Görbicz megbocsáthat az őt lefejelőnek, az EHF nem

A montenegróiak az ávós jelszó szellemében fogták Görbicz Anitát: Ne csak őrizd, gyűlöld is!

Ch. Gáll András
2014. 03. 11. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meccs lepörgött, és 26-26-os döntetlennel ért véget (mindkét együttes már korábban bejutott a négy közé, az eredmény jelentősége, hogy így az ETO esélye megnőtt a csoportelsőségre), amikor Knezevic odasétált Görbicz elé, és olyasmit művelt, amilyet ezen a szinten, a nemzetközi élsportban talán csak Zinédine Zidane Marco Materazzival, a 2006-os labdarúgó-vb döntőjében.

Nem elhanyagolható differencia persze, hogy a francia klasszis „csupán” mellbe öklelte az olaszt, aki azt megelőzően otromba megjegyzést tett a húgára. Görbicz ellenben egyetlen szavával, gesztusával sem adott okot az inzultusra, egészen addig a rokonszenves, kiszolgáltatott áldozat szerepét alakította a hírhedt Moraca Sportközpontban. Mint ahogyan az oda érkező, érdemi ellenállást kifejteni szándékozó vendég szinte mindig – úgyhogy ideje lenne ennek az előre kalkulálható, rendszeres podgoricai vesszőfutásnak elejét venni.

Először is léphetne, azaz léphetett volna már maga a délszláv klub. Érdekes módon sehol sem vetődött még fel, hogy a Buducnostnak magának kellene megbüntetnie, eltiltania, akár elzavarnia a játékost; úgy látszik, ezt az egyébként logikus és sportszerű megoldást senki sem feltételezi. A jelek szerint maga Knezevic a legkevésbé sem, hisz sajátos hangvételű, erősen megkérdőjelezhető hitelességű nyílt levelet intézett Görbicz Anitához. Pontosabban valószínű, hogy valaki megírta, ő pedig szignózta.

„Kedves Anita, szeretnék elnézést kérni tőled a megbocsáthatatlan tettemért, valamint a klubomtól, amelyet mindennél jobban szeretek és tisztelek, továbbá a közönségtől. Sajnos ezzel nemcsak magamat, hanem olyan embereket is megbántottam, akiket mélyen tisztelek, köztük téged is. Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy ne ez alapján ítéljenek meg, és ez a cselekedet ne tegye semmissé mindazt, amit a sportágért tettem, mert ez nem a valódi képet festi rólam. Tisztában vagyok vele, hogy ez sok erőfeszítést kíván majd, de vállalom a kihívást, ahogyan a múltban oly sokszor. Remélem, megerősödve kerülök ki ebből az ügyből, és meg tudom mutatni mindenkinek, hogy Milena Knezevic igenis tiszteli a fair playt, és él-hal ezért a gyönyörű sportágért.”

Azért el ne olvadjunk! Még akkor se, ha Görbicz Anita, habitusából is adódóan, valószínűleg megbocsát. Ő ezt megteheti, az EHF azonban nem. Már csak azért sem, mert precedensértékű fegyelmi eljárás és határozat következik. Az analógiaként említett Zidane a maga vétsége után visszavonult, a 23 éves montenegrói ezt természetesen nem tervezi. Ezért az EHF-nek kellene őt kivonnia a forgalomból – ha már a klubja nem teszi meg ezt –, és nem is rövid időre. Hogy a BL május 3–4-ei budapesti végjátékából hiányoznia kell, ahhoz aligha férhet kétség. A decemberi, magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság már határeset, mármint a kívülálló ítélete szerint.

A döntő szót azonban Bécsben kell kimondani, ügyelve arra, hogy az üzenet a kontinens minden csapatához, játékosához eljusson. És azt hirdesse: az 1950-es évek magyar ávós jelszava – „Ne csak őrizd, gyűlöld is!” – alapján tilos védekezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.