc közé kerülésre, azaz megőrizhetjük helyünket a kontinens legjobbjai között. Ez rendkívül örvendetes, azon dolgozunk, hogy amennyire csak lehet, még előrébb lépjünk”.

A dánok európai minőségéről mindent elmond, hogy 2002 óta egy kivételével minden Eb-n dobogóra álltak, 2008-ban és tavalyelőtt pedig ők lettek a bajnokok, így tökéletesen megérdemelten rendezik idén ők történetük első kontinenstornáját. Mellesleg 2011 után 2013-ban vb-döntőt is játszottak. És a jelen? Az A csoportot százszázalékos teljesítménnyel, +16-os gólkülönbséggel zárták az élen, a középdöntő első fordulójában pedig 3 gól különbségű győzelemmel vágtak vissza a tavalyi vb-döntős vereségért a minket az Eb-nyitányon csúnyán eltángáló Spanyolországnak.

A magyar válogatott eddigi, a várakozásoknak körülbelül megfelelő szereplését ITT idézheti fel a Kedves Olvasó, a 20.30-kor kezdődő találkozóra pedig mindenképpen kattintson vissza erre a cikkre!

Ja, még ne menjen el, hallgassa meg, a Meztelen Diplomaták szerint mik a dánok, ha nem emberek!

(Dánoknak dánul!!!)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.