Évszázados magyar átok veri a Benficát

A 114 éve született Guttmann Béla, az edzőzseni a sírból sem engedi BL-t nyerni a Benficát.

Ch. Gáll András
2014. 03. 09. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világvándor trénernek a legenda szerint nem csupán a Benfica mindmáig összes, azaz mindkettő BEK-trófeájában elévülhetetlenek az érdemei, hanem abban is, hogy a lisszaboni sztárklub azóta egyszer sem tudott nyerni. Pedig a döntőbe még további öt alkalommal eljutott. Csakhogy amikor a második diadal után Guttmann fizetésemelést kért, ám mert megtagadták tőle, távozott, hirtelen haragjában még odavetette: mostantól száz éven át képtelen lesz ismét győzni a Benfica! Az átok – legalábbis eddig úgy tűnik – megfogant, és az 1990-es ötödik, bécsi végjáték előtt hiába zarándokolt el a nagy Eusebio is egykori felfedezője közelben fekvő sírhelyéhez, arra kérlelve, ugyan, oldja már fel e szörnyű varázst, Guttmann nem engedett. Makacs ember maradt holtában, hisz az volt világ életében is.

Az Újpest kispadját egyszer ugyancsak azért hagyta ott, mert a bajnoki cím dacára hiába tartott volna igényt több pénzre, a Honvédtól meg azért ment el, méghozzá gyakorlatilag meccs közben, mert bár lehívta a pályáról az egyik játékost, Puskás Öcsi ráparancsolt, hogy maradjon. Más kérdés, hogy aztán éppen Puskásék invitálásának engedve vágott bele az Aranycsapat 1956-os dél-amerikai túrájába, amivel megalapozta a szerencséjét és legnagyobb sikereit. Hogy mást ne mondjunk, ennek az útnak köszönhetően fedezte fel Eusebiót. No persze nem a szubkontinensen, hanem később, amikor a fodrásznál ülve a szomszéd székből megjegyezte neki a Brazíliában megismert José Carlos Bauer, hogy látott egy tündökletesen ügyes mozambiki kölyköt, meg kellene néznie. Guttmann megtette, a hajvágás után rögvest repülőjegyet vásárolt, és vitte is Eusebiót, még éppen elhalászva a Sporting Lisszabon elől.

Akkor már a Benficához. Hosszú út vezetett odáig; mármint nem Eusebiónak, hanem Guttmannak. Játékosként az MTK-ban robbant be, két bajnoki aranyat rögvest be is zsebelt, négymeccses válogatott pályafutását a németek felett aratott 1921-es 3–0-s győzelemmel és mindjárt góllal kezdte, majd az 1924-es olimpián, Párizsban 0–3-mal, az „egyiptomi csapással” fejezte be. Ekkor már a Hakoah Wienben légióskodott, megbecsültségére – és érdekérvényesítő képességeire – jellemző, hogy Bécsben tánciskolát üzemeltettek számára, hadd gyakorolja tánc- és illemtanári polgári foglalkozását. Nem csoda, hogy ötesztendei New York-i „hakni” után visszatért a Hakoahhoz, ott zárta le labdarúgói, és indította edzői karrierjét. A holland Enschede, az Újpest, a Vasas, a temesvári Chinezul Timisoara, megint az Újpest, majd a Kispest, aztán 1948-ban a magyar válogatott pályaedzői posztja voltak az első állomások. Következett Olaszország meghódítása, Padova, Trieszt, a Milan és az akkor még Lanerossi néven ismert Vicenza, közben egy argentin és egy ciprusi kitérő, 1957–1958-ban, az Aranycsapat már említett túrájának köszönhetően Sao Paolo (itt a brazil válogatott első vb-címénél 1958-ban szövetségi kapitányi tisztet betöltő Feola volt a másodedzője), maradva a portugál nyelvterületnél, de közelítve a csúcshoz, Porto, majd 1959-től – a bekezdés elején indított kör végére érve – a Benfica.

Vele pedig az örökkévalóság: rögtön az első szezonban bajnoki arany, aztán az 1960/61-es évadban a Real Madrid ötéves egyeduralmának megtörése a BEK-ben!

Illetve a Realt megtörte más, az ősi rivális Barcelona. Akkoriban még semmiféle irányított sorsolás, kiemelés nem létezett, így a két spanyol nagyvadat már a nyolcaddöntőben egymásnak eresztették, és a Kubala Lászlóval, Kocsis Sándorral, Czibor Zoltánnal felálló katalánok 2–2-vel és 2–1-gyel léptek tovább. A Benficának ebben a fázisban más dolga akadt: 6–2-re lesöpörte az Újpestet. Ha már annak idején Guttmann fizetésemelési kérelmét elutasították a Megyeri úton, hát most ő törlesztett. A lisszaboni gárda határozott léptekkel nyomult be a fináléba, ám a Barcelona az elődöntőben majdnem elvérzett: a hazai 1–0 után Hamburgban 2–0-s vesztésre állt, amikor Kocsis a 90. percben betalált, és mivel fél évszázada az idegenben lőtt gól még nem számított, kicsikarta a harmadik meccs lehetőségét.

Azt sikerrel meg is vívták, így azon az 1961-es tavaszon következhetett a Barcelona–Benfica BEK-döntő. Mindenki a Real Madrid trónfosztóját tekintette az új uralkodónak, talán csak Kocsis és Czibor készülődhetett balsejtelmekkel, mert a találkozó színhelye a berni Wankdorf-stadion volt, ahol hét esztendővel korábban az Aranycsapat a lesajnált németekkel szemben elveszítette a világbajnoki címet. Kocsis a jelek szerint mégis túltette magát a traumán, mert a 20. percben megszerezte a vezetést, majd Czibor a 75.-ben akkora bombát süvesztett a felső léc alsó lapjára, onnan pedig a hálóba, hogy az archív felvételek alapján is megkockáztatható: az elmúlt ötven év száz legnagyobb gólja között a helye. Csakhogy mindez már 1–3-nál történt, és újabb fordulat híján 3–2-re nyert az esélytelenebbnek ítélt Benfica. Éppen annyira, mint 1954-ben az NSZK – ráadásul ugyanott.

Kísérteties hasonlóság, ráadásul a Barcelona első BEK-elsőségére még harmincegy hosszú esztendőt kellett várni. A Benfica második diadalára viszont már csak egy rövidet, a Guttmann-vezette alakulat ugyanis megvédte címét. Méghozzá most már a Real Madrid ellen, Amszterdamban, parádés 5–3-mal. Az ifjú csillag, Eusebio kétszer is betalált, de őt is felülmúlta a háromgólos Puskás Öcsi, persze a Real színeiben. Félidőben 3–2-re még a spanyolok vezettek, uralták is a meccset, ám a szünetben Guttmann kijelentette: „Az ellenfél már gyakorlatilag halott, simán nyertek, rúgtok neki egy ötöst.” Így is történt.

Talán ezért sem egészen indokolatlan, hogy a mester a második diadal után bátorkodott fizetésemelésért folyamodni. Ám nem kapta meg, ezért megint nyakába vette a világot, de előbb még, mint a bevezetőben utaltunk rá, átkot szórt a Benficára. Amely 1963-ban nélküle hatolt a döntőig, de ott a Milan útját állta. Guttmann ezt már az uruguayi Penarol kispadján nyugtázta, majd megfordult még Görögországban és Svájcban, sőt az 1965/66-os szezonban a Benficánál is, de a BEK-negyeddöntőben túl erősnek bizonyult a Manchester United, és talán éppen saját átka.

Feltétlenül szót kell ejtenünk arról a mérkőzésről, amelyen 1964 májusában a bécsi Práterben szövetségi kapitányként vezényelte az osztrák válogatottat – 1–0-s sikerre a magyar ellen. Hogy ez volt élete meccse vagy a két BEK-döntő egyike? Átvitt értelemben nyilván az, amikor zsidó származása miatt a második világháború idején munkaszolgálatra hívták be, a koncentrációs tábor poklától azonban megmenekült, mert a bevagonírozás előtt megszökött.

Így hosszú élet adatott meg neki, 1981-ben, Bécsben hunyt el, ott is nyugszik. A Benficára szórt átkát is magával vitte a sírba, de a rontás nem örök időkre szól. Csupán száz évre, és abból több mint ötven már el is repült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.