Az FTC-nek bosszút kell állnia a megaláztatásért

Dicső múltja, jelen ereje és jövőbeni céljai is győzelemre ítélik a Viborg és pojáca edzője ellen.

Ch. Gáll András
2014. 03. 08. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szombati, 24-22-es sikerével a Győr már bejutott a Final Fourba a BL-ben, így vasárnap, Podgoricában, a Buducnost otthonában számára a csoportelsőség a tét. Amit győzelem esetén rögvest, döntetlennel valószínűleg egyhetes halasztással megszerez, ha viszont kikap, átmenetileg vagy végleg visszacsúszik a második helyre. A pillanatnyi állás a következő: 1. (és már továbbjutott) Győr 7 pont, 2. Podgorica 6, 3. Ljubljana 2, 4. Larvik 1.

Ketten lépnek tovább, ráadásul első és második hely között nincs érdemi különbség, mivel a másik kvartettben egyelőre minden kusza, a szombati Thüringer – Vardar Szkopje rangadó fésülheti ki a szálakat. Azaz egyrészt nem egyértelmű, kit lenne kedvezőbb kifogni vagy elkerülni a május 3-ai, budapesti elődöntőben, másrészt Görbiczék az ügyben úgysem tehetnek semmit, mert legyenek bármekkora klasszisok, a német-macedón kézitusa végkimenetelét képtelenek befolyásolni. A montenegrói összecsapásét bezzeg igen, bár a hazaiak ifjú, önbizalomtól és arroganciától duzzadó irányítója, Milena Knezevic úgy gondolja, ők még inkább: „Legutóbb Larvikban azért nyertünk, mert nagyon agresszívan kezdtünk, ha erre mindig képesek leszünk, semmi sem lehetetlen számunkra. Minden csak tőlünk függ, ez a legfontosabb.”

A Ferencváros esetében e megállapítás sajnos már nem állja meg a helyét. A csapat ugyanis hétfőn Viborgban, a KEK-negyeddöntő első felvonásán negatív előjellel bizonyította, hogy számára sem lehetetlen semmi. A 40-32-es vereség tényénél, a negyven bekapott gólnál talán csak a meccs képe volt hervasztóbb, a játékosok mintha gesztusok, érzelmek nélküli külső szemlélői lettek volna a megaláztatásnak. Tovább mélyítette a keserveket, hogy a skandinávok sérüléseik miatt négy kulcsemberüket nélkülözték, csupán tíz mezőnyjátékossal, köztük két, nevenincs tinédzserrel álltak fel, akik közül egynek az epizódnál is kisebb szerep jutott, a másiknak annyi sem. A dániai hatvan perc minden idősíkon méltatlan volt a Fradihoz, a dicső múltat, a csapat jelen erejét és a jövő reményeit, céljait tekintve is. A társaság így elsősorban elveszített becsülete, méltósága visszaszerzéséért harcolhat, azaz ezért kell harcolnia. Nehezen feledhető emlék, amint Viborgban a hazaiak trénere, Christian Dalmose 34-24-es részeredménynél, tízgólos differenciánál – nyilvánvalóan fogadásból – a kispad mellett fekvőtámaszozni kezdett.

A Ferencváros merész BL-reményekkel vágott neki a szezonnak, ám mivel a legrangosabb kupa főtáblájáról csoportharmadikként a KEK-be utalták vissza, maximális célja az lehetett, hogy a 2011-es és 2012-es diadal után triplázzon a kupagyőztesek között. Három és két éve is a Viborg jelentette a legnehezebb akadályt a végső siker felé vezető úton – a szombatinál keményebb próba már idén sem jöhet. Ezt, valamint a hétfői fiaskó miatti szurkolói keserveket is érzékelve, a szakosztály vezetősége afféle kiáltványt intézett a drukkerekhez, amelyben így fogalmaz: „Mérhetetlenül csalódottak vagyunk mind az eredmény, mind a csapat által mutatott játékot illetően. A súlyos vereség ellenére bízunk benne, hogy a továbbjutást egy nagyon elszánt és bravúros játékkal, amelyre képes ez a csapat, még el lehet érni! Nem tettünk le a továbbjutásról, és kérjük szurkolóinkat, hogy minden erejükkel a mérkőzés elejétől a végéig támogassák a csapatot a szombati visszavágón.”

Innentől már csak a játékosokat kell – kevésbé visszafogott hangon – megszólítani. Hisz elsősorban nekik kell minden erejükkel támogatni a csapatot, és jó, ha tudják, hogy a Népligetben még nem tettek le a továbbjutásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.