Itt a húsvét, itt a nyúl, magyar–brazil három-null

A magyar labdarúgó-válogatott huszonnyolc éve, a mexikói vb előtt verte meg 3-0-ra a Népstadionban Brazíliát.

Ch. Gáll András
2014. 03. 16. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég volt, de igaz volt, mint 1986 tavaszának egyéb sportcsodái. Hiszen abban az évben március 8. is férfinap volt, kézilabda-válogatottunk ugyanis világbajnoki döntőt vívhatott Svájcban (végül kikapott Jugoszláviától, de az az ezüstérem talán örökre meghaladhatatlan csúcs), majd április 3-án a Budapest Sportcsarnokban rendezték a kosárlabda-BEK fináléját, amelyen a Drazsen Petrovics vezérelte Cibona Zagreb diadalmaskodott Arvydas Sabonis Zalgiris Kaunasa előtt. Lélegzetelállító élmények, emlékek, azt is mondhatnánk, felülmúlhatatlanok, ha a magyar labdarúgó-válogatott nem éppen ugyanekkor, március 16-án verte volna tönkre a Népstadionban 3-0-ra Brazíliát.

Akiben az is felrémlik, hogy a brazil „Zs-csapatot”, az nem árt, ha tudja, hogy e fanyalgás csupán a mexikói vb-kudarcot követően vált divatossá, mert az 1985–86-os össznépi magyar futballeufóriában mindenki csak utólag lett okos. A hazai publikum negyed százada igenis nagyon várta a brazilokat. Hisz még sohasem jártak nálunk, addigi, mindössze három mérkőzésünk – az 1954-es vb-negyeddöntőben 4-2, az 1966-os vb csoportmeccsén 3-1 ide, 1971-ben Rióban, barátságos találkozón 0-0 – tündökletesre sikeredett, de mindegyiket elérhetetlen messzeségben játszották. Persze láttuk, hogy az 1982-es bálványok közül nincs ott a Budapestre érkezett keretben Zico, Socrates, Falcao és mások sem, de a többiek az ismert sárga mezben feszítettek, a brazil himnuszt játszották nekik, internet és külföldi tévéadók híján azt hittük, ez a jövő csapata.

Akkoriban különben is sokkal jobban érdekeltek még bennünket a mieink bármiféle ellenfélnél. Annál inkább is, mert az a ritka helyzet állt elő, hogy úgy éreztük, szurkolóként adósai vagyunk Mezey György alakulatának. Tíz hónapja nem láttuk már itthon, ám legutóbb, 1985 májusában kifütyültük, amiért sorozatban öt diadalmas vb-selejtező, holtbiztos csoportelsőség és vb-kvalifikáció után a Népstadionban „ki merészelt kapni” 1-0-ra Hollandiától. A fiúk aztán ősszel 3-0-ra győztek Walesben, decemberben Közép-Amerikában, február elején Dohában, Ázsiában játszottak három-három meccset, hétből hatszor nyertek.

Ezért egészen természetesnek hatott, hogy a hetvenezer kiadható jegyre négyszeres-ötszörös igényt regisztráltak. A pénztárnyitás napjának kora hajnalán hosszú sorok kígyóztak a stadionnál, de az ember ezt sem megpróbáltatásként, hanem élményként élte meg. Egyesek hangosan tárgyalták az esélyeket, mások csendesen iszogattak a farkasordító hidegben. Úgy éreztük, a várakozással is a számunkra kétségbevonhatatlanul dicső magyar futballjövő részeseivé válunk, pedig a meccs még el sem kezdődött.

Aztán amikor igen, akkor legvakmerőbb reményeinket is túlszárnyalta. Détári fejesével Kiprich beadása után már a 6. percben megszereztük a vezetést, a 60. percben Esterházy Oscarnak kiosztott haránt köténye után Leao még bravúrral védett, de Kovács Kálmán bevágta a kipattanót, majd a 73. percben a Détári szöktetésével kilépő Esterházy labdája megint elakadt elsőre Leao tenyerében, de a csatár másodjára már a hálóba belsőzött.

A lelátó népe tombolva ugrált vagy éppen megigézetten ücsörgött, míg aztán egyszer valaki rá nem kezdte: Itt a húsvét, itt a nyúl, magyar–brazil három-null. Te jó ég, mi lesz ebből a vb-n, Mexikóban? – találgattuk, és ezúttal is beigazolódott, nagyon jól van így, hogy az embernek nem adatott meg a jövőbe látás képessége.
1986 tavasza óta huszonhétszer volt itt a húsvét és a nyúl, de csak egyszer a brazil válogatott, 2004-ben, és hengerelt is 4-1-re.

Esterházy Márton 29 válogatott fellépésén 11 gólt lőtt, vb-selejtezőn talált be az osztrákoknak és a hollandoknak (méghozzá győzelmet érően, a Van Basten–Gullit–Rijkaard-féle garnitúrának), Mexikóban is ő szerezte első találatunkat, amikor múltidézésre kértem, mégis azzal kezdte:
– Bár a hierarchiában a tétmérkőzések sokkal fontosabbak, azért összességében az, hogy ilyen hangulatban, hazai közönség előtt részese lehettem a brazilok legyőzésének, és még gólt is rúgtam nekik, az egyik legkedvesebb, legtöbbet emlegetett, leggyakrabban visszajátszott meccsemmé teszi azt a 3-0-t.

– Mennyiben foglalkoztatta a magyar játékosokat akkoriban, hogy a brazilok legnagyobb ászai hiányoztak?
– Nagyon örültünk neki, óriási lehetőségnek tartottuk, hogy egyáltalán játszhatunk velük, mert ez nem esett meg túl gyakran, akkor jöttek először Magyarországra. Heteken át őrületes érdeklődés nyilvánult meg a mérkőzés iránt, az viszont csak az utolsó napokban derült ki, hogy milyen összeállításban érkeznek. De ez egyáltalán nem zavart minket, eszünkbe sem jutott, hogy a brazil válogatottat tartalékosnak szabadna tekintenünk.

– A kapuban ráadásul ott állt egy igazi világsztár, Leao, akinek csak nagyon nehezen tudott túljárni az eszén.
– Amikor kiléptem a Sallaitól kapott labdával, iszonyatos morajt hallottam a stadionban, de természetesen nem ez idegesített, hanem az, méghozzá nagyon, hogy Leao kiindult elém, és nem volt hajlandó jobbra vagy balra dőlni, hanem mintha kimerevítette volna a mozgását, az utolsó utáni pillanatig kivárt, hogy mit csinálok. Majd megőrültem, elsőre ő is nyerte a párharcot, de másodjára én. Az volt a harmadik gólunk, Brazília ellen!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.