Vérfagyasztó izgalmak, magyar továbbjutás

Félelmetes norvég hajrával és magyar emberhátrányban fejeződött be a továbbjutást hozó kulcsmeccs.

2014. 01. 16. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi parázs meccs volt... Tudtuk, hogy a döntetlen nekünk lesz jó, mégis az utolsó pillanatig győzelemre játszott a mai napon Lékai Máté által vezérelt férfi kézilabda-válogatott. A lelátókon végig szurkoló 4 ezer norvég által keltett hangulattal sem a játékvezetők, sem a magyar legények nem foglalkoztak, folyamatosan tartották az egy-két lépés távolságot a minden követ megmozgató északiakkal szemben.

Az első félidő derekán a csapatra köszöntő hullámvölgyet a játékrész hajrájára hagyta maga mögött a mezőnyben parányinak számító Lékai Máté csipkedte alakulat, a Celje játékosa meg valószínűleg meglőtte a torna gólját, egész pályáról talált be az amúgy parádézó, majdnem 50 százalékkal védő Ole Ereviknek.

A második félidőben már szinte másodpercenként cserélt Mocsai, de a fogaskerekek nem csikorogtak, köszönhetően annak is, hogy Kjellingék sosem tudták átlépni saját árnyékukat, amikor már csak 1 góllal vezettünk. Lékai mellett Szöllősi volt nagyon elemében még, akinek minden kísérletéből gól született (4/4), és a második 30 percre Mikler Roland produkciója is sokat javult. Az utolsó két percre Zubai Szabolcsot mindazonáltal kiküldték a játékvezetők (jól fújták a meccset amúgy), aminek köszönhetően a döntetlenig el is jutottak a svéd Robert Hedin fiai. De hát, mint azt előre tudtuk, a 26-26 nekünk volt megfelelő a továbbjutás szempontjából, így Mocsai Lajos fiai mennek tovább, és játszanak még 3 mérkőzést, Dániával, Macedóniával és Ausztriával. Egy pontot viszünk magunkkal a középdöntőbe, a másik ágról Ausztria 0-t, Macedónia 2-t, Dánia pedig 4-et. (Spanyolországnak 4, Izlandnak 1 pontja lesz, jó helyzetben vagyunk, összejöhet a 8 közé jutás céljának teljesülése.) Magyarország Macedónia ellen kezdi majd szombaton a középdöntős küzdelmeket.

II. félidő

60. perc: A meccs leghosszabb perce kezdődik. Lékait külön őrzik. Bejátszással próbálkozunk. Sikertelen. 40 másodperccel a vége előtt időt kér Hedin. A norvégok lehozzák a kapust. 26-26... Támadhatunk emberhátrányban a végén. Mocsai időt kér. Azt kéri, amit mindenki tud: könnyelmű bejátszás ne legyen! VÉGE! ELJÁTSZOGATTUNK A VÉGÉIG! 26-26, továbbjutás. Jöhet a középdöntő. Huhhh...

59. perc: Zubai is hozzáteszi a magáét, 26-24. Zubait aztán kiküldik a bírók, megkapják az esélyt a norvégok az egyenlítésre, igaz, az nekünk lenne jó még így is. Lökkebö be is talál. (26-25)

58. perc: Kjelling sorvasztja egyre a norvég hátrányt (25-24).

57. perc: Elpassziváltunk egy támadást.

56. perc: Kijjebb tolták a védekezést a norvégok, a bejátszásunk pedig pontatlan. MIT VÉD MIKLER!?!

55. perc: 1-1 lett az emberelőnyünk mérlege. Kivédekezünk egy elbaltázott norvég támadást, Mocsai Lajos, hogy fújjanak egyet a srácok, időt kér.

54. perc: Ancsin Gábor betörése után Császár állítja vissza a kettőt hetesből (25-23).

53. perc: Ancsin emberrel a nyakán lő gólt, és emberelőny is! Így a legjobb! (24-22). Kjelling esés közben, szép volt... (24-23)

52. perc: Egymásután kétszer is eladjuk a labdát, nagyon lankad a figyelem nálunk is (23-22).

51. perc: Eladják a labdát a norvégok, ennyit ért az időkérésük. Furcsa...

50. perc: Szöllősi 4/4!!! 23-21!!! Norvég időkérés.

49. perc: Ancsin 10 méterről durálja neki magát, sikertelen.

48. perc: Kjelling guggolásból tüzel. 22-21

47. perc: Iszonyúan sűrűn cserél Mocsai, mindenki hullafáradt. Szöllősi viszont harmadik kísérletéből a harmadik gólját lövi. A legjobbkor. 22-20

46. perc: Visszajöttek a meccsbe, Lékai és Ancsin újra fent, de fáradtak. Kjelling 21-20-ra alakítja az állást.

45. perc: De mire kimondjuk, Tönnesen betalál (20-18), Császár válaszol (21-18). Sagosen is lő egy szépet... (21-19)

44. perc: 8 perc alatt 1 gólt találtak a norvégok. Nagyon feljavultunk hátul.

43. perc: Tvedten balról 20-17 Mocsai cserél párat, Putics újra fent.

42. perc: LÉKAIIIIIII 20-16!!!

41. perc: Gulyás messziről próbálkozik, hárít a kapus, Zubai ismétlése nem nyerő.

40. perc: Lékai megint vakon passzol Zubainak, aki kapussal együtt dobja be a 19. találatunkat. (19-16)

39. perc: Újra kapkodás oda-vissza...

38. perc: Lékai újra távolról! Hát ez hihetetlen! 18-16 Aztán Mikler tapsol a védelemnek, közös munka az újabb hárítás. Nagyon egységesnek tűnik a gárda.

37. perc: 38 százalékra javítja magát Mikler. Megússzuk az emberhátrányt, Lékai és Császár együtt a pályán, mozgékony formáció.

36. perc: Lökkebö egyre fogyasztja az előnyünket egy csavart góllal, Schuch Timuzsint pedig kiállítják. 17-16

35. perc: Gyűrik egymást a felek. Mikler elkezdett parádézni...

34. perc: Mikler visszajön, támadásban Zubait elütötték, de nincs ítélet, szerencse, hogy kapusunk a helyén volt. Kapkodás mindkét kapu előtt.

33. perc: Mikler megint véd, de előtte belül védekeznek. Tatai Péter áll a hetes elé. 17-15...

32. perc: Hosszasan labdáznak a norvégok, majd Mikler mutat be védést, a fordulás után pedig Iváncsik Gergő dob kapura, ami végül bevánszorog. A fehér mezesek kapusa, Erevik azonban megsérül, annyira igyekezik menteni. (17-14)

31. perc: Az exveszprémi Myrhol góljával kezdődik a második félidő (16-14).

Ugyanúgy kezdtük a találkozót, mint az Izland ellenit, majd a játékrész derekán beragadtunk, és 8-5-ös magyar vezetés után átvette az irányítást Norvégia, elsősorban kapusuk, Ole Erevik remekelt, illetve produkált jobban, mint Mikler Roland. Aztán jött Lékai Máté, és vállára vette a társakat (mondjuk ki: a válogatott második sorát), egymás után szórta a szebbnél szebb gólokat, az utolsóval pedig sajnálatra méltóvá tette a félidő végét: egész pályás bombagóllal sokkolta Robert Hedin tanítványait. Mindjárt jön a folytatás, 16-13-ról.

I. félidő

30. perc: Sokáig nem jutottak lövőhelyzethez Kjellingék, egy kis kakaskodás is belefér még... AZTÁN EGY ÉVTIZEDES ÓRIÁSGÓL! Lékai egész pályáról dobott gólt a kapus fölött. 16-13 a félidőben. Hát ez a gól... kár, hogy vége.

29. perc: Norvég kapufával indul a félidő hajrája, Szöllősiék pedig megint előadják ugyanazt a beejtős, bejátszós trükköt! 15-13 A norvégok svéd trénere időt kér, teljes a zavar.

28. perc: Szöllősi egy szellemes támadás végén, megint vezetünk! 14-13

27. perc: Egy norvég hetesgól után Lékai megint. Megállíthatatlan. 13-13

25. perc: Őrült rohanás, Lékai javára. Vállára vette a csapatot. 12-12

24. perc: Lékai villan megint! 11-12

23. perc: Lékai leheletfinoman (10-11), de gyorsan válaszolnak. Miklernek most nincs extrája... 10-12

22. perc: Vadkerti bal egyes pozícióból, végre... 9-10 Szöllősit két percre kiállítják, Reinkind visszateszi a kétgólos különbséget (9-11).

21. perc: Kjelling, és már kettővel mennek (8-10).

20. perc: Mocsai Tamás a pályán, Lékai Máté lövése a blokkban.

19. perc: Emberhátrányba kerülünk, Ancsin a levegőben lök, átveszi a vezetést Norvégia (8-9).

18. perc: Ancsin távolról próbálkozik, Erevik megint véd.

17. perc: Még eggyel közelebb jönnek (8-7), majd miután Császár tanácstalanságában Erevikbe lövi a labdát, ki is egyenlítenek (8-8). Mocsai időt kér, jön Putics Barna. Mikler kapusteljesítménye 33 százalékos.

16. perc: Az űrből lőnek kapufát, Mikler hátáról viszont bepattan. 8-6 102 km/h-s lövés volt.

15. perc: Hetes, Császár lövi, háromból három! 8-5!

14. perc: Ole Erevik nevét egy életre megjegyezzük. Ő ugye a norvég kapus... fel is jönnek kettőre (7-5).

13. perc: A norvég kapus remekel, Zubai találja telibe. Aztán Ancsinék zavarják össze a védelmet mégis, három a különbség! 7-4

12. perc: Ritkán látható bénázás, a norvégok egy labdaszerzés után kiviszik a labdát a vonalon kívülre. Ancsin ezt követően hetest harcol ki, belül védekeznek vele szemben. Császár az ítélet-végrehajtó. 6-4

11. perc: Reinkind bivalyerővel, miután helyet csinálnak neki. 5-4

10. perc: Leolvassák Nagy Kornél szándékát egy átlövésnél... Jók a kapusok.

9. perc: Gyors gólcsere, 5-3 Császár találata után.

8. perc: Gyors labdakihozatal, Császár vakon centerez Zubaihoz, aki bevágja. 4-2. Mikler véd egy hetest!!! Lökkebö hibázott.

7. perc: Ancsin elemében van, fölé lövi, de ütik a kezét, marad nálunk, de rontunk aztán.

6. perc: Kjelling... 3-2

5. perc: Első gólunkat kapjuk. 2-1. Ancsin Gábor válaszol átlövésből: 3-1

4. perc: Mikler Roland ráül a labdára, indulunk, Nagy Kornél hibáz.

3. perc: Mikler véd, elöl Zubai hetest harcol ki, Császár belövi. 2-0

2. perc: Reinkind lövése a kapufáról jön ki. Aztán Nagy Kornél szabadul el, 1-0 ide!

1. perc: Zöldben játszunk, Zubai csókolta meg a labdát. Császár Gábor irányít, az első lövésünk elakad a kapusban.

Az Erkel-társaság által megfabrikált sport-Himnuszt játszották le a találkozó előtt, szinte telt ház Aarhusban.

Előzmények

A Mocsai-válogatott elfelejthet mindent, ami eddig vele Dániában történt, kezdve a spanyoloktól elszenvedett kiábrándító vereséggel, folytatva az Izland elleni férfias pontszerzéssel, befejezve Mocsai Lajos állandósult idegességével.

Most kell férfinak lenni és nem kikapni Norvégiától a kontinenstorna utolsó csoportmeccsén. A képlet egyszerű: ha a norvégok 4-5 ezer szurkolójukat tovább boldogíthatják az Eb-n, ha döntetlen vagy magyar győzelem van, az Izland ellen szerzett 1 ponttal a hónunk alatt mi masírozunk tovább a középdöntőbe.

S a kapitány hogyan vélekedik a találkozó előtt? Elöljáróban férfiasnak és kockázatosnak titulálta a csatát – de részletek ITT.

A közönség és az egyéb körülmények nyomásának reméljük, nem enged majd a játékvezetés – nem mi magyarázkodunk előre, Mocsai Lajos jelezte, hogy a rendezőség nem biztos, hogy olyan könnyű szívvel lemond a továbbiakban 4-5 ezer norvég „fogyasztóról”... –, az a helyzeti előnyük a norvégoknak már úgyis megvan, hogy két játékosuk, Ola Erevik kapus és Havard Tvedten jobbszélső otthon van ebben a csarnokban, nem is beszélve arról, hogy BL-résztvevő is. (A többi norvég is dán, német, spanyol vagy francia bajnokságban szerepel.) Nyugtasson azért minket egy picit, hogy Izlandtól rendesen kikaptak, és Spanyolországot is csak megszorongatni tudták.

Apropó, Izland, Spanyolország! E két nagyágyú igazi remek, éles meccset játszott egymással csütörtök este 6-kor, és az ötgólos spanyol siker megtévesztő, az utolsó percig 1-2 gólos különbség volt a két, már továbbjutott gárda közt.

Tehát 20.15-kor kezdünk! Tartson velünk – percről percre!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.