Manning harca a védelem és a fagy ellen

Ma feszül egymásnak a Denver Broncos és a Seattle Seahawks az NFL nagydöntőjében, a Super Bowlon.

Moncz Attila
2014. 02. 02. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban bekészítenek 5 millió kilogramm chipset, megsütnek 27 millió pizzát, illetve 1,25 milliárd csirkeszárnyat, megnézik, milyen félperces reklámokért fizettek a nagyobb cégek 4,5 millió dollárt, aztán vasárnap éjjel megint összehozzák az év legnézettebb amerikai közvetítését. Minden területet figyelembe véve, természetesen, hiszen ma már a Super Bowl nem egy egyszerű sportesemény, nem csupán az NFL nagydöntője, hanem sokkal több annál. Show, egynapos életforma, önálló márka – és még ki tudja, mi.

Az idén a sportszakmai részért a Denver Broncos és a Seattle Seahawks lesz a felelős, ők „tehetnek” arról, hogy az elmúlt 20 évben most jön össze másodszor a két főcsoportgyőztes csatája a Super Bowlon. A Denver is, a Seattle is 13 győzelemmel és 3 vereséggel került a playoffba, ott mindketten két meccset nyertek meg otthon, így vívták ki a jogot a New York-i „megfagyásra”.

Három olyan szurkolóról is tudunk, aki eddig az összes Super Bowlt a helyszínen látta, és helyi idő szerint vasárnap délután is ott lesz a MetLife Stadiumben. A sorozatuk 1967. január 15-én kezdődött, amikor a Green Bay Packers 35–10-re verte meg a Kansas City Chiefst a Los Angeles Memorial Coliseumban.

 

Larry Jacobson az első Super Bowlján egy lányt akart lenyűgözni (100 dollárnál is kevesebbet tett ki az összköltsége – az idén 500 dollár a legolcsóbb belépő), a mostani feleségével azonban a 11. nagydöntőn járt először.

 

Donald Crisman az első három Super Bowlra ingyenjegyet kapott, és úgy érezte, olyan, mintha a baseball World Seriesen járna, így aztán folytatta a sorozatot.

 

Tom Henschel egy chicagói légitársaságnál dolgozott, aktív éjszakai életet élt, jól ismert több Chicago Bears-játékost, akik az első néhány döntőre jegyet szereztek neki, később aztán hősünk már maga intézte a beszerzést.

Bizony, a lassan öt évtizede tartó Super Bowl-érában először rendezik a „Nagy Alma” vonzáskörzetében (a pontos helyszín East Rutherford, itt van a MetLife Stadium) a nagydöntőt, és szintén premier ebben a korszakban, hogy szabadtéren lesz házigazda olyan település, ahol februárban „repkednek” a mínuszok.

Az utóbbi időben a beharangozók többségében szerepet kapott az időjárás is, előkerültek több mint 100 éves kalendáriumok, amelyek hóvihart jósoltak vasárnapra, erre jött kontrának, hogy a térségben február elején +5 fok az átlaghőmérséklet – most éppen az tűnik biztosnak, hogy hideg lesz, de legalább a hóvihart sikerül megúszni. Mondjuk, az amerikai futball életében egyik sem lenne szokatlan, a Super Bowl előtti korszakban volt már nagydöntő többcentis hóban (például 1949-ben a Philadelphia Eagles–Chicago Cardinals ütközet) és kemény hidegben is (1962. december 30-án a Green Bay Packers–New York Giants csata).

Az időjárás egyébként beleszólhat egy klisé sorsának eldöntésébe is. Egy vitatott eredetű (az internetes források Paul „Bear” Bryant Juniornak és Dave Thorsonnak is tulajdonítják) mondat szerint „a támadósorok nyerik meg a csatákat, a védelmek a háborúkat”. Márpedig most a liga legjobb támadó- (Denver Broncos, meccsenként átlagban 37,9 szerzett pont) és védőegysége (Seattle Seahawks, meccsenként átlagban 14,4 kapott pont) csap össze. Hidegben pedig nehezebb eldobni és elkapni a labdát, márpedig ez nagy csapás lehet a Peyton Manning vezette Broncos-támadók számára. A hidegben általában jobban működő futásban pedig a Seattle tűnik erősebbnek, főleg ha Marshawn Lynch az első perctől a rá jellemző „szörnyeteg üzemmódban” zakatol.

Nagydöntős rutinnal egyébként egyik csapat játékosait sem lehet vádolni. A roppant fiatal Seahawksból még senki sem lépett fel Super Bowlon, a Broncosnak azért négy ilyen játékosa (Peyton Manning, Wes Welker, Jacob Tamme, Dominique Rogers-Cromartie) van, de közülük csak Manning büszkélkedhet aranygyűrűvel. (A két edző, a denveri John Fox és a seattle-i Pete Carroll sem volt még bajnok az NFL-ben.) Ha hiszünk a legendákban, akkor a remek quarterbacknek egyelőre nem lesz több. A Super Bowlon ugyanis a Seattle Seahawks lesz a vendégcsapat, neki kell a hagyományos meze helyett fehérben játszania, csakhogy a legutóbbi kilenc SB-ből nyolc a fehérek diadalával zárult.

(Tv: a Sport2 HD vasárnap 22 órától a Trash Talk Extrában kétórás felvezetéssel hangol a Super Bowlra, éjféltől pedig helyszíni közvetítésben számol be a Denver Broncos–Seattle Seahawks találkozóról.)

A Sports Xchange oldal az NBA-ben, illetve az NHL-ben szereplő játékosokat kért meg arra, hogy tippeljék meg, ki nyeri a Super Bowlt. Kevin Love, a Minnesota Timberwolves kosarasa például azonnal gondba került, hiszen Portlandben nőtt fel, így inkább a Seattle sikeréért szorít, ugyanakkor úgy érzi, Peyton Manningnek még küldetése van a pályán – végül 34–31-es Denver-sikert jósolt. Az NBA-ben is a védekezésre felesküdő Doc Rivers (a Los Angeles Clippers edzője) viszont a „védelem nyeri a háborút” szlogennel megtámogatva a Seahawks diadalát várja, akárcsak Channing Frye, a Phoenix Suns, Jason Terry, a Brooklyn Nets, illetve Dwane Casey, a Toronto Raptors játékosa, míg Luol Deng (Cleveland Cavaliers), Austin Rivers (New Orleans Pelicans) és Elton Brand (Atlanta Hawks) Manning-jutalomjátékot és denveri győzelmet remél.

 

Az NHL-esek közül Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins) a Denver-pártiak vezére, őt többek között Shane Doan (Phoenix Coyotes), Dustin Brown (Los Angeles Kings) és Rick Nash (New York Rangers) támogatja, a másik oldalon pedig Milan Lucic (Boston Bruins), Roberto Luongo (Vancouver Canucks), John Tavares (New York Islanders) és Mark Giordano (Calgary Flames) támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.